ΤΡΙΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017
Εικαστικά | Εκθέσεις

Ενας ριζοσπάστης ουμανιστής στο λιμάνι 28 Φεβρουαρίου 2017

Αφιέρωμα στον Τζον Μπέρτζερ από το ΦΝΘ.

Ένα χορταστικό αφιέρωμα στον Τζον Μπέρτζερ (1926-2017) που πέθανε πολύ πρόσφατα, υπόσχεται το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (3-12/3). Διανοούμενος, θεωρητικός της τέχνης, συγγραφέας, ζωγράφος και έντονα πολιτικοποιημένος, ο Μπέρτζερ, όταν κέρδισε το βραβείο Booker για το βιβλίο του «G.» δώρισε τα μισά χρήματα στους «Μαύρους Πάνθηρες», που απηχούσαν τις ιδέες του.

Η εκπομπή του «Ways of Seeing» στο BBC, επηρέασε καθοριστικά το χώρο των εικαστικών τεχνών. Η στενή φίλη του, ηθοποιός Τίλντα Σουίντον δικαίως τον χαρακτήρισε ως έναν «ριζοσπάστη ουμανιστή». Μάλιστα η Σουίντον συνσκηνοθετεί ένα από τα δυο ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάσει το ΦΝΘ. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει και μια έκθεση με σχέδια του Μπέρτζερ (που κάποιοι στην Ελλάδα γνωρίζουν περισσότερο ως Μπέργκερ).

Το ντοκιμαντέρ Οι εποχές στο Κενσί: Τέσσερα πορτρέτα του Τζον Μπέρτζερ, ξεκινά από το «Way of Listening» όπου ο Μπέρτζερ –ως φιγούρα μέντορα και πατέρα- μοιράζεται σκέψεις και στιγμές με την Σουίντον, με την οποία τους ενώνουν πολλά περισσότερα, εκτός από την 5η Νοεμβρίου, ημέρα γέννησής τους. Στο «Spring» κυριαρχεί η αγάπη του για τη φύση και τα ζώα, στο «A Song for Politics» συζητά με μια ομάδα αριστερών διανοητών περί σύγχρονης πολιτικής και καπιταλισμού, ενώ στο «Harvest», περνά τη σκυτάλη στη νέα γενιά, που φέρει το σπόρο της αμφισβήτησης και της ελπίδας.

Η έκθεση: «Τζον Μπέρτζερ: Ένας ριζοσπάστης ουμανιστής» περιλαμβάνει τριάντα σχέδια και ζωγραφιές που παρουσιάζονται για πρώτη φορά δύο μόλις μήνες μετά τον θάνατό του. Ορισμένα παραχωρήθηκαν, ειδικά για τη έκθεση, από τον γιο του Ιβ, ενώ άλλα ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Η έκθεση συμπληρώνεται με προβολές ταινιών, αποσπασμάτων και εκπομπών με θέμα τον Μπέρτζερ, καθώς και με βιβλία του.

Διοργάνωση: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης & Κέντρο Σύγχρονης Tέχνης Θεσσαλονίκης - Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 
Επιμέλεια: Ορέστης Ανδρεαδάκης, Συραγώ Τσιάρα

         
 

Ευάννα Βενάρδου

Info

04 Μαρτίου 2017
Χώρος: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 10:00 – 18:00. Είσοδος: 3 ευρώ, 1,50 ευρώ μειωμένο, 1,00 ευρώ ομαδικό - ισχύουν ατέλειες. Εγκαίνια: 8 Μαρτίου 2017, 19:30. Στα εγκαίνια θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση για την έκθεση και το έργο του Τζον Μπέρτζερ, με τη συμμετοχή των Τομ Όβερτον (συγγραφέας, επιμελητής και ερευνητής της Βρετανικής Βιβλιοθήκης) και Αντώνη Κωτίδη (επίτιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΑΠΘ).

Περισσότερα "Εκθέσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΚΘΕΣΕΙΣ" Main_fffsitebanner Το Σπίτι στο επίκεντρο καλλιτεχνικών αναζητήσεων Tο Fast Forward της Στέγης και η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης εστιάζουν στην Οικία. Main_michael_landy__breaking_news__2015._michael_landy_studio__installation_v... Breaking News: Οι Αθηναίοι δημιουργούν τη δική τους έκθεση Ο Michael Landy καλεί το κοινό της Αθήνας να συμμετέχει στην έκθεση του στέλνοντας υλικό το οποίο θα αξιοποιήσει εκθεσιακά. Main_gr80s_57_p Εσύ τι θα ήθελες να ξαναζήσεις από τα '80ς; Η Στέγη γυρίζει πίσω το χρόνο και διοργανώνει ένα πολυσυλλεκτικό αφιέρωμα στη δεκαετία των ‘80s. Main_slider Γνωρίζοντας ένα «γλυπτό αίνιγμα» Το Αρχαιολογικό Μουσείο μάς αποκαλύπτει ένα μυστηριώδες γλυπτό 7.000 χρόνων και μας μιλάει για την ιστορία του. Main_baselitz_1 Ο Georg Baselitz στην Αθήνα Ο διεθνούς ακτινοβολίας ζωγράφος εκθέτει στη γκαλερί Γκαγκόσιαν.
#load_content_with_ajax