ΤΡΙΤΗ 30 ΜΑΪΟΥ 2017
Εικαστικά | Είδα...

Είδα: την έκθεση για τη Μαρία Κάλλας και μια… παραφωνία 24 Μαΐου 2017

Υπάρχει και κάτι στη θαυμάσια έκθεση που φιλοξενείται στο Ιδρυμα Θεοχαράκη, το οποίο δεν μας έκανε καλή εντύπωση.

Όπως ακριβώς το θέλει και ο τίτλος της αφιερωμένης στη Μαρία Κάλλας έκθεσης που παρουσιάζεται στο Ιδρυμα Θεοχαράκη, «Ο μύθος ζει». Το καταλαβαίνεις και όταν περιηγείσαι στους τρεις ορόφους, όπου εκτίθενται τα θαυμάσια ρούχα της και τα εξαιρετικού γούστου προσωπικά αντικείμενά της. Που ακούγεται η φωνή της. Όμως, ο μύθος εκτός από θαυμασμό δικαιούται και σεβασμό. Ασεβής παραφωνία στην κατά τα άλλα εξαιρετική διοργάνωση, η έκθεση των τελευταίων αιματολογικών εξετάσεων της ντίβας. Γιατί να αποκαλυφθεί στα μάτια του κοινού κάτι τόσο προσωπικό; Κάτι που δεν αφορά κανέναν και που δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να αποτελεί μουσειακό έκθεμα; Αναρωτήθηκα αν ήμουν ο μόνος που σοκαρίστηκε από την «παραφωνία». Είδα όμως και άλλους επισκέπτες να σκύβουν, να περιεργάζονται το εν λόγω έντυπο - τοποθετημένο σε μια γυάλινη προθήκη με άλλα, πολύ ενδιαφέρονται εκθέματα - και να σχολιάζουν (όταν συνειδητοποιούσαν τι ήταν) με την ίδια έκπληξη, το ίδιο ενοχλημένοι.

Κατά τα άλλα, στο Ιδρυμα Θεοχαράκη μάς δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να διαπιστώσουμε με τα ίδια μας τα μάτια πώς η σπουδαιότερη υψίφωνος του κόσμου (με όλη τη σημασία των λέξεων και χωρίς ίχνος υπερβολής) ήταν στην προσωπική της ζωή μια υπέρκομψη γυναίκα. Τα εκπληκτικά υφάσματα, τα κοψίματα και τα ραψίματά τους, ρούχα επίσημα ή μη, φτιαγμένα πάνω στο σώμα της πριμαντόνας, αποκλειστικά για εκείνη, εντυπωσιάζουν. Ο μύθος αποκτά μια ακόμα διάσταση, καθώς η Κάλλας προβάλει ως πρότυπο γυναικείας φινέτσας. Αυτή τη φορά ακόμα και χωρίς μουσική υπόκρουση η συγκίνηση είναι εδώ για να σε παρασύρει. Μόνο εκείνο το χαρτί με τα αδιάφορα νούμερα, μόνο εκείνη η παραφωνία που «ενοχλεί» την αρμονία να έλειπε…

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_invisible_city_stavrospetropoulos_10_fff4_occ_p Είδα: την πλατεία Ομονοίας να «εξαφανίζεται» Ενδιαφέρουσα λοιπόν η εγκατάσταση αυτή, αρκεί να μπορείς να αιωρηθείς και πολλά μέτρα πάνω της, ώστε να αποκτήσεις μία πιο σφαιρική…άποψη. Main_cuadros-david-hockney-pop-art-canvas-montados-en-bastidor-d_nq_np_333001-mla20263675981_032015-f Είδα: την έκθεση του Ντέιβιντ Χόκνεϊ στην Tate Britain A big splash στην τέχνη του Ντέιβιντ Χόκνεϊ. Main_d14_anna_daucikova_on_allomorphing_odeion_%c2%a9_mathias_voelzke Είδα: Τη documenta 14 στο Ωδείο Αθηνών Μερικά σπουδαία έργα τέχνης, κάποια εξ αυτών περιγραφικά ως προς τις προθέσεις τους, αλλά και μία πλούσια εικαστική εμπειρία στο σύνολο της. Main_16174881_256096418152145_8448472159138404472_n Είδα: την έκθεση «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη» Σίγουρα αυτή η επίσκεψη στο χρόνο δε σε αφήνει αδιάφορο. Main_documenta14_3032 Eίδα: documenta 14 – Ανοιχτές Κοινότητες στο Πάρκο Ελευθερίας «Στη δημόσια συζήτηση που παρακολούθησα, οι στόχοι της διοργάνωσης μου έγιναν πιο κατανοητοί, η δράση δεν έμεινε μόνο στα λόγια».
#load_content_with_ajax