Εικαστικά | Εκθέσεις

Γκίκας, Craxton, Fermor - Τρεις φίλοι στο Μπενάκη 12 Ιουνίου 2017

Τρεις σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων υμνούν την Ελλάδα με τα έργα τους.

Μια συναρπαστική ανασκόπηση της ζωής και του έργου τριών σημαντικών προσωπικοτήτων της τέχνης και των γραμμάτων του 20ού αιώνα - του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, του John Craxton και του Patrick Leigh Fermor - παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη από τις 7 Ιουνίου. Η έκθεση διερευνά παράλληλα τη φιλία που τους ένωσε για σχεδόν μισό αιώνα, καθώς και την αγάπη τους  για την Ελλάδα και τον ελληνικό κόσμο.

Η έκθεση με τίτλο «Γκίκας, Craxton, Leigh Fermor: η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα» αντανακλά μέσα από τις επιστολές, σημειώσεις και εκδόσεις του Leigh Fermor και το ζωγραφικό έργο του Γκίκα και του Craxton, τις μαγευτικές τους εξερευνήσεις κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Πηγές έμπνευσης η Ύδρα, η Καρδαμύλη, η Κρήτη και η Κέρκυρα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται και πολλές σπάνιες φωτογραφίες από τη ζωή των τριών δημιουργών, όπου είναι φανερή η αγάπη τους για την Ελλάδα, την ιστορία, το μύθο, την ύπαιθρο και τον ελληνικό τρόπο ζωής, αλλά και η αφοσίωσή τους στη χαρά της ζωής.

Τα έργα που παρουσιάζονται προέρχονται από την Πινακοθήκη Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη,  το Craxton Estate στο Λονδίνο, τη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία, καθώς και από πολλές ιδιωτικές συλλογές και μουσεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι: Εβίτα Αράπογλου, Ian Collins, Sir Michael Llewllyn-Smith και Ιωάννα Μωραϊτη. Γενικός συντονισμός: Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου.

Λίγα λόγια για τη ζωή των τριών δημιουργών στην Ελλάδα

Το 1945 και το 1946 είναι τα χρόνια γνωριμίας τους. Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας γνωρίζει τον John Craxton και τον Patrick Leigh Fermor στο Λονδίνο, ενώ αργότερα οι δύο τελευταίοι συναντιούνται στην Αθήνα. Η φιλία ανάμεσα στους τρεις άνδρες αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτική, αφού διήρκεσε για περίπου πενήντα χρόνια και αναπτύχθηκε με κοινό σημείο αναφοράς την αγάπη τους για την Ελλάδα. Η Ελλάδα αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της σχέσης τους και συνάμα έμπνευση, που φανερώνεται σε κάθε πτυχή του έργου τους. Εκτός από την Αθήνα και το Λονδίνο, τέσσερις ακόμη τόποι επισφράγισαν τη φιλία τους: η Ύδρα, η Καρδαμύλη, η Κρήτη και η Κέρκυρα. Είναι ακριβώς οι τόποι που επέλεξαν να ζήσουν.

Η Ύδρα συνιστά ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή και των τριών φίλων, αλλά και ένας πόλος έλξης Ελλήνων και ξένων, διανοουμένων και καλλιτεχνών. Για τον Γκίκα ήταν το σπίτι των παιδικών του χρόνων και αργότερα το καταφύγιό του, ο τόπος έμπνευσής του. Για τον Leigh Fermor, «μια πηγή ευτυχίας», όπως έλεγε ο ίδιος, ένα ησυχαστήριο για τη συγγραφή του βιβλίου του Μάνη. Για τον Craxton, ένας τόπος δημιουργίας λίγο πριν ανακαλύψει τον δικό του παράδεισο στην Κρήτη.

Το 1947 ο Craxton επισκέπτεται για πρώτη φορά την Κρήτη και, όταν ξαναγυρίζει έναν χρόνο αργότερα, ζωγραφίζει έργα με θέμα τους Κρητικούς βοσκούς. Ο τόπος και οι άνθρωποι τον γοητεύουν και έτσι το 1960 αποφασίζει να ακολουθήσει το όνειρό του και να ζήσει στα Χανιά – «στην αγαπημένη μου πόλη, στο αγαπημένο μου νησί». Το σπίτι πάνω από το βενετσιάνικο λιμάνι έγινε ο κύριος τόπος εργασίας του· πολλοί από τους πιο γνωστούς πίνακές του, με χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες, σκηνές από την καθημερινή ζωή, καθώς και τοπία της κρητικής γης, δημιουργούνται εκεί.

