Εικαστικά | Νέα

Όλη η πόλη χτυπάει στους ρυθμούς της documenta 14 23 Μαρτίου 2017

Σε περισσότερους από 45 χώρους σ’ όλη την Αθήνα θα φιλοξενούνται εκατοντάδες έργα Ελλήνων και ξένων εικαστικών.

Με σύνθημα «Δεν ψάχναμε τετραγωνικά, αλλά προσπαθήσαμε να καταλάβουμε την ιστορία των χώρων», ο καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta 14, Άνταμ Σίμτσικ, ανακοίνωσε τους χώρους που θα διεξαχθεί η documenta 14 στην Αθήνα. Μαζί με τον Γιώργο Καμίνη ανακοίνωσαν περισσότερους από 45 δημόσιους χώρους και ιδρύματα της πόλης που θα φιλοξενήσουν τα εκατοντάδες έργα τέχνης που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για την documenta.

Σε όλη την πόλη, λοιπόν, θα λάβει χώρα η documenta 14. Μουσεία, συναυλιακοί χώροι, θερινοί κινηματογράφοι, αρχαιολογικοί τόποι και πλατείες, από την παραλιακή λεωφόρο μέχρι και Πρώτο Νεκροταφείο αξιοποιούνται εκθεσιακά φιλοξενώντας ή δημιουργώντας μία διάδραση με τους καλλιτέχνες και το έργο τους. Σκοπός της documenta, τα καλλιτεχνικά έργα να ανοίξουν ένα διάλογο με τους διαφορετικούς χώρους, κοινωνικές ομάδες, κουλτούρες, θεματικές και εθνότητες. Έτσι, μετά από μία διαδικασία δυόμιση περίπου χρόνων, η documenta πλησιάζει στα εγκαίνια της, τα οποία πρόκειται να ξεκινήσουν με τριήμερες εκδηλώσεις. Δείτε εδώ, σε ποιους χώρους θα παρουσιάζονται έργα 160 περίπου ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην έκθεση:

Στο κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών στην οδό Πατησίων. Η μακέτα του καλλιτέχνη Rainer Oldendorf εμπνέεται από την έκθεση του CIAM 4 Functional City (Λειτουργική πόλη), η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 1933, και αποτελεί το βασικό έργο του χώρου. Η μακέτα του Oldendorf αντιγράφει την κλίμακα της έκθεσης και έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με τους φοιτητές και τους καθηγητές ελληνικών και ευρωπαϊκών σχολών.

Στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Σχολής Καλών Τεχνών στην Πειραιώς θα δούμε το έργο της κολεκτίβας Ciudad Abierta από τις παρυφές του Βαλπαραΐσο της Χιλής, τη σχολή του Rabindranath Tagore στο Σαντινικετάν, τη Ματάνσας και την «Αθήνα της Κούβας». Με την ΑΣΚΤ,  η documenta συνεργάζεται και σε εκπαιδευτικό επίπεδο.

Στο Ωδείο Αθηνών, η documenta συμβάλλει στην αποκατάσταση ενός σπάνιου αναλογικού συνθεσάιζερ από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, ενώ ανέθεσε τη δημιουργία τεσσάρων συνθέσεων για το συγκεκριμένο όργανο οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Μέγαρο Μουσικής. Ο μυστικιστικής και νεωτεριστής συνθέτης Γιάννη Χρήστου θα παίζει κεντρικό ρόλο στον χώρο αυτό.

Στο Μέγαρο Μουσικής θα κάνει πρεμιέρα το νέο έργο του συνθέτη Χοακίν Ορελάνα από τη Γουατεμάλα, με τίτλο «Sinfonía del Tercer Mundo» (Συμφωνία από τον Τρίτο Κόσμο). Θα ακούσουμε πειραματισμούς σε χορωδίες και ορχήστρες μέσα από της δικής του επινόησης ηχητικά σκεύη.

