Εικαστικά | Εκθέσεις

Λυρικές πεταλούδες αλώνουν τα έργα του Απόστολου Λάβδα 19 Οκτωβρίου 2017

Νέα ατομική έκθεση του καταξιωμένου εικαστικού καλλιτέχνη στη Θεσσαλονίκη.

Τη νέα ατομική έκθεση του καταξιωμένου εικαστικού καλλιτέχνη  Απόστολου Λάβδα, παρουσιάζει η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια νέα πρωτότυπη σειρά έργων, που ο καλλιτέχνης δημιούργησε τον τελευταίο χρόνο, στην οποία ενυπάρχουν οι σταθερές θεματικές του, μέσα από νέα οπτική εμπλουτισμένη και με σύγχρονα στοιχεία.

Ανθρώπινες δυναμικές μορφές, αθλητές, ιππείς, ποδηλάτες, περιστέρια σε μια ζωγραφική βαθιά εξπρεσιονιστική, άμεση, πηγαία, αλλά και λυρική. Νέο στοιχείο στη δουλειά του οι πολύχρωμες πεταλούδες που περιτριγυρίζουν τα θέματά του, τις αισθησιακές γυναικείες φιγούρες, ή τους ποδηλάτες του, προσφέροντας νότες αισιοδοξίας και χαράς. Μια αληθινή πανδαισία που υμνεί τη δυνατότητα του πετάγματος και καλεί το θεατή να ανακαλύψει τη μαγεία του.

«Η θεματογραφία των έργων μου είναι πολύ πλούσια και περιλαμβάνει χαρακτηριστικά θέματα με τα οποία ασχολούμαι στην ζωγραφική μου, όπως αναβάτες, περιστέρια, αθλητές, τώρα και πεταλούδες», λέει ο Απόστολος Λάβδας. «Όλα τα θέματα έχουν συγγένεια μεταξύ τους, συναντιούνται και ενώνονται στο χρόνο. Αυτό που τα χαρακτηρίζει είναι η κίνηση. Τόσο οι δρομείς, όσο και οι αναβάτες ή τα περιστέρια πάντα παρουσιάζονται σε κίνηση και με αφαιρετική, εξπρεσιονιστική διάθεση. Τα έργα μου είναι αποτέλεσμα μνήμης και παρατήρησης. Ο έξω κόσμος αποτελεί τον κύριο φορέα έμπνευσης μου. Οι μνήμες μου ενεργοποιούνται σε ανύποπτο χρόνο. Κάτι που επίσης με φορτίζει δημιουργικά είναι η παρατήρηση των ανθρώπων και η κίνηση τους στο δρόμο».

Αναφορικά με το πέταγμα, συμπληρώνει: «Το πέταγμα αποτελεί για μένα μια ακόμα ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Τα περιστέρια έρχονται από πολύ παλιά. Την ελευθερία των περιστεριών, αλλά και των πεταλούδων στη νέα σειρά έργων, συχνά την αποδίδω με την ελευθερία του χρώματος. Άλλο φτερό μπορεί να έχει χρώμα πράσινο, άλλο κίτρινο. Αλλά και στους αναβάτες συχνά το καπέλο μπερδεύεται με το πρόσωπο. Η μορφή δεν είναι συγκεκριμένη, μπορεί να είναι οποιαδήποτε. Άλλοτε το μάγουλο είναι πράσινο, άλλοτε κόκκινο. Τα χρώματα τρέχουν ελεύθερα στα πρόσωπα. Δεν ζωγραφίζω αυτό που βλέπω, αλλά αυτό που φαντάζομαι. Αυτή είναι η αξία που κάνει τον καλλιτέχνη να ξεχωρίζει πολλές φορές», καταλήγει ο καλλιτέχνης.


O Απόστολος Λάβδας εμμένει στη θέση ότι είναι «καλλιτέχνης του δρόμου», ζωγράφος με την παραδοσιακή έννοια του όρου, ένας «ρομαντικός καταραμένος» που έχει ξεφύγει από τις εναλλασσόμενες μόδες του συστήματος και χαίρεται ακόμα την ηδονή της καθαρής ζωγραφικής.
Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1940. Σπούδασε ζωγραφική στο Βέλγιο στην Ecole des BauxArt de Bruxelles και στην Ecole des Beaux Arts στο Παρίσι. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Παρουσίασε τα πρώτα του έργα στην Αμβέρσα το 1965, σε έκθεση που οργανώθηκε από το Μορφωτικό Κέντρο της πόλης, όπου και τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο. Δώδεκα χρόνια αργότερα το 1977 στη Διεθνή Έκθεση Συγχρόνου Τέχνης της Φλωρεντίας απέσπασε επίσης το Α’ βραβείο. Η επιστροφή του στην Ελλάδα έγινε δυναμικά από το 1978 με ατομικές εκθέσεις που σηματοδότησαν την πορεία του. Το 1985 οι τζόκεϊ του Απόστολου Λάβδα προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση σε μια ατομική του έκθεση που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Αλέξανδρου Ιόλα, του διεθνούς μαικήνα της τέχνης ο οποίος υποστήριξε τη ζωγραφική του Λάβδα ειδικά τη δεκαετία του 1980 και ως το θάνατο του.  Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 90 ομαδικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. To 1998 έγινε ζωντανή παρουσίαση των έργων του από το CNN κατά τη διάρκεια ατομικής έκθεσης του στην γκαλερί Ντιάνα Γιούλια.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο  21 Οκτωβρίου (13.00), παρουσία του καλλιτέχνη. Διάρκεια: ως τις 4 Νοεμβρίου.

 

Tospirto Team

Info

21 Οκτωβρίου 2017
Ώρες λειτουργίας Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10.00-14.30 και 17.30-21.00. Τετάρτη και Σάββατο 10.00-16.00. Μορκεντάου 6, 54622 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310278144. thessaloniki@kapopoulosart.gr - www.kapopoulosart.gr.

Περισσότερα "Εκθέσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΚΘΕΣΕΙΣ" Main_slider Ο Teodosio Sectio Aurea χαρίζει μία νέα… καρδιά σε παλιά αντικείμενα Ο καλλιτέχνης μίλησε στο www.tospirto.net Main_slider_2 Μια διαδρομή στη ζωή του Καζαντζάκη Μία βιογραφική έκθεση πάνω στο βίο και το έργο του σπουδαίου συγγραφέα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Main_05 Πόσες εμπειρίες χωρούν πάνω στο χαρτί; «See if you can fit it on the paper» είναι η ομαδική έκθεση που εγαινιάζει την U.F.A.P. Gallery. Main_photo_3 Το Χρήμα στην Αρχαία Ελλάδα - Νομίσματα και σύμβολα στο Κυκλαδικής Εξαιρετικά δείγματα της αρχαίας νομισματοκοπίας & εικονογραφίας, Main_moschos_nikos_the_great_white_thief_2015_acrylic_on_linen_150x160 Βραβείο για ένα νέο ταλέντο στη ζωγραφική Το 3ο Βραβείο Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής του Μουσείου Φρυσίρα μόλις ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του.
#load_content_with_ajax