ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017
Εικαστικά | Νέα

Μια αφρικανική στέγη στην καρδιά του Λονδίνου 22 Ιουνίου 2017

Το ιδιαίτερο έργο του θα εκτίθεται από τις 23 Ιουνίου έως τις 8 Οκτωβρίου στην αυλή της γκαλερί Serpentine του Λονδίνου.

Η ιδέα του αφρικανού Φράνσις Κερέ είναι απλή και συγκινητική. Ο 52χρονος αρχιτέκτονας σχεδίασε ένα ξύλινο στέγαστρο εμπνευσμένος από το μεγάλο δέντρο κάτω από τη σκιά του οποίου μαζεύονταν οι κάτοικοι του χωριού του όποτε ήθελαν να βρεθούν μαζί ή να συζητήσουν κάποιο σοβαρό θέμα. Αυτό το δημιούργημα με διάμετρο 25 μέτρων που μοιάζει με ψάθινο καπέλο ψαρά γυρισμένο ανάποδα σκεπάζει τέσσερις καμπυλωτούς μπλε τοίχους κατασκευασμένους με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζει η επιφάνειά τους με τα σχέδια της παραδοσιακής φορεσιάς της Μπουρκίνα Φάσο. Ο Κερέ, γιος του αρχηγού του χωριού, είχε τη δυνατότητα να πάει σχολείο και κέρδισε μια υποτροφία για σπουδές στη Γερμανία όπου και βρίσκεται τώρα η επαγγελματική του έδρα.

Το ιδιαίτερο έργο του θα εκτίθεται από τις 23 Ιουνίου έως τις 8 Οκτωβρίου στην αυλή της γκαλερί Serpentine του Λονδίνου, στο πλαίσιο του ετήσιου Pavillion αρχιτεκτονικής που παρουσιάζεται εκεί κάθε καλοκαίρι. Ο χώρος αυτός θα παραχωρείται μια φορά την εβδομάδα στην οργάνωση Mazi Mas (ναι, το όνομα είναι ελληνικό), η οποία διοργανώνει γεύματα για γυναίκες πρόσφυγες βοηθώντας τες να μαγειρεύουν μαζί, να κοινωνικοποιούνται και να θυμούνται τις συνήθειες που είχαν στην πατρίδα τους. Ο Χανς Ούλριχ Ομπριστ πάντως (διάσημος ελβετός επιμελητής, το Νο 1 στη λίστα με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους της τέχνης για το 2016 σύμφωνα με την εικαστική επιθεώρηση «Art Review»), καλλιτεχνικός διευθυντής της γκαλερί Serpentine, δήλωσε πως αυτές τις ασυνήθιστα ζεστές και ηλιόλουστες μέρες σχεδόν εύχεται να βρέξει για να λειτουργήσει και η κυκλική χοάνη που βρίσκεται τοποθετημένη στο στέγαστρο και χρησιμοποιεί το νερό της βροχής για να θέτει σε λειτουργία κάποιους εντυπωσιακούς τεχνητούς καταρράκτες.

Γιώργος Νάστος

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_04 Καθημερινές ηρωίδες γίνονται street art αριστουργήματα Λονδίνο - Street artist δημιουργεί εντυπωσιακές τοιχογραφίες με τίτλο «You Are Enough». Main_tania Ενός λεπτού ελεύθερη έκφραση Η σπουδαία Kουβανή καλλιτέχνης και ακτιβίστρια Τάνια Μπρουγκέρα έρχεται στην Αθήνα για την επανεκτέλεση της διάσημης περφόρμανς της. Main_warhol Η πρώτη «selfie» του Αντι Γουόρχολ βγαίνει στο σφυρί 8 εκατομμύρια ευρώ πρέπει να δώσει όποιος θελήσει να αγοράσει την πρώτη αυτοπροσωπογραφία. Main_04 Μια Ελληνίδα δίπλα σε μεγαθήρια της τέχνης στη Βενετία Η εικαστικός Χαρίκλεια Παπαποστόλου συμμετέχει στη διεθνή έκθεση «Personal Structures» Main_8c5be4569abdbc772a77be72688c4a5e Το Μουσείο Ακρόπολης έχει γενέθλια και γιορτάζει Ελεύθερη είσοδος την Τρίτη 20 Ιουνίου.
#load_content_with_ajax