ΠΕΜΠΤΗ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
Εικαστικά | Είδα...

Δώστε στα παιδιά... Βαν Γκογκ! 27 Νοεμβρίου 2017

Αν τύχει και περάσετε από την έκθεση του Van Gogh, μη διστάσετε να πάρετε και τα παιδιά σας μαζί. Δε θα το μετανιώσετε…

«Τα παιδιά χρειάζονται τέχνη και ιστορίες και ποιήματα και μουσική όσο χρειάζονται αγάπη και φαγητό και καθαρό αέρα και παιχνίδι. Αν δεν δώσεις σε ένα παιδί τροφή, η ζημιά γίνεται γρήγορα ορατή. Αν δεν αφήσεις ένα παιδί να έχει καθαρό αέρα και παιχνίδι, η ζημιά είναι επίσης ορατή, αλλά όχι τόσο γρήγορα. Αν δεν δώσεις σε ένα παιδί αγάπη, η ζημιά μπορεί να μην είναι φανερή για μερικά χρόνια, αλλά είναι μόνιμη.
Αλλά αν δεν δώσεις σε ένα παιδί τέχνη και ιστορίες και ποιήματα και μουσική, η ζημιά δεν είναι τόσο εύκολα ορατή. Είναι εκεί όμως. Τα σώματα τους είναι αρκετά υγιή• μπορούν να τρέξουν και να πηδήξουν και να κολυμπήσουν και να φάνε λαίμαργα και να κάνουν πολύ θόρυβο, όπως έκαναν πάντα τα παιδιά, αλλά κάτι λείπει.
Είναι αλήθεια ότι μερικοί άνθρωποι μεγαλώνουν χωρίς να συναντήσουν ποτέ κάποιου είδους τέχνη, και είναι απόλυτα ευχαριστημένοι και ζουν καλές και πολύτιμες ζωές, και στων οποίων τα σπίτια δεν υπάρχουν βιβλία, και δεν ενδιαφέρονται πολύ για τις εικόνες, και δεν βρίσκουν κάποιο νόημα στη μουσική. Λοιπόν, αυτό είναι εντάξει. Ξέρω τέτοιους ανθρώπους. Είναι καλοί γείτονες και χρήσιμοι πολίτες».
Τάδε έφη ο Βρετανός συγγραφέας Φίλιπ Πούλμαν το 2012, με αφορμή τη δέκατη επέτειο του Astrid Lindgren Memorial Award. Και είχε απόλυτο δίκιο, καθώς με λίγες μόνο λέξεις περιέγραψε τη σημασία των ερεθισμάτων της Τέχνης στις παιδικές ηλικίες. 

Και όσοι από εμάς μεγαλώνουμε παιδιά και προσπαθούμε να τα φέρουμε σ΄επαφή με την Τέχνη μόνοι μας ή μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, το συνειδητοποιούμε όλο και πιο πολύ. Γιατί με τον όρο Τέχνη, δεν εννοώ μόνο την πιο προσιτή Τέχνη του θεάτρου και τις άπειρες παιδικές παραστάσεις που κατακλύζουν κάθε χρόνο τις θεατρικές σκηνές (εδώ ανοίγεται μια μεγάλη συζήτηση για το πώς θα επιλέξει κάποιος γονέας την παράσταση που θα δει με το παιδί του και πώς θα αποφύγει τις θεατρικές... κακοτοπιές).
Εννοώ και την πιο απρόσιτη Τέχνη, όπως αυτήν της ζωγραφικής στην οποία  σπάνια “εκθέτουμε” τα παιδιά μας, γιατί για τους περισσότερους το πεδίο αυτό είναι ανεξερεύνητο. Ωστόσο, η έκθεση Van Gogh Alive στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών “καταρρίπτει” αυτόν τον απρόσιτο «μύθο» και φέρνει τα παιδιά σε άμεση επαφή με τα έργα του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου μέσα από τις εντυπωσιακές προβολές των έργων του.

Προσωπικά πήγα στην έκθεση με τα δύο μου παιδιά, πέντε και οχτώ ετών, και έμεινα έκπληκτη από την «επίδραση» της Τέχνης πάνω τους, καθώς ένιωθα από την πρώτη στιγμή τον ενθουσιασμό και το δέος που βίωναν κοιτάζοντας τις επιβλητικές βιντεοπροβολές των έργων του.  Χωρίς να το καταλάβουν, «γίνανε» κομμάτια της «Εναστρης νύχτας» και «του Καφενείου», «μπήκαν» μέσα στα εντυπωσιακά «Ηλιοτρόπιά» του, «περπάτησαν» πάνω στα στάχυα των πινάκων του, αλλά και στις «ράγες» του τρένου του, ρωτούσαν επίμονα γιατί έκοψε το αφτί του και είχαν την υπομονή να ζωγραφίσουν στο «δικό» τους καβαλέτο σ΄ένα δωμάτιο… εργασιών.

«Άντεξαν» μιάμιση ώρα περίπου όρθια, χωρίς μία στιγμή να γκρινιάξουν ή να ζητήσουν να φύγουμε. Δεν πείνασαν, δε δίψασαν, δε ζήτησαν τουαλέτα, πράγματα πρωτόγνωρα δηλαδή. Δεν ενόχλησαν καθόλου. Ούτε εμένα, ούτε και τους γύρω μας. 

Σίγουρα, στο γεγονός αυτό συνετέλεσε και το ότι η έκθεση αυτή στηρίζεται στην τεχνολογία και στην ψηφιακή αναβίωση των ζωγραφικών έργων του Βαν Γκογκ και μπορεί να μη συνέβαινε το ίδιο «θαύμα» σε μία κλασική έκθεση ζωγραφικής. Όπως και να έχει, αν τύχει και περάσετε από την έκθεση του Van Gogh, μη διστάσετε να πάρετε και τα παιδιά σας μαζί. Δε θα το μετανιώσετε…

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_van_gogh__4 Είδα: τους πίνακες του Van Gogh να «ζωντανεύουν» στο Μέγαρο Περπατώντας μέσα στους «ζωντανούς» πίνακές του. Main_b_5099_nikosmylonas_20170606_0021 Είδα [μόνος] την έκθεση: «Ομάδα Τέχνη, 100 χρόνια» Εκθέσεις όπως αυτή θα έπρεπε να προσέλκυαν περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού. Main_%ce%9f%ce%bc%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c_%ce%bc%ce%b5_%cf%84%ce%bf%ce%bd_%ce%ae%cf%81%cf%89%ce%b1__1938 Είδα: την έκθεση για τον Νίκο Εγγονόπουλο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Ανδρο Ελληνικός σουρεαλισμός του Νίκου Εγγονόπουλου στην Ανδρο. Main_adrian-villar-rojas Είδα: το «The Theater of Disappearance» του Adrián Villar Rojas στο Αστεροσκοπείο Όλο αυτό το εικαστικό τουρλουμπούκι εκτός από εξαιρετικά άσχημο ήταν και εξαιρετικά δήθεν. Main_kentridge-more-sweetly-play-the-dance-b8 Είδα: τον θάνατο να «παίζει» ακόμα πιο γλυκά στην Αρεοπαγίτου Μία μεγάλης κλίμακας κινηματογραφική προβολή του William Kentridge.
#load_content_with_ajax