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά η Αλεξάνδρα Μπαχτσετζή παρουσιάζει το έργο της Private Song με θέμα τις μεταλλασσόμενες κατασκευές του φύλου και τις επιδράσεις του στην ποπ κουλτούρα. Πηγή έμπνευσης, τα ρεμπέτικα τραγούδια η ποπ μουσική, ο χορός της κοιλιάς, το drag και ο μεταμοντέρνος χορός.

Στον Δημοτικό κινηματογράφο «Στέλλα» θα προβληθεί το I Had Nowhere To Go (Δεν είχαν πού να πάω, 2016) του Douglas Gordon, έργο που διαπραγματεύεται τα ημερολόγια του Jonas Mekas όταν ήταν νεαρός μετανάστης.

Στο Θέατρο Άττις θα δούμε το έργο Ιοκάστη (2007) του θεατρικού συγγραφέα Γιάννη Κοντραφούρη που ολοκλήρωσε λίγο πριν τον θάνατό του.

Ο Κινηματογράφος Τριανόν θα κάνει την πρεμιέρα της ταινίας της Μαρίνας Γιώτη Invisible Hands (Τα αόρατα χέρια). Θα τη συνοδεύσει για μία μοναδική περφόρμανς ο μουσικός και εθνικομουσικολόγος Alan Bishop με τη μπάντα του The Invisible Hands from Cairo.

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα γίνονται ειδικές προβολές κινηματογραφιστών της documenta 14. Πραγματοποιείται επίσης η αποκατάσταση της ταινίας Κοινωνική Σαπίλα του 1932.

Στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Αψίδα του Αδριανού θα ξεκινήσει στις 9 Απριλίου η Διαδρομή Αθήνα-Κάσελ: η μετάβαση του Ερμή (The Athens–Kassel Ride: The Transit of Hermes) με πομπή από τα μέσα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Η πομπή θα τιμήσει τα άλογα και τους ιππείς που θα αναχωρήσουν για το έφιππο ταξίδι των περίπου 3.000 χιλιομέτρων με προορισμό το Κάσελ. Η Διαδρομή Αθήνα-Κάσελ θα διαρκέσει περίπου 100 μέρες και αποτελεί ιδέα του Ross Birrell.

Έργα καλλιτεχνών θα φιλοξενούνται στους Αρχαιολογικούς Χώρους: Αρχαία Αγορά – Ωδείο Αγρίππα, Λόφος Φιλοπάππου, Μονοπάτι και Περίπτερο του ΠικιώνηΛύκειο του Αριστοτέλη και Ναός Ολυμπίου Διός.

Στο Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη η documenta ξεκίνησε μια σειρά επισκευών στο κτίριο, εξασφαλίζοντας 100.000 για τα στατικά του κτιρίου, έτσι ώστε να είναι επισκέψιμο με μια σειρά έργων του Τσαρούχη.

Σε ανεξάρτητους χώρους μέσα στην πόλη οι οποίοι προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο έργο που φιλοξενούν, θα εκτίθενται και θα δημιουργούνται καλλιτεχνικά έργα, όπως στις οδούς:

Αρχιμήδους 15: Σε δύο διαφορετικούς χώρους στην ίδια διεύθυνση θα δούμε τις εγκαταστάσεις παραγωγής σαπουνιού από την Otobong Nkanga με νέες συνταγές από διαφορετικές χώρες, αλλά και την τριήμερη περφόρμανς του Nikhil Chopra ο οποίος ζωγραφίζει μια ανοιχτή θάλασσα στον τοίχο πριν ξεκινήσει το οδικό του ταξίδι προς το Κάσελ της Γερμανίας μέσω Ανατολικής Ευρώπης.

Ελπίδος 13, Πλατεία Βικτωρίας: Ο καλλιτέχνης Rick Lowe ξεκινάει έναν διάλογο που συνδέει την τέχνη και τον πολιτισμό και δημιουργεί δεσμούς με τις μικρές επιχειρήσεις και τα δίκτυα υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων.

