Εικαστικά | Είδα...

Είδα: την έκθεση για τη Μαρία Κάλλας και μια… παραφωνία 24 Μαΐου 2017

Υπάρχει και κάτι στη θαυμάσια έκθεση που φιλοξενείται στο Ιδρυμα Θεοχαράκη, το οποίο δεν μας έκανε καλή εντύπωση.

Όπως ακριβώς το θέλει και ο τίτλος της αφιερωμένης στη Μαρία Κάλλας έκθεσης που παρουσιάζεται στο Ιδρυμα Θεοχαράκη, «Ο μύθος ζει». Το καταλαβαίνεις και όταν περιηγείσαι στους τρεις ορόφους, όπου εκτίθενται τα θαυμάσια ρούχα της και τα εξαιρετικού γούστου προσωπικά αντικείμενά της. Που ακούγεται η φωνή της. Όμως, ο μύθος εκτός από θαυμασμό δικαιούται και σεβασμό. Ασεβής παραφωνία στην κατά τα άλλα εξαιρετική διοργάνωση, η έκθεση των τελευταίων αιματολογικών εξετάσεων της ντίβας. Γιατί να αποκαλυφθεί στα μάτια του κοινού κάτι τόσο προσωπικό; Κάτι που δεν αφορά κανέναν και που δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να αποτελεί μουσειακό έκθεμα; Αναρωτήθηκα αν ήμουν ο μόνος που σοκαρίστηκε από την «παραφωνία». Είδα όμως και άλλους επισκέπτες να σκύβουν, να περιεργάζονται το εν λόγω έντυπο - τοποθετημένο σε μια γυάλινη προθήκη με άλλα, πολύ ενδιαφέρονται εκθέματα - και να σχολιάζουν (όταν συνειδητοποιούσαν τι ήταν) με την ίδια έκπληξη, το ίδιο ενοχλημένοι.

Κατά τα άλλα, στο Ιδρυμα Θεοχαράκη μάς δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να διαπιστώσουμε με τα ίδια μας τα μάτια πώς η σπουδαιότερη υψίφωνος του κόσμου (με όλη τη σημασία των λέξεων και χωρίς ίχνος υπερβολής) ήταν στην προσωπική της ζωή μια υπέρκομψη γυναίκα. Τα εκπληκτικά υφάσματα, τα κοψίματα και τα ραψίματά τους, ρούχα επίσημα ή μη, φτιαγμένα πάνω στο σώμα της πριμαντόνας, αποκλειστικά για εκείνη, εντυπωσιάζουν. Ο μύθος αποκτά μια ακόμα διάσταση, καθώς η Κάλλας προβάλει ως πρότυπο γυναικείας φινέτσας. Αυτή τη φορά ακόμα και χωρίς μουσική υπόκρουση η συγκίνηση είναι εδώ για να σε παρασύρει. Μόνο εκείνο το χαρτί με τα αδιάφορα νούμερα, μόνο εκείνη η παραφωνία που «ενοχλεί» την αρμονία να έλειπε…

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_pragmatiki_mauroula Δε θέλει χάδια η Μαυρούλα – Η Στέγη στο Πεδίον του Άρεως Η πραγματικότητα στο Πεδίον του Άρεως είναι πολύ πιο δυνατή από τους «Μύθους» της Στέγης. Main_1376 Είδα: τους «Τόπους Αναφοράς. Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος» στο Μουσείο Μπενάκη Από τον Χαλεπά ως τον Τσαρούχη και από τον Γύζη και τον Λύτρα ως τον Πρέκα και τον Τέτση, οι πίνακες και τα γλυπτά που εκτίθενται δεν μπορούν να μην μιλήσουν στην ψυχή του Ελληνα. Main_%ce%9c%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%84%ce%b1_%cf%83%ce%ba%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d_%ce%a3%cf%84._%ce%9b%ce%b1%ce%b6%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b4%ce%b7_%ce%b3%ce%b9%ce%b1_%cf%84%ce%b7_%ce%a1%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%ac%ce%bb%ce%ba%ce%b1_eno_1983_-_%cf%86%cf%89%cf%84%cf%8c_%ce%9a%ce%bb%ce%ac%ce%b9%ce%b2_%ce%9c%cf%80%ce%ac%cf%81%ce%bd%cf%84%ce%b1 Είδα: την έκθεση «Στέφανος Λαζαρίδης: κυνικός ρομαντικός» Μια ωραία έκθεση στη Λυρική. Main_160_10 Πήγα: στην έκθεση «160 χρόνια Made In Greece: Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία» Θα δείτε τι σημαίνει καλά οργανωμένη έκθεση, ισορροπημένη. Main_img_2522 Δώστε στα παιδιά... Βαν Γκογκ! Αν τύχει και περάσετε από την έκθεση του Van Gogh, μη διστάσετε να πάρετε και τα παιδιά σας μαζί. Δε θα το μετανιώσετε… Main_van_gogh__4 Είδα: τους πίνακες του Van Gogh να «ζωντανεύουν» στο Μέγαρο Περπατώντας μέσα στους «ζωντανούς» πίνακές του.
#load_content_with_ajax