Εικαστικά | Εκθέσεις

«Όταν το φως χορεύει, μιλάω δίκαια» - Ο Σεφέρης των ζωγράφων 02 Αυγούστου 2017

Ζωγραφικά και φωτογραφικά έργα αφιερωμένα στον μεγάλο Έλληνα νομπελίστα ποιητή.

Η έκθεση «Οταν το φως χορεύει, μιλάω δίκαια», το ερχόμενο φθινόπωρο, περιλαμβάνει έργα Ελλήνων δημιουργών που βασίζονται στον μεγάλο νομπελίστα Γιώργο Σεφέρη και την ποίησή του, αλλά και 60 φωτογραφίες που τράβηξε ο ίδιος από τα φοιτητικά του χρόνια ως τα τελευταία του ταξίδια.

Την πόρτα στον προσωπικό κόσμο του Γιώργου Σεφέρη υπόσχεται να ανοίξει η μεγάλη έκθεση που ετοιμάζει για το φθινόπωρο το Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη υπό τον τίτλο «Όταν το φως χορεύει, μιλάω δίκαια» - στίχος που ανήκει στο «Μόττο για ένα ηλιακό ρολόι στη Σκαρδαμούλα» από το «Τετράδιο γυμνασμάτων β΄».

Περισσότερα από 300 εκθέματα - ανάμεσά τους περί τα 150 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας με τις υπογραφές 40 εκ των σημαντικότερων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών και 60 αντιπροσωπευτικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες που έβγαλε ο ίδιος ο Σεφέρης από τα φοιτητικά του χρόνια ως τα τελευταία του ταξίδια εντός κι εκτός συνόρων και οι οποίες προέρχονται από τις συλλογές του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης - θα βρουν τη θέση τους στους τρεις ορόφους του Ιδρύματος Θεοχαράκη, μαζί με το βραβείο Νομπέλ, τα χειρόγραφα, τις πρώτες εκδόσεις και τα προσωπικά αντικείμενα του ποιητή.

Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν ως τον πρώτο Έλληνα που βραβεύτηκε με Νομπέλ Λογοτεχνίας και ήρθαν σε επαφή με την ποίησή του μέσα από τα σχολικά βιβλία. Ο ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής και διπλωμάτης Γιώργος Σεφέρης υπήρξε μια εκπληκτική προσωπικότητα που είχε ακόμη μία αγάπη. Τη φωτογραφία!

Ο μεγάλος Έλληνας νομπελίστας δεν αποχωριζόταν σχεδόν ποτέ τη φωτογραφική του μηχανή και έβγαζε εκ πεποιθήσεως μαυρόασπρες φωτογραφίες, αφού ο ίδιος πίστευε ότι έτσι αναδεικνύεται σωστότερα το θέμα του. Οι φωτογραφίες του παίζουν συνειδητά με το φως και τη σκιά δημιουργώντας άπειρες διαβαθμίσεις του γκρι πάνω σε τοπία, μνημεία, ανθρώπους. Εκείνο που τον ενδιέφερε και στη φωτογραφία είναι «να μιλήσει απλά», όπως είχε γράψει από το 1942 σε ποίημά του.

Η έκθεση βρίθει από ζωγραφικά έργα αφιερωμένα στον μεγάλο μας ποιητή. Έργα του Παναγιώτη Ζωγράφου, έργα του Θεόφιλου - αναφορά και στους δύο έχει κάνει στα δοκίμια του ο Σεφέρης - δύο πορτρέτα του ποιητή διά χειρός Παναγιώτη Τέτση, η προτομή του με την υπογραφή του Θόδωρου Παπαγιάννη, έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη, ο οποίος επί τρεις δεκαετίες τουλάχιστον καταπιάνεται με την ποιητική κληρονομιά του νομπελίστα μέσα από τη δουλειά του, αλλά και δημιουργίες πολλών ακόμη εικαστικών. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Χρίστο Καρά, Κώστα Τσόκλη, Αλέκο Φασιανό, Γιώργο Ρόρρη, Στέφανο Δασκαλάκη και Γιάννη Αδαμάκο.

