ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Εικαστικά | Εκθέσεις

Έργα του Alfredo Romano σε διάλογο με το Βυζαντινό Μουσείο 11 Σεπτεμβρίου 2017

H έκθεση «Angelis suis mandavit de te» παρουσιάζεται από τις 12 Σεπτεμβρίου.

H έκθεση «Angelis suis mandavit de te» του Ιταλού εικαστικού καλλιτέχνη Alfredo Romano παρουσιάζεται από την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Σ΄αυτήν συμπεριλαμβάνονται έργα από το τέλος της δεκαετίας του ’80 μέχρι σήμερα, όπως και ανέκδοτα έργα/εγκαταστάσεις ειδικά δημιουργημένα, ώστε να αναπτύξουν ένα πολυδιάστατο μοναδικό διάλογο με τα εκθέματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Ο Alfredo Romano γεννήθηκε στις Συρακούσες της Σικελίας όπου ζει και εργάζεται. Από το 1985 μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην χώρα του, την Ιταλία, αλλά και διεθνώς. Το έργο του βρίσκεται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, διεθνή Μουσεία όπως και στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Για το έργο του που εκπροσωπείται από την ιστορική Galleria Giorgio Persano-Torino έχουν γράψει σημαντικοί ιστορικοί τέχνης όπως οι Achille Bonito Oliva,  Francesco Gallo,  Giovanni Iovane,  Enzo Fiametta κ.ά.

Η ιστορικός Τέχνης δρ Σάνια Παπά αναφέρει σχετικά στον κατάλογο της έκθεσης: «Το έργο του Alfredo Romano προκαλεί το “φανέρωμα” της αλήθειας και της “διανοιγόμενης” ισχύος της αρετής, του ήθους και κυρίως της αυτο-γνωσίας. Ανήκει στον χώρο της ασκητικής πειθαρχίας, της ευγένειας, του ήθους και της εσωτερικής ανατένισης. Το πολυεπίπεδο έργο του ισχυροποιεί τη μνήμη, αφυπνίζει διαπροσωπικά αρχέτυπα, προκαλεί την ανάκλαση της μνήμης, οδηγώντας σε μια κατάσταση περισυλλογής, απ’ όπου αναδύεται μία ιερή αύρα, που ανήκει στον κόσμο του φωτός, στην αυγή του μυθικού και ιστορικού χρόνου».

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αναφέρει: «Θα ‘θελα το έργο μου να ήταν σαν ένα τραγούδι, να άφηνε να περάσει μια σιωπή και να απομακρυνόταν προς ένα σημείο κοινής επιδίωξης. Να υπάκουγε στη συσσώρευση των παμπάλαιων ιστορικών γεγονότων της παράδοσής μας, στο αίσθημα ύπαρξης, και να ξαναξυπνούσε εκείνη την αίσθηση ενστικτώδους ταύτισης που περνάει μέσα από την αναγνώριση μιας φυσικής και ποιοτικής ένταξης. Το έργο μου είναι σαν μια λιτανεία, μια προσευχή που αμφιταλαντεύεται και διαρθρώνεται ανάμεσα στην αποκάλυψη (φως) και την απόκρυψη (σκιά)».

Το έργο του Alfredo Romano εκφράζει τη γοητεία και τις αντιφάσεις ανάμεσα στη Magna Graecia και το δράμα της σύγχρονης εποχής.

 

Tospirto Team

Info

12 Σεπτεμβρίου 2017
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, 106 75, Αθήνα
Τηλ.: 213 213 9572, 213 213 9500
Website: http://www.byzantinemuseum.gr/el/
Εως 12 Νοεμβρίου 2017

Περισσότερα "Εκθέσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΚΘΕΣΕΙΣ" Main_vois Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2017: Δείτε τα ομορφότερα κτίρια της χώρας Απονομή και έκθεση των κτιρίων που ξεχώρισαν στην ελληνική αρχιτεκτονική δράση των πέντε τελευταίων χρόνων. Main__13_into_the_unknown Παμε στο άγνωστο με βάρκα τη Στέγη Η έκθεση «Επιστημονική φαντασία: ένα ταξίδι στο άγνωστο» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από τις 9 Οκτωβρίου. Main_aikaterini.gegisian.2 Δίνοντας ζωή σ΄ένα εγκαταλελειμμένα κτίριο της Κυψέλης Εννέα καλλιτέχνες μέσα στο κτίριο Ζαρίφη των οδών Επτανήσου και Άνδρου. Main_%cf%83%ce%b9%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae_%ce%ba%ce%b1%ce%b9_%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b9_%cf%83%ce%b5_%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%ac__49_%cf%87_93_%ce%b5%ce%ba.__2015 Οι «Πορείες» της Μάτως Ιωαννίδου στο Αρχαιολογικό Μέσα από σινική, λάδια & μικτές τεχνικές αποπειράται να αποδώσει τη ρευστότητα της εποχής. Main_05 Τα Μητροπαράδοτα του Βολανάκη στη Σχολή Υφαντουργικής Τήνου Ο καλλιτέχνης κατοίκησε σε μία δράση φιλοξενίας του KINONO Tinos Art Gathering. Main_1000_kisses Στον πολύχρωμο κόσμο του Ντέιβιντ Γκερστάιν Ο Ισραηλινός καλλιτέχνης δημιουργεί ‘ζωντανά’ Pop Art έργα.
#load_content_with_ajax