ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017
Εικαστικά | Εκθέσεις

Από το Sputnik στον RoboCop 22 Ιουνίου 2017

Έκθεση με καλτ αντικείμενα για τις ουτοπικές τεχνολογίες του μέλλοντος στο Ρομάντσο.

Μια πρωτότυπη έκθεση με τίτλο «Η Εποχή του Διαστήματος, Ηλεκτρική και Ηλεκτρονική Τέχνη στην Ελλάδα 1957 – 1989», πραγματοποιείται από την Πέμπτη 22 Ιουνίου έως την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017 στο Ρομάντσο.

Εβδομήντα χρόνια από την εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου, του σοβιετικού Sputnik (Спутник-1, Sputnik 1) - εκτοξεύτηκε στις 4 Οκτωβρίου 1957. Υπήρχε μια εποχή όπου η συχνότερη απάντηση ενός παιδιού στην ερώτηση «τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;» ήταν «αστροναύτης». Αν αυτό σας ξυπνάει νοσταλγία, μάλλον γεννηθήκατε πριν το 1970. Αν σας προκάλεσε έκπληξη ή απορία, μάλλον γεννηθήκατε πολύ μετά.

Κάποια στιγμή στην πρόσφατη ιστορία, όλοι, ακόμη και τα παιδιά, μετατραπήκαμε σε πολύ προσγειωμένους πολίτες. Η αιτία αυτής της μετάλλαξης δεν ήταν, βεβαίως, μόνον το βάλτωμα της διαστημικής έρευνας, η πτώση του Τοίχους του Βερολίνου, το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το τέλος του μοντερνισμού, το τέλος των ιδεολογιών. Ίσως όμως όλα αυτά έπαιξαν τον ρόλο τους στην τελική κατάληξη των πραγμάτων.

Ξεκινώντας από τις Η.Π.Α., πέρασε τόσο στη λαϊκή φιλολογία, όσο και στη βιβλιογραφία ο όρος Εποχή του Διαστήματος [Space Age], ένας όρος που συμπίπτει χρονικά, συνδέεται ή ακόμη και ταυτίζεται, με τον όρο Ατομική Εποχή [Atomic Age], έναν όρο που, προφανώς, αφορά στην εποχή που προσδιορίζεται από την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα και την επακόλουθη φοβία για την ολοκληρωτική καταστροφή, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η Ελλάδα δεν είχε, βέβαια, ποτέ διαστημικό πρόγραμμα, ούτε και ατομική ή πυρηνική ενέργεια ή σχετικά όπλα. Την εποχή που η  κούρσα της εξερεύνησης του Διαστήματος βρισκόταν στο απόγειο της εκκίνησής της από τις δύο Υπερδυνάμεις της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, η Ελλάδα προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές του Εμφυλίου Πολέμου που την είχε καταβαραθρώσει.

Παρόλα αυτά, όπως μαρτυρούν δεκάδες έντυπα παραδείγματα της εποχής, η ταλαίπωρη Ελλάδα συμμεριζόταν το διαστημικό όραμα όσο οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη εκείνης της εποχής, πλούσια ή φτωχή, στ' αριστερά ή τα δεξιά του Σιδηρού Παραπετάσματος. Όπως και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, τα πρότυπα του Αστροναύτη/Κοσμοναύτη, του Διαστημοπλοίου, του Ρομπότ και, λίγο αργότερα, του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή απλώθηκαν στις επιστημονικές συζητήσεις, τη δημοσιογραφία, τη μαζική κουλτούρα.

Μια νέα τέχνη έπρεπε να δημιουργηθεί. Το όραμα μιας τεχνολογικής τέχνης θα πάρει, αρχικά, τη μορφή μιας ηλεκτρικής και στη συνέχεια μιας ηλεκτρονικής τέχνης. Αν, διεθνώς, οι πειραματισμοί εικαστικών έργων με τον ηλεκτρισμό θ' αποδώσει καρπούς ήδη πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με έργα όπως αυτά του Laszlo Moholy Nagy, στην Ελλάδα αυτό θ' αργήσει πολύ. Ουσιαστικά, η πρώτη χρήση του ηλεκτρισμού στην ελλαδική τέχνη θα έρθει από τις μηχανές προβολής των κινηματογράφων και από την προενίσχυση των οργάνων και των μικρόφωνων στην ελαφριά μουσική. Στα εικαστικά, μια σειρά καλλιτεχνών από τη δεκαετία του '60 και μετά, θα κερδίσουν το χαμένο χρόνο με γρήγορους ρυθμούς.

