Εικαστικά | Εκθέσεις

Τα στροβιλιζόμενα γλυπτά του Paul Chan στο Κυκλαδικής 03 Ιουλίου 2018

Από τις 5 Ιουλίου.

H έκθεση "Odysseus and the Bathers" του Paul Chan που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από την Πέμπτη 5 Ιουλίου συγκεντρώνει ένα μεγάλο μέρος από νέες δημιουργίες του. Από τις αρχές του 2000, το ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων του καλλιτέχνη με έδρα τη Νέα Υόρκη έχει ενσωματώσει τη γλυπτική, το animation, τις εκδόσεις, τις performance και την εκπαίδευση.

Θα παρουσιάσει μία σειρά από σώματα σε κίνηση, ραμμένες υφασμάτινες φιγούρες, που ο καλλιτέχνης αποκαλεί  «Bathers» (Λουόμενοι) τα οποία ανήκουν σε μία μεγαλύτερη συλλογή έργων με τίτλο «Breathers» (Πνέοντες), την οποία ξεκίνησε το 2014. Το κάθε έργο αποτελείται από ένα νάιλον κέλυφος προσαρμοσμένο σε μετασκευασμένους ηλεκτρικούς ανεμιστήρες. Αντλώντας στοιχεία τόσο από την κατασκευή καλουπιών όσο και από τη φυσική, ο Chan είναι σε θέση να χορογραφεί αυτά τα «αναπνέοντα έργα τέχνης» για να δημιουργεί διαφορετικά είδη και αποχρώσεις της κίνησης. Ο καλλιτέχνης θεωρεί ότι αυτά τα στροβιλιζόμενα γλυπτά λειτουργούν ως κινούμενες εικόνες, αλλά σε τρεις διαστάσεις.

Τα τελευταία χρόνια, το έργο του Chan έχει επηρεαστεί βαθιά από την ανάγνωση αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας και ποίησης. Ορισμένοι από τους «Bathers» που παρουσιάζονται έχουν τίτλους που παραπέμπουν σε χαρακτήρες και επεισόδια της Οδύσσειας του Ομήρου.

Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από ένα δοκίμιο που έγραψε ο Chan, με τίτλο Odysseus as Artist, το οποίο περιστρέφεται γύρω από τον όρο πολύτροπος. Η λέξη, η οποία εμφανίζεται στον πρώτο στίχο της Οδύσσειας, συνδέεται συχνά με τον Οδυσσέα, και φέρει πολλές σημασίες: πονηρός, εφευρετικός, άπειρα πανούργος. Για τον Chan, ο όρος πολύτροπος κατέχει κεντρικό ρόλο όχι μόνο στο πώς δουλεύουν οι καλλιτέχνες αλλά και στο γιατί η τέχνη έχει σημασία στις μέρες μας.

Ανά τους αιώνες, καλλιτέχνες τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους όπως ο Titian και ο Matisse ασχολήθηκαν με το θεματικό αντικείμενο του λουόμενου, στοχεύοντας να εξερευνήσουν τις μεταβαλλόμενες στάσεις απέναντι στη φύση, τη σεξουαλικότητα και το σώμα. Σε αυτή την έκθεση, ο Chan προβάλλει αυτό το πανάρχαιο θεματικό αντικείμενο στο σήμερα και στοχάζεται πάνω στα σύγχρονα ζητήματα της μετανάστευσης, αλλά και της σχέσης με τους άλλους και το παρελθόν. Δίπλα στους «Bathers» του υπάρχει μία ολόκληρη παρουσίαση από πίνακες, μοντέλα και έργα σε χαρτί.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από έγχρωμο κατάλογο στα Αγγλικά, σε έκδοση του ΝΕΟΝ και του οίκου Badlands Unlimited, σχεδιασμένο από την Kobi Benezri. Θα περιλαμβάνει το δοκίμιο του Chan "Odysseus as Artist, ένα νέο δοκίμιο του Sam Thorne καθώς και αποσπάσματα του προ-σωκρατικού φιλοσόφου Παρμενίδη (5ος αιώνας π.Χ.), πρόσφατα μεταφρασμένων στα αγγλικά από την ειδήμονα κλασσικής λογοτεχνίας Αλεξάνδρα Παππά, που αναδεικνύουν πως οι «πανούργοι» τρόποι του Οδυσσέα αντηχούν την παράδοση της σκέψης στην αρχαία φιλοσοφία. Συζήτηση του καθηγητή Νικόλαου Χρ. Σταμπολίδη, Διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με την Ελίνα Κουντούρη, Διευθύντρια του ΝΕΟΝ, πάνω στην έννοια του «πολυτροπισμού» θα συμπεριλαμβάνεται επίσης στον κατάλογο.

Tospirto Team

Info

05 Ιουλίου 2018
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα
Τηλ.: 210 7228321-3
Website: http://www.cycladic.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=1&clang=0

Περισσότερα "Εκθέσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΚΘΕΣΕΙΣ" Main_34984151_1092837177552049_9067688023654662144_n Εικονογραφήσεις βιβλίων και τυπογραφία διά χειρός Γιάννη Τσαρούχη Στο Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη. Main_video_art_miden_chaja-hertog-nir-nadler-1200x872 Video Art Μηδέν, στην Καλαμάτα Το ευφάνταστο «φεστιβάλ επιστρέφει στους κεντρικούς δρόμους και στην παραλία της πόλης, από τις 5 ως τις 7 Ιουλίου. Main_slider Το «βλέμμα» του Χρόνη Μπότσογλου μέσα από σχέδια και προσωπικές σημειώσεις του Στο Kαφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Main_37-red-lake_copy San: ένα άφυλο πλάσμα μεταξύ ανθρώπου, μηχανής, θεού και ζώου "Days of San" της Λητώ Κάττου στο Μπενάκη. Main_nektarios_kontovrakhs_ Διαφορετικές εικαστικές οπτικές «Μεταξύ φίλων» Σύγχρονα έργα γλυπτικής. Main_thumbnail_k.varotsos_horis_titlo_2018_gypsos_kai_gyali_ypsos_070_x_050_m._mikos_125_m Ο γυάλινος... κόσμος του Κώστα Βαρώτσου Από την Πέμπτη 21 Ιουνίου, στο Ιδρυμα Θεοχαράκη.
#load_content_with_ajax