ΠΕΜΠΤΗ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
Εικαστικά | Νέα

Όταν ο χρόνος γίνεται ρευστός 03 Απριλίου 2017

Η νέα έκθεση του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ αναστοχάζεται πάνω στην αρχαιότητα και τη σύγχρονη εποχή.

Ποια είναι η ουσιαστική σχέση μεταξύ αρχαιότητας και σύγχρονης σκέψης; Γιατί οι σύγχρονοι καλλιτέχνες νιώθουν ακόμη την ανάγκη να επιστρέφουν στα αρχέγονα ένστικτα και τους μύθους του παρελθόντος, πως αντλούν το υλικό τους; Και πώς καταφέρνουν να το μεταφέρουν στο σήμερα; Η σχέση μεταξύ αρχαιότητας και σύγχρονης τέχνης, εξακολουθεί να αποτελεί ένα πηγάδι ανεξάντλητου βάθους και ενδιαφέροντος. Και όσο οι καλλιτέχνες εξακολουθούν να το επισκέπτονται με ριζοσπαστική ματιά και κριτικό πνεύμα, τόσο περισσότερο πλούτο έχει να μας χαρίσει.

Μέσα από μία έκδοση και την παρουσίαση μιας βίντεο-εγκατάστασης με έξι συνεντεύξεις καλλιτεχνών, ξεκινάει ο αναστοχασμός της νέας έκθεσης του ΔΕΣΤΕ «Ρευστή Αρχαιότητα - Liquid Antiquity». Το βιβλίο περιλαμβάνει 27 κείμενα σημαντικών κριτικών και ακαδημαϊκών και 10 συνεντεύξεις με διακεκριμένους σύγχρονους καλλιτέχνες. Η  έκθεση βασίζεται στη σύλληψη και την έρευνα της καθηγήτριας Brooke Holmes από το Πανεπιστήμιο του Princeton.

Η βίντεο-εγκατάσταση είναι ειδικά σχεδιασμένη -από το αρχιτεκτονικό γραφείο Diller Scofidio + Renfro- και βασίζεται στις σε έξι συνομιλίες που είχε η Brooke Holmes με τους καλλιτέχνες Matthew Barney, Paul Chan, Urs Fischer, Jeff Koons,
Asad Raza και Kaari Upson. Και το έργο έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να τοποθετεί τις συνεντεύξεις των καλλιτεχνών σε διαρκή διάλογο με τη συλλογή αρχαιοτήτων του Μουσείου Μπενάκη. Την επιμέλεια της έκδοσης υπογράφουν οι Brooke Holmes και Karen Marta. Το πρόγραμμα παρουσιάζεται σε σύλληψη της Holmes με τη συνεργασία της Πολύνας Κοσμαδάκη και του Γιώργου Τζιρτζιλάκη. Η έκθεση «Ρευστή Αρχαιότητα - Liquid Antiquity» θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη στις 5 Απριλίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου.
 

Γιώτα Αργυροπούλου

Info

05 Απριλίου 2017
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ - ΚΟΛΩΝΑΚΙ, Κουμπάρη 1 & Βασιλίσσης Σοφίας, Κολωνάκι
Τηλ.: 210-3671000
Website: http://www.benaki.gr/
Δευτέρα, 3 Απριλίου, 19:30. Μουσείο Μπενάκη - Κεντρικό Κτήριο € 9, €

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_111 'Ανεμοι ή οργανωμένο σχέδιο «αποκαθήλωσαν» τον Phylax; Το γλυπτό τα ξημερώματα της Πέμπτης εθεάθη από τους περαστικούς κάτω από το βάθρο του. Main_photo_paris_prekas_tellogleio2 Ιστορίες για αγκυροβόλια, «φευγιά» και μακρινούς ορίζοντες Τα άλογα, τα τάνκερ, το φως και το σκοτάδι του Πάρι Πρέκα. Main_slider Πεθάνε ο εικαστικός Αντώνης Απέργης Σε ηλικία 80 ετών Main_kykladikis_ek Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για μικρούς και μεγάλους Με τις καλύτερες προτάσεις για τα Σαββατοκύριακα των παιδιών 2-12 ετών υποδέχεται τον νέο χρόνο το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Main_bannerhrodeio Πράσινο φως από το ΚΑΣ για επίδειξη μόδας στον αύλειο χώρο του Ηρωδείου Την επίδειξη μόδας θα πραγματοποιήσει ο οίκος «Zeus and Dione» στις 2 Απριλίου 2018. Main_greece-2541763_1920 Η Αθήνα είναι η δική σου σκηνή. Βγαίνεις! Ο δήμος Αθηναίων μας καλεί να ανακαλύψουμε τη δημιουργική πλευρά της σύγχρονης Αθήνας!
#load_content_with_ajax