Εικαστικά | Εκθέσεις

Ο γυάλινος... κόσμος του Κώστα Βαρώτσου 13 Ιουνίου 2018

Από την Πέμπτη 21 Ιουνίου, στο Ιδρυμα Θεοχαράκη.

Στα χέρια του Κώστα Βαρώτσου το γυαλί γίνεται εύπλαστο. Ο πατέρας του εμβληματικού «Δρομέα» έχει τον τρόπο να το «πλάθει», να το μετασχηματίζει, να τιθασεύει θαρρείς το πείσμα του που το κάνει αλύγιστο κοφτερό, σχεδόν εχθρικό για όποιον το πιάνει στα χέρια του. Δεν το υποτάσσει, το αναδεικνύει μέσα από τα μοναδικά γυάλινα αγάλματά του, γλυπτά που ορατά και αόρατα την ίδια στιγμή (πόσο εντυπωσιακά παιχνίδι μπορεί να σκαρώσει η διαφάνεια!), βαριά και ανάλαφρα, επιβάλλονται στο χώρο είτε αυτός είναι μια μεγάλη πλατεία, είτε η αίθουσα ενός μουσείου.

Τέτοια, μνημειακά έργα από γυαλί θα παρουσιάσει τώρα, από την Πέμπτη 21 Ιουνίου, στο Ιδρυμα Θεοχαράκη. Επιμελητής της έκθεσης η Τάκης Μαυρωτάς, ο οποίος σημειώνει:  «Ο άνεμος και το κύμα, η παρουσία και η απουσία, η ύλη και ο χώρος ορίζουν τη νέα δουλειά του Κώστα Βαρώτσου (…)Ο καλλιτέχνης με το έργο του δίνει τρισδιάστατη μορφή στο ουσιώδες, σε έναν ποιητικό γλυπτικό κόσμο. Με ονειρική διάθεση βάζει φαντασία στην ύλη που αγαπάει και με αυτή δουλεύει περίπου σαράντα χρόνια για να κατακτήσει μια άλλη λάμψη του γυαλιού. Η απλότητα, η λιτότητα και το καίριο κυριαρχούν στη δουλειά του, προσεγγίζοντας χωρίς περιγραφική διάθεση και με απεριόριστη δύναμη ελευθερίας τη γη, τον ουρανό και τη θάλασσα».

Την έκθεση «Κώστας Βαρώτσος 2008 – 2018» θα εγκαινιάσει την Πέμπτη 21 Ιουνίου, ώρα 20.00, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Θα διαρκέσει ως τις 21/10. Τη συνοδεύει κατάλογος με χαιρετισμό του κ. Βασίλη Θεοχαράκη και κείμενα των Τ. Μαυρωτά, Achille Bonito Oliva και Giusi Giaracuni. Επίσης, περιλαμβάνει συνέντευξη του Δάκη Ιωάννου, Προέδρου του ΔΕΣΤΕ για το έργο του Βαρώτσου από τον Μαυρωτά και αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις του γλύπτη στους Μαίρη Αδαμοπούλου, Μαριλένα Αστραπέλλου, Κατερίνα Λυμπεροπούλου, Γιώργο Μυλωνά και Μαργαρίτα Πουρνάρα.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Εκθέσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΚΘΕΣΕΙΣ" Main_hightech_2 «Τhe Champion»: Ανακαλύψτε τον «πρωταθλητή» που κρύβεται μέσα σας Στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Main_kontellis_the_walls_1 Δίνοντας σάρκα και οστά στους τοίχους των Εξαρχείων Από τον Μάη του ’68, στο χρονικό έντασης των Εξαρχείων. Main__lks3323 «Η αγγελιοφόρος» θεά Ίρις του Sam Jinks στο Μουσείο Μπενάκη Έργο με ρίζες στην κλασική γλυπτική και τη μυθολογία. Main_01 9η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων στο Μουσείο Μπενάκη Από τις 26/10 έως 25/11 Main_3 Γνωστά και άγνωστα σχέδια της ζωγραφικής πορείας του Νίκου Χουλιαρά Στην Πινακοθήκη Γκίκα. Main_slider Από την απαγορευμένη πόλη του Πεκίνου στο Μουσείο Ακρόπολης 154 εκθέματα φωτίζουν τον ιδιαίτερο προσωπικό χώρο του Αυτοκράτορα.
#load_content_with_ajax