H έκθεση «Η Εποχή του Διαστήματος, Ηλεκτρική και Ηλεκτρονική Τέχνη στην Ελλάδα 1957 – 1989» επιχειρεί να ερευνήσει ουτοπικές εφαρμογές και τεχνολογίες του μέλλοντός (τους) στους τομείς της Μουσικής (Ξενάκης, Λογοθέτης, Χρήστου, Μαμαγκάκης, Αδάμης,..), των Εικαστικών (Τakis, Παντελής Ξαγοράρης, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Κωστής Τριανταφύλλου, Μίνως Αργυράκης...), του Κινηματογράφου και της Αρχιτεκτονικής και της Πολεοδομίας. (Μίνος Αργυράκης, Τάκης, Παντελής Ξαγοράρης, Βαλέριος Καλούτσης, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Θανάσης Ρεντζής, Μάνθος Σαντοριναίος, Κωστής Τριανταφύλλου, Κωνσταντίνος Δοξιάδης, Γιάννης Χρήστου, Ιάννης Ξενάκης, Ανέστης Λογοθέτης) και άλλων.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από βιβλίο (επιμ. Κωνσταντίνου Βασιλείου, Θανάση Μουτσόπουλου) από τις εκδόσεις Ασίνη.

Συντελεστές:
Διοργάνωση: Euromare
Γενική Επιμέλεια: Θανάσης Μουτσόπουλος
Βοηθός Επιμελήτρια: Ήλια Μπούρα
Επιμέλεια Αρχιτεκτονικού Τμήματος: Νίκος Πατσαβός
Επιμέλεια Μουσικού Τμήματος: Νεκτάριος Παπαδημητρίου
Επιμέλεια Βιντεοτέχνης: Νεφέλη Δημητριάδη

Tospirto Team

Info

22 Ιουνίου 2017
Εγκαίνια: Πέμπτη 22 Ιουνίου, στις 20.00. ΡΟΜΑΝΤΣΟ, Αναξαγόρα 3-5, Γεράνι, 21670-03325. Καθημερινά 18:00-23:00. Είσοδος Ελεύθερη.

Περισσότερα "Εκθέσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΚΘΕΣΕΙΣ" Main_%ce%9a%ce%b5%cf%85%ce%b3%ce%ac%cf%82_%ce%9c%ce%b9%cf%87%ce%ac%ce%bb%ce%b7%cf%82__%ce%9b%ce%bf%cf%8d%ce%b6%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9_%ce%b7_%ce%b1%ce%b3%ce%ac%cf%80%ce%b7_%ce%bc%ce%bf%cf%85_27_5x40x15cm__%ce%a0%ce%ad%cf%84%cf%81%ce%b1_-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bf%cf%80%cf%84%ce%b7-__-large- 43 σύγχρονοι εικαστικοί υμνούν τον Lorca 80+1 χρόνια από την τραγική δολοφονία του κορυφαίου ποιητή Federico García Lorca. Main_top_bottom_23 Τέχνη σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο Η έκθεση «Top/Bottom» του Κώστα Καζαντζή και Άκη Κόκκινου διερευνά θέματα εναλλαγής ρόλων και ερωτικής επιθυμίας. Main_03 Γκίκας, Craxton, Fermor - Τρεις φίλοι στο Μπενάκη Τρεις σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων υμνούν την Ελλάδα με τα έργα τους. Main_jack-pierson-enlarge Τα «άλλοθι» της Μαρίνας Καρέλλα και του Jack Pierson Από τις 15 Ιουνίου έως τις 8 Ιουλίου στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Main_chuck_the_big!__1987__acrylic_on_canvas__160x260_cm Το ποπ σύμπαν του Χάρη Λάμπερτ Από τις 15 Ιουνίου στο Radisson Blu Park Hotel Athens.
#load_content_with_ajax