Εικαστικά | Είδα...

Είδα: την πλατεία Ομονοίας να «εξαφανίζεται» 18 Μαΐου 2017

Ενδιαφέρουσα λοιπόν η εγκατάσταση αυτή, αρκεί να μπορείς να αιωρηθείς και πολλά μέτρα πάνω της, ώστε να αποκτήσεις μία πιο σφαιρική…άποψη.

Περνώντας από την πλατεία Ομονοίας, θα απορήσετε. Ένα τεράστιο πράσινογκρι πανί  έχει καλύψει ολόκληρο τον… ουρανό της πλατείας και την έχει μεταμορφώσει σε κάτι που μοιάζει μ' ένα ιδιόμορφο εργοτάξιο. Δεν είναι λίγοι οι περαστικοί που κοντοστέκονται και προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει: αν ο δήμος κάνει έργα, αν για μια ακόμη φορά η πλατεία παίρνει άλλη όψη και μορφή.
Το πρωί του Σαββάτου (13/5) απόρησα και η ίδια. Γι΄ αυτό και αγοράζοντας κάρτες στάθμευσης από ένα περίπτερο της πλατείας, ρώτησα τι είναι αυτό το πανί. «Κάποιος τρελός καλλιτέχνης, φέρνει μετανάστες», μου απάντησε με έκδηλη ειρωνία ο περιπτεράς. Τότε συνειρμικά ήρθε στο μυαλό μου η δράση του Γκρέγκορ Σνάιντερ που θα λάμβανε χώρα στην πλατεία στο πλαίσιο του Fast Forward Festival της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
Ομολογουμένως, ακούγοντας πως ο βραβευμένος με Χρυσό Λέοντα στη Μπιενάλε της Βενετίας το 2001 καλλιτέχνης, θα εξαφάνιζε την Ομόνοια με την τεχνική του καμουφλάζ, φανταζόμουν κάτι άλλο. Κάτι πιο μαγικό και σίγουρα πιο… ατμοσφαιρικό.
Οι φωτογραφίες που έλαβα, ωστόσο, στο μέιλ μου από τη Στέγη, μου έλυσαν όλες τις απορίες. Γιατί τότε παρατήρησα (στις φωτογραφίες) πως στο πλέγμα που καλύπτει σαν προστατευτικό δέρμα την Ομόνοια είναι ζωγραφισμένο στο χέρι ένα παραθαλάσσιο τοπίο της Κω που φαίνεται ολόκληρο μόνο από ψηλά. Ο Γκρέγκορ Σνάιντερ πράγματι χρησιμοποίησε την τεχνική του καμουφλάζ, όμως την αξιοποίησε συνδέοντάς την με την αορατότητα της ιστορικής πλατείας από ψηλά. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποίησε 4.600 μέτρα ύφασμα και απεικόνισε μια ακτή που φτάνουν οι πρόσφυγες από την Τουρκία.
Απολύτως συνειδητά από χαμηλά το έργο μοιάζει με ένα προσωρινό εργοτάξιο στην καρδιά της Αθήνας, γεγονός που καθιστά το κέντρο της σημείο συνάντησης του ορατού με το αόρατο, της τέχνης με την ψευδαίσθηση.

Ενδιαφέρουσα λοιπόν η εγκατάσταση αυτή, αρκεί να μπορείς να αιωρηθείς και πολλά μέτρα πάνω της, ώστε να αποκτήσεις μία πιο σφαιρική…άποψη.

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_pragmatiki_mauroula Δε θέλει χάδια η Μαυρούλα – Η Στέγη στο Πεδίον του Άρεως Η πραγματικότητα στο Πεδίον του Άρεως είναι πολύ πιο δυνατή από τους «Μύθους» της Στέγης. Main_1376 Είδα: τους «Τόπους Αναφοράς. Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος» στο Μουσείο Μπενάκη Από τον Χαλεπά ως τον Τσαρούχη και από τον Γύζη και τον Λύτρα ως τον Πρέκα και τον Τέτση, οι πίνακες και τα γλυπτά που εκτίθενται δεν μπορούν να μην μιλήσουν στην ψυχή του Ελληνα. Main_%ce%9c%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%84%ce%b1_%cf%83%ce%ba%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d_%ce%a3%cf%84._%ce%9b%ce%b1%ce%b6%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b4%ce%b7_%ce%b3%ce%b9%ce%b1_%cf%84%ce%b7_%ce%a1%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%ac%ce%bb%ce%ba%ce%b1_eno_1983_-_%cf%86%cf%89%cf%84%cf%8c_%ce%9a%ce%bb%ce%ac%ce%b9%ce%b2_%ce%9c%cf%80%ce%ac%cf%81%ce%bd%cf%84%ce%b1 Είδα: την έκθεση «Στέφανος Λαζαρίδης: κυνικός ρομαντικός» Μια ωραία έκθεση στη Λυρική. Main_160_10 Πήγα: στην έκθεση «160 χρόνια Made In Greece: Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία» Θα δείτε τι σημαίνει καλά οργανωμένη έκθεση, ισορροπημένη. Main_img_2522 Δώστε στα παιδιά... Βαν Γκογκ! Αν τύχει και περάσετε από την έκθεση του Van Gogh, μη διστάσετε να πάρετε και τα παιδιά σας μαζί. Δε θα το μετανιώσετε… Main_van_gogh__4 Είδα: τους πίνακες του Van Gogh να «ζωντανεύουν» στο Μέγαρο Περπατώντας μέσα στους «ζωντανούς» πίνακές του.
#load_content_with_ajax