Εικαστικά | Εκθέσεις

Κρεμάστρες αλληλεγγύης σε δημόσιους χώρους 21 Δεκεμβρίου 2017

Ένα πρωτότυπο project κοινωνικής τέχνης.

«Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» ή «Το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας» είναι ο τίτλος ενός πρωτότυπου project κοινωνικής τέχνης που εμπνεύστηκε και υλοποίησε η εικαστικός και θεωρητικός τέχνης δρ. Ελένη Πολυχρονάτου.

Το εγχείρημα, το οποίο αποτελείται από δύο φάσεις, εστιάζει στη δημιουργία ενός νέου τρόπου και χώρου συγκέντρωσης και ανταλλαγής ρούχων, αγαθών ή τροφίμων συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Τάκης Κοζόκος, ΒάλλυΝομίδου, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Ελλη Βέλλιου, Παναγιώτης Μπρέντας, Στέλλα Παπαθανασίου, Ριχάρδος Φώσκολος, Μαρία Μεθυμάκη, Όμηρος Κοσμίδης, Μάρω Κουρή, Τόμυ Ιβάνωφ και  Ελένη Πολυχρονάτου.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει έκθεση στο Πέτρινο κτήριο, Πολιτιστικό Πάρκο «Σταύρος Κώτσης», ενώ η δεύτερη αφορά την τοποθέτηση 12 έργων σε 12 επιλεγμένα σημεία δημόσιου χώρου του Δήμου της Αγίας Παρασκευής.

Σκοπός του project είναι να μυήσει τους πολίτες το πνεύμα της αλληλεγγύης, της προσφοράς και της ανταλλαγής.  Στο πλαίσιο της εικαστικής δραστηριότητας θα δημιουργούνται έργα που δέχονται τις προσφορές των ανθρώπων ως παράθυρα μέσα από τα οποία προβάλλονται όψεις της καθημερινής ζωής,  ανθρώπινες παρουσίες, χάρτες αισθημάτων και καλλιτεχνικές διαδρομές.

Το μοντέλο/αντικείμενο κοινής χρήσης στις «Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» είναι κατασκευασμένο από ξύλο, μέταλλο ή άλλα υλικά και βασίζεται πάνω σε τρεις άξονες: Τέχνη - Επαναχρησιμοποίηση της Ύλης - Προσφορά στον συνάνθρωπο.  Με σκοπό την κοινή χρήση.

Τα σημεία που θα τοποθετηθούν τα έργα:

Δημαρχείο: Μεσογείων 415 – 417
Κεντρική Πλατεία Αγίας Παρασκευής: Μεσογείων 421Α
Πλατεία Τσακού, ΚΑΠΗ: Μπουμπουλίνας Λασκαρίνας 15, Τσακός
Ναός Προφήτη Ηλία: Προφήτη Ηλία 17
Ναός Αγίου Δημητρίου: Δερβενακίων & Χρυσοστόμου Σμύρνης
Ναός Αγίων Αναργύρων: Σαλαμίνος 21
Στέγη Γερόντων: Ηπείρου 15
2ος Δημοτικός Παιδικός Σταθμός: Λάδωνος 5
Βρεφονηπιακός Σταθμός: Πάρου & Δωδεκανήσου
2ο Δημοτικό σχολείο: Τέρμα Ζεφύρων
3ο Δημοτικό σχολείο: Μπουμπουλίνας 4Α
8ο Δημοτικό σχολείο: Ρήγα Φεραίου 13

Η ιδέα και η τεχνογνωσία για την υλοποίηση του project έλκουν την καταγωγή τους από τη διδακτορική διατριβή της Ελένης Πολυχρονάτου  «Έργα Τέχνης Μεγάλης Κλίμακας στον Αστικό και Φυσικό Χώρο από τη δεκαετία του ’60 έως τον 21ο αιώνα» (ΑΣΚΤ, Αθήνα 2007).

Σημειώνεται ότι οι «Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» έχουν ήδη εκτεθεί και θεμελιωθεί στους Δήμους Κορυδαλλού (2013), Ψυχικού-Φιλοθέης (2013), Χαλανδρίου (2015).

Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή έως τις 27 Δεκεμβρίου καθημερινά από τις 10.00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Μαρία Παπουτσή

Περισσότερα "Εκθέσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΚΘΕΣΕΙΣ" Main_slider Το «βλέμμα» του Χρόνη Μπότσογλου μέσα από σχέδια και προσωπικές σημειώσεις του Στο Kαφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Main_37-red-lake_copy San: ένα άφυλο πλάσμα μεταξύ ανθρώπου, μηχανής, θεού και ζώου "Days of San" της Λητώ Κάττου στο Μπενάκη. Main_nektarios_kontovrakhs_ Διαφορετικές εικαστικές οπτικές «Μεταξύ φίλων» Σύγχρονα έργα γλυπτικής. Main_thumbnail_k.varotsos_horis_titlo_2018_gypsos_kai_gyali_ypsos_070_x_050_m._mikos_125_m Ο γυάλινος... κόσμος του Κώστα Βαρώτσου Από την Πέμπτη 21 Ιουνίου, στο Ιδρυμα Θεοχαράκη. Main_padelis_makkas_press_3_photo_alex_kat Η δολοφονία του Γρηγορόπουλου γίνεται video art project Στο Φεστιβάλ Αθηνών από τις 10 Ιουνίου Main_neon_koufonisi_school Καλοκαιρινοί αστερισμοί στο... χώμα Έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Κουφονήσι.
#load_content_with_ajax