Σταυροπούλου 15, Πλατεία Αμερικής: Το επιτόπιο έργο της Maria Eichhorn μετατρέπει ένα πέτρινο κτίσμα του 1928 σε ακίνητο χωρίς ιδιοκτήτη, που θα μείνει αχρησιμοποίητο και ανέπαφο από τον εξευγενισμό, τη μεσιτική κερδοσκοπία και την αξιοποίηση για εμπορικούς σκοπούς.

Στοά του Βιβλίου: Μια αχρησιμοποίητη βιτρίνα καταστήματος εντός της στοάς θα φιλοξενεί αποτυπώσεις σε χαρτί της εικαστικού Irena Haiduk από μαρμάρινες στήλες με χαραγμένο το καταστατικό της Yugoexport, μιας εταιρείας από το Βελιγράδι. Το έργο αποτελεί σχόλιο για τις εταιρείες που έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ανθρώπους.

Φυλασίων 42, πλησίον Μέντη: Ο καλλιτέχνης Aboubakar Fofana έχει εγκαταστήσει καζάνια με λουλάκι στον χώρο μιας πρώην μικρής ζυθοποιίας.

Σημειώστε ότι η documenta 14 θα εξελίσσεται στους παρακάτω χώρους κυρίως με ελεύθερη είσοδο -κάποιοι συμβεβλημένοι χώροι χρεώνουν το σύνηθες εισιτήριο εισόδου τους:

·      Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) - Κτίριο οδού Πειραιώς / Εκθεσιακός χώρος «Νίκος Κεσσανλής»

·      Αρχαιολογικός Χώρος Λυκείου

·      Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

·      Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

·      Γεννάδειος Βιβλιοθήκη

·      Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

·      Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

·      Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

·      Επιγραφικό Μουσείο

·      Πλατεία Κοτζιά

·      Δημοτικός Κινηματογράφος Στέλλα

·      Ωδείο Αθηνών

·      Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας

·      Πλατεία Αυδή

·      Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Κήπος)

·      Ταινιοθήκη της Ελλάδος

·      Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν

·      Μάντρα Σιδηρικών Παππά στον Βοτανικό

·      Μουσείο Μάντρας του Μπλόκου Κοκκινιάς

·      Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

·      Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο Πινακοθήκης Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα)

·      Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο Οδού Πειραιώς)

·      Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (Μουσείο Μπενάκη)

·      Νομισματικό Μουσείο Αθηνών

·      Οδός Πολυτεχνείου 8

·      Παναθηναϊκό Στάδιο

·      Παραλιακή

·      Πλατεία Καραϊσκάκη, Πειραιάς

·      Πλατεία Κοτζιά

·      Πλατεία Συντάγματος

·      Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών

·      Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα (Μουσείο Μπενάκη)

·      Πεδίον του Άρεως

·      Πολυτεχνείο, Συγκρότημα Πατησίων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.) & Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.), Αίθουσα Πρεβελάκη

·      Πάρκο Ριζάρη

·      Ρομάντσο

·      Τοσίτσα 5, Εξάρχεια

 

 

Γιώτα Αργυροπούλου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_unnamed_(5) Δίνοντας στην γκρίζα πόλη λίγο... χρώμα Μια street art επέμβαση σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην Πλ. Αττικής. Main_20170317-184532-ap17075453511554-t5_05815 Μία λέμβος με 258 πρόσφυγες στην Πράγα Ο αμφιλεγόμενος καλλιτέχνης Άι Γουέι Γουέι συνεχίζει να καταπιάνεται με το προσφυγικό ζήτημα. Main_1_943_393_1 25η Μαρτίου στο Μουσείο Ακρόπολης Ελεύθερη είσοδο για όλους τους επισκέπτες. Main_227_copy Με τα χρώματα του λόγου και το λόγο των χρωμάτων στην Ανδρο Αφιέρωμα στον ποιητή και ζωγράφο Νίκο Εγγονόπουλο ετοιμάζει το καλοκαίρι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Main_1 Ο Robert Wilson φέρνει το …φως στην Ακρόπολη Ο γνωστός σκηνοθέτης παρουσιάζει ένα γλυπτό του από φως στο Μουσείο της Ακρόπολης.
#load_content_with_ajax