ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Εικαστικά | Νέα

Όταν ο χρόνος γίνεται ρευστός 03 Απριλίου 2017

Η νέα έκθεση του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ αναστοχάζεται πάνω στην αρχαιότητα και τη σύγχρονη εποχή.

Ποια είναι η ουσιαστική σχέση μεταξύ αρχαιότητας και σύγχρονης σκέψης; Γιατί οι σύγχρονοι καλλιτέχνες νιώθουν ακόμη την ανάγκη να επιστρέφουν στα αρχέγονα ένστικτα και τους μύθους του παρελθόντος, πως αντλούν το υλικό τους; Και πώς καταφέρνουν να το μεταφέρουν στο σήμερα; Η σχέση μεταξύ αρχαιότητας και σύγχρονης τέχνης, εξακολουθεί να αποτελεί ένα πηγάδι ανεξάντλητου βάθους και ενδιαφέροντος. Και όσο οι καλλιτέχνες εξακολουθούν να το επισκέπτονται με ριζοσπαστική ματιά και κριτικό πνεύμα, τόσο περισσότερο πλούτο έχει να μας χαρίσει.

Μέσα από μία έκδοση και την παρουσίαση μιας βίντεο-εγκατάστασης με έξι συνεντεύξεις καλλιτεχνών, ξεκινάει ο αναστοχασμός της νέας έκθεσης του ΔΕΣΤΕ «Ρευστή Αρχαιότητα - Liquid Antiquity». Το βιβλίο περιλαμβάