ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017
Εικαστικά | Εκθέσεις

18 κτίρια στα τραπέζια του ΚΠΙΣΝ 21 Απριλίου 2017

Μία περιοδεύουσα αρχιτεκτονική έκθεση του διάσημου γραφείου Renzo Piano Building Workshop ολοκληρώνει τον κύκλο της στην πόλη μας.

Παρόλο που το ταξίδι των αρχιτεκτονικών έργων είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί από την φύση τους, η προσπάθεια παρουσίασης τους σε όλο τον κόσμο, συνεχίζει να επινοεί τρόπους και εκθεσιακές λύσεις. Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί και η αρχιτεκτονική έκθεση "Piece by Piece”. Με μεγάλη διαδρομή και ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά έργα σε μορφή εγκατάστασης-μακέτας, η έκθεση "Piece by Piece” κάνει την επόμενη στάση της στην πόλη μας. Περνώντας ήδη από Νέα Υόρκη, Πάντοβα και Σανγκάη –στη Gagosian Gallery, στο International Biennial Architecture και στο Power Station of Art αντίστοιχα-, η έκθεση κάνει την τελευταία της στάση στο ΚΠΙΣΝ. Εκεί θα μπορέσουμε να δούμε, από τις 27 Απριλίου έως τις 23 Ιουλίου, αναπαραστάσεις αρχιτεκτονικών έργων που αναπτύχθηκαν μέσα στα τελευταία τριάντα ετών στους κόλπους του σημαντικού αρχιτεκτονικού γραφείου Renzo Piano Building Workshop και τα οποία καλύπτουν πολλά διαφορετικά είδη κτιρίων, όπως μουσεία, βιβλιοθήκες, αεροδρόμια και ιδιωτικές κατοικίες.

Μέσα από τις μακέτες, τις 18 μονογραφίες-εγκαταστάσεις της έκθεσης, ο θεατής έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία δημιουργίας ενός κτιρίου με αρχιτεκτονικό προφίλ, από την πρώτη στιγμή του οράματος, τη σύλληψη του έργου μέχρι και τον σχεδιασμό αλλά και την υλοποίηση του.

Κάθε αρχιτεκτονικό έργο θα στηθεί σε ένα διαφορετικό τραπέζι. Πάνω σε αυτό  η δημιουργική πορεία κάθε κτιρίου παίρνει σάρκα και οστά μέσα από μοντέλα, σχέδια, φωτογραφίες και βίντεο.

Ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano, του οποίου το δημιουργικό γραφείο βρίσκεται στην έκθεση, αποτελεί μάλιστα και τον δημιουργό του κτιρίου του ΚΠΙΣΝ όπου θα φιλοξενηθεί η έκθεση. «Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το να βρίσκεσαι στο ίδιο το κτίριο, την αίσθηση της υβριδικής υφής μιας πόλης ή τη συνεχή ροή των φωνών που συνθέτουν τους ήχους της ζωής» σχολιάζει σχετικά με τη δυσκολία του να παρουσιαστεί και να ταξιδέψει η αρχιτεκτονική σε μορφή έκθεσης. «Ωστόσο, μια αρχιτεκτονική έκθεση, μπορεί να μεταφέρει με σαφήνεια κάτι από τη συνθετότητα και την κοινή διαδικασία, μέσω της οποίας, τα κτίρια που σχεδιάζουμε συλλαμβάνονται ως ιδέα, κατασκευάζονται και στη συνέχεια αποκτούν ζωή. Θέλω να σκέφτομαι αυτήν την έκθεση σαν ένα ταξίδι μέσα στον χώρο».

Μέσα στα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση ξεχωριστή θέση έχει και η κατασκευή του ίδιου του κτιρίου του ΚΠΙΣΝ, το οποίο ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2012 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2016. Να σημειώσουμε ότι τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 27 Απριλίου στις 19:00 και ότι η είσοδος είναι ελεύθερη και ανοιχτή προς το κοινό.
 

Γιώτα Αργυροπούλου

Info

27 Απριλίου 2017
Έως 23 Ιουλίου 2017. Eγκαίνια: Πέμπτη 27 Απριλίου στις 19:00 "Renzo Piano Building Workshop – Piece by Piece”. Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - Φάρος. Ώρες: 06:00 – 24:00.Είσοδος Ελεύθερη

Περισσότερα "Εκθέσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΚΘΕΣΕΙΣ" Main_img_4601 Φασιανός πάνω σε μετάξι Σπάνιες μεταξοτυπίες του Έλληνα εικαστικού στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts. Main_p.m.-1250-(a)_(004) Θεϊκοί διάλογοι στο Κυκλαδικής Ο Cy Twombly και η ελληνική αρχαιότητα από 25 Μαΐου στο Μουσείο Κυκλαδικής. Main_sahpazis_kostas_02_last_night%ce%ad%ce%91%ce%b2s_dough To ΔΕΣΤΕ ενηλικιώθηκε! Επετειακή έκθεση με έργα 9 βραβευμένων εικαστικών στο Mουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Main_3432 Η ταυτότητα των «σημαντικών» άλλων Συνεχίζεται η πρώτη από τις εκθέσεις της τριλογίας «Νέοι Ορίζοντες» στο Μουσείο Φρυσίρα. Main_eid_.1 Μορφές πλασμένες από χώμα και νερό Μία ξεχωριστή έκθεση για τα ειδώλια πραγματοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
#load_content_with_ajax