Ο Leigh Fermor ανακαλύπτει τον δικό του παράδεισο-καταφύγιο στην Καρδαμύλη. Ο φίλος του, ο Γκίκας, γοητευμένος από τη φύση της περιοχής, ζωγραφίζει τοπία της, αλλά και δημιουργεί έργα για τη διακόσμηση του σπιτιού. Εκεί ο Leigh Fermor θα αφοσιωθεί στη συγγραφή: «Επιτέλους μπορούσα να βηματίζω ανάμεσα στα ελαιόδεντρα επί ώρες, σχηματίζοντας φράσεις και διαλύοντάς τες σε κομματάκια ξανά»

Τελευταίος σταθμός, η Κέρκυρα. Ένα παλιό ελαιοτριβείο στις Σινιές της Κέρκυρας θα αποτελέσει τον νέο τόπο συνάντησης και δημιουργίας από τη δεκαετία του ’70 για τους Γκίκα, Craxton και Leigh Fermor. Εκεί ο Γκίκας θα δημιουργήσει ένα νέο «ειδυλλιακό σκηνικό», «ένα καταφύγιο μοναδικής ατμόσφαιρας και γοητείας», που θα μοιραστεί και θα εμπνεύσει και τους τρεις.

Η έκθεση διοργανώθηκε από τη Λεβέντειο Πινακοθήκη σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Craxton Estate και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, το χειμώνα του 2017. Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη θα διαρκέσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ τον επόμενο χρόνο θα παρουσιαστεί στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο (Μάρτιος-Ιούλιος 2018).

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από τους επιμελητές της έκθεσης Εβίτα Αράπογλου, ιστορικό τέχνης και Ιωάννα ΜωραΪτη, Υπεύθυνη Αρχείου Πινακοθήκης Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα.

Πιο συγκεκριμένα:
- Εβίτα Αράπογλου, Ιστορικός Τέχνης
Σάββατο 01.07.2017, ώρα 11:30
Κυριακή 02.07.2017, ώρα 11:30
- Ιωάννα Μωραϊτη, Υπεύθυνη Αρχείου Πινακοθήκης Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα
Σάββατο 08.07.2017, ώρα 11:30
Σάββατο 15.07.2017, ώρα 11:30
Δηλώσεις Συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 3671 014, Δευτέρα – Πέμπτη, 10.00 – 16.00.

Tospirto Team

Info

07 Ιουνίου 2017
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ-ΚΟΛΩΝΑΚΙ, Βασ. Σοφίας και Κουμπάρη 1, Αθήνα
Τηλ.: 210 36 71 000

Περισσότερα "Εκθέσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΚΘΕΣΕΙΣ" Main_34984151_1092837177552049_9067688023654662144_n Εικονογραφήσεις βιβλίων και τυπογραφία διά χειρός Γιάννη Τσαρούχη Στο Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη. Main_slider Τα στροβιλιζόμενα γλυπτά του Paul Chan στο Κυκλαδικής Από τις 5 Ιουλίου. Main_video_art_miden_chaja-hertog-nir-nadler-1200x872 Video Art Μηδέν, στην Καλαμάτα Το ευφάνταστο «φεστιβάλ επιστρέφει στους κεντρικούς δρόμους και στην παραλία της πόλης, από τις 5 ως τις 7 Ιουλίου. Main_slider Το «βλέμμα» του Χρόνη Μπότσογλου μέσα από σχέδια και προσωπικές σημειώσεις του Στο Kαφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Main_37-red-lake_copy San: ένα άφυλο πλάσμα μεταξύ ανθρώπου, μηχανής, θεού και ζώου "Days of San" της Λητώ Κάττου στο Μπενάκη. Main_nektarios_kontovrakhs_ Διαφορετικές εικαστικές οπτικές «Μεταξύ φίλων» Σύγχρονα έργα γλυπτικής.
#load_content_with_ajax