ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
Εικαστικά | Εκθέσεις

Ο γυάλινος... κόσμος του Κώστα Βαρώτσου 13 Ιουνίου 2018

Από την Πέμπτη 21 Ιουνίου, στο Ιδρυμα Θεοχαράκη.

Στα χέρια του Κώστα Βαρώτσου το γυαλί γίνεται εύπλαστο. Ο πατέρας του εμβληματικού «Δρομέα» έχει τον τρόπο να το «πλάθει», να το μετασχηματίζει, να τιθασεύει θαρρείς το πείσμα του που το κάνει αλύγιστο κοφτερό, σχεδόν εχθρικό για όποιον το πιάνει στα χέρια του. Δεν το υποτάσσει, το αναδεικνύει μέσα από τα μοναδικά γυάλινα αγάλματά του, γλυπτά που ορατά και αόρατα την ίδια στιγμή (πόσο εντυπωσιακά παιχνίδι μπορεί να σκαρώσει η διαφάνεια!), βαριά και ανάλαφρα, επιβάλλονται στο χώρο είτε αυτός είναι μια μεγάλη πλατεία, είτε η αίθουσα ενός μουσείου.

Τέτοια, μνημειακά έργα από γυαλί θα παρουσιάσει τώρα, από την Πέμπτη 21 Ιουνίου, στο Ιδρυμα Θεοχαράκη. Επιμελητής της έκθεσης η Τάκης Μαυρωτάς, ο οποίος σημειώνει:  «Ο άνεμος και το κύμα, η παρουσία και η απουσία, η ύλη και ο χώρος ορίζουν τη νέα δουλειά του Κώστα Βαρώτσου (…)Ο καλλιτέχνης με το έργο του δίνει τρισδιάστατη μορφή στο ουσιώδες, σε έναν ποιητικό γλυπτικό κόσμο. Με ονειρική διάθεση βάζει φαντασία στην ύλη που αγαπάει και με αυτή δουλεύει περίπου σαράντα χρόνια για να κατακτήσει μια άλλη λάμψη του γυαλιού. Η απλότητα, η λιτότητα και το καίριο κυριαρχούν στη δουλειά του, προσεγγίζοντας χωρίς περιγραφική διάθεση και με απεριόριστη δύναμη ελευθερίας τη γη, τον ουρανό και τη θάλασσα».

Την έκθεση «Κώστας Βαρώτσος 2008 – 2018» θα εγκαινιάσει την Πέμπτη 21 Ιουνίου, ώρα 20.00, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Θα διαρκέσει ως τις 21/10. Τη συνοδεύει κατάλογος με χαιρετισμό του κ. Βασίλη Θεοχαράκη και κείμενα των Τ. Μαυρωτά, Achille Bonito Oliva και Giusi Giaracuni. Επίσης, περιλαμβάνει συνέντευξη του Δάκη Ιωάννου, Προέδρου του ΔΕΣΤΕ για το έργο του Βαρώτσου από τον Μαυρωτά και αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις του γλύπτη στους Μαίρη Αδαμοπούλου, Μαριλένα Αστραπέλλου, Κατερίνα Λυμπεροπούλου, Γιώργο Μυλωνά και Μαργαρίτα Πουρνάρα.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Εκθέσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΚΘΕΣΕΙΣ" Main_slider Το «βλέμμα» του Χρόνη Μπότσογλου μέσα από σχέδια και προσωπικές σημειώσεις του Στο Kαφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Main_37-red-lake_copy San: ένα άφυλο πλάσμα μεταξύ ανθρώπου, μηχανής, θεού και ζώου "Days of San" της Λητώ Κάττου στο Μπενάκη. Main_nektarios_kontovrakhs_ Διαφορετικές εικαστικές οπτικές «Μεταξύ φίλων» Σύγχρονα έργα γλυπτικής. Main_padelis_makkas_press_3_photo_alex_kat Η δολοφονία του Γρηγορόπουλου γίνεται video art project Στο Φεστιβάλ Αθηνών από τις 10 Ιουνίου Main_neon_koufonisi_school Καλοκαιρινοί αστερισμοί στο... χώμα Έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Κουφονήσι. Main_p Τέχνη πάνω σε 10 αχρησιμοποίητα ρολά φαξ Στη Δημοτική πινακοθήκη της Ύδρας.
#load_content_with_ajax