ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
Εικαστικά | Νέα

Όταν ο χρόνος γίνεται ρευστός 03 Απριλίου 2017

Η νέα έκθεση του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ αναστοχάζεται πάνω στην αρχαιότητα και τη σύγχρονη εποχή.

Ποια είναι η ουσιαστική σχέση μεταξύ αρχαιότητας και σύγχρονης σκέψης; Γιατί οι σύγχρονοι καλλιτέχνες νιώθουν ακόμη την ανάγκη να επιστρέφουν στα αρχέγονα ένστικτα και τους μύθους του παρελθόντος, πως αντλούν το υλικό τους; Και πώς καταφέρνουν να το μεταφέρουν στο σήμερα; Η σχέση μεταξύ αρχαιότητας και σύγχρονης τέχνης, εξακολουθεί να αποτελεί ένα πηγάδι ανεξάντλητου βάθους και ενδιαφέροντος. Και όσο οι καλλιτέχνες εξακολουθούν να το επισκέπτονται με ριζοσπαστική ματιά και κριτικό πνεύμα, τόσο περισσότερο πλούτο έχει να μας χαρίσει.

Μέσα από μία έκδοση και την παρουσίαση μιας βίντεο-εγκατάστασης με έξι συνεντεύξεις καλλιτεχνών, ξεκινάει ο αναστοχασμός της νέας έκθεσης του ΔΕΣΤΕ «Ρευστή Αρχαιότητα - Liquid Antiquity». Το βιβλίο περιλαμβάνει 27 κείμενα σημαντικών κριτικών και ακαδημαϊκών και 10 συνεντεύξεις με διακεκριμένους σύγχρονους καλλιτέχνες. Η  έκθεση βασίζεται στη σύλληψη και την έρευνα της καθηγήτριας Brooke Holmes από το Πανεπιστήμιο του Princeton.

Η βίντεο-εγκατάσταση είναι ειδικά σχεδιασμένη -από το αρχιτεκτονικό γραφείο Diller Scofidio + Renfro- και βασίζεται στις σε έξι συνομιλίες που είχε η Brooke Holmes με τους καλλιτέχνες Matthew Barney, Paul Chan, Urs Fischer, Jeff Koons,
Asad Raza και Kaari Upson. Και το έργο έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να τοποθετεί τις συνεντεύξεις των καλλιτεχνών σε διαρκή διάλογο με τη συλλογή αρχαιοτήτων του Μουσείου Μπενάκη. Την επιμέλεια της έκδοσης υπογράφουν οι Brooke Holmes και Karen Marta. Το πρόγραμμα παρουσιάζεται σε σύλληψη της Holmes με τη συνεργασία της Πολύνας Κοσμαδάκη και του Γιώργου Τζιρτζιλάκη. Η έκθεση «Ρευστή Αρχαιότητα - Liquid Antiquity» θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη στις 5 Απριλίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου.
 

Γιώτα Αργυροπούλου

Info

05 Απριλίου 2017
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ - ΚΟΛΩΝΑΚΙ, Κουμπάρη 1 & Βασιλίσσης Σοφίας, Κολωνάκι
Τηλ.: 210-3671000
Website: http://www.benaki.gr/
Δευτέρα, 3 Απριλίου, 19:30. Μουσείο Μπενάκη - Κεντρικό Κτήριο € 9, €

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_slider_(2) 25η Μαρτίου στο Μουσείο Ακρόπολης Ελεύθερη είσοδο για όλους τους επισκέπτες. Main_1 50 θησαυροί του Λούβρου στην καρδιά της Τεχεράνης Η έκθεση ανοίγει σε μια περίοδο διπλωματικών εντάσεων μεταξύ του Παρισιού και της Τεχεράνης. Main_locusathens_agriculturaluniverscity_web%c2%a9_dimitrisparthimos_0004 Πώς η τέχνη ενώνεται με τη γη; ΓΕΩμετρίες: Έκθεση και δράσεις για όλη την οικογένεια με ελεύθερη είσοδο. Main_slider Μάχη στα χαρακώματα της Barbie και της... Φρίντα Κάλο! Τελικά η κούκλα της μοιάζει ή όχι; Main_kseniya-simonova-loegi-cult-06 Σμιλεύοντας την άμμο υπό τη συνοδεία μουσικής Η Ξένια Σιμόνοβα άφησε άφωνους 13.000.000 τηλεθεατές. Main_the_performance_shop_2015__picture_by_pavlos_vrionides_(3) Πάρτε μέρος στο Performance Shop του Φεστιβάλ Αθηνών Το The Performance Shop αναζητά τις παραστάσεις που θα συμπεριληφθούν στον κατάλογό του.
#load_content_with_ajax