Στα άδυτα του κόσμου του Γιώργου Σεφέρη θα μυήσουν τους επισκέπτες και έργα που δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση όπως εκείνα του Θανάση Μακρή, του Μιχάλη Αρφαρά και της Λήδας Κοντογιαννοπούλου, η οποία επί δύο χρόνια είχε «κατασκηνώσει» στο διαμέρισμα της οδού Άγρα και έχει μεταφέρει στον καμβά της απόψεις του, επιτρέποντας έτσι στους θεατές να δουν γωνιές από τον προσωπικό του χώρο.

Ξεχωριστή στιγμή θα είναι η ευκαιρία που θα έχουμε να δούμε τόσο πώς ζωγράφιζε ο ίδιος ο ποιητής – πάνω σε πέτρες ή σε ένα ντουλάπι – αλλά και ποια έργα είχε επιλέξει να κοσμούν τους προσωπικούς του χώρους, τα οποία θα ενταχθούν στην έκθεση χάρη στη γενναιοδωρία της κληρονόμου του Αννας Λόντου.

Χαρακτηριστικά είναι τα πορτρέτα του από τον χαράκτη Α. Τάσσο και τον ζωγράφο Σωτήρη Σόρογκα, οι «Τσιγγάνες» του Γιώργου Σικελιώτη, ένα τοπίο του Σπύρου Βασιλείου με αφιέρωση, μια ταπισερί του Γιάννη Μόραλη και δυο εικονίσματα: ένα που του χάρισαν οι συνάδελφοί του όταν αποχώρησε από το υπουργείο Εξωτερικών και ο Άγιος Γεώργιος φουστανελάς που βρισκόταν πάνω από το κρεβάτι του.

Η έκθεση εφιστά την προσοχή και σε μία ακόμη ξεχωριστή φιλία του Γιώργου Σεφέρη. Σε εκείνη με τον Γιάννη Τσαρούχη που τεκμηριώνεται στην έκθεση μεταξύ άλλων με ένα έργο του ζωγράφου που περιέχει έναν στίχο του ποιητή, όσο και με το φωτογραφικό πορτρέτο του ζωγράφου από τον φακό του Σεφέρη, το οποίο θα παρουσιαστεί πλάι σε εκείνα της Μαρώς Σεφέρη, του Χένρι Μίλερ. Πολλά καρέ ωστόσο εστιάζουν σε τοπία και καθημερινές σκηνές – «αποδοσμένες κρυστάλλινα και στοχαστικά όπως η ποίησή του» – από τη Μικρά Ασία ως το Κάιρο και από τη Βενετία ως την Κύπρο και την Αθήνα.

Η Έκθεση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη πραγματοποιείται 60 χρόνια μετά την κορυφαία στιγμή της καριέρας του ως διπλωμάτη, με τον διορισμό του ως πρεσβευτή της Ελλάδας στη Βρετανία, και 40 χρόνια από την ίδρυση της έδρας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ που φέρει το όνομά του. Υλοποιείται μάλιστα σε συνεργασία με τον κάτοχο της συγκεκριμένης έδρας, καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας Παναγιώτη Ροϊλό, και σε επιμέλεια του διευθυντή εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Τάκη Μαυρωτά.

Από τις 8 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας και Μέρλιν.

Tospirto Team

Περισσότερα "Εκθέσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΚΘΕΣΕΙΣ" Main_34984151_1092837177552049_9067688023654662144_n Εικονογραφήσεις βιβλίων και τυπογραφία διά χειρός Γιάννη Τσαρούχη Στο Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη. Main_slider Τα στροβιλιζόμενα γλυπτά του Paul Chan στο Κυκλαδικής Από τις 5 Ιουλίου. Main_video_art_miden_chaja-hertog-nir-nadler-1200x872 Video Art Μηδέν, στην Καλαμάτα Το ευφάνταστο «φεστιβάλ επιστρέφει στους κεντρικούς δρόμους και στην παραλία της πόλης, από τις 5 ως τις 7 Ιουλίου. Main_slider Το «βλέμμα» του Χρόνη Μπότσογλου μέσα από σχέδια και προσωπικές σημειώσεις του Στο Kαφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Main_37-red-lake_copy San: ένα άφυλο πλάσμα μεταξύ ανθρώπου, μηχανής, θεού και ζώου "Days of San" της Λητώ Κάττου στο Μπενάκη. Main_nektarios_kontovrakhs_ Διαφορετικές εικαστικές οπτικές «Μεταξύ φίλων» Σύγχρονα έργα γλυπτικής.
#load_content_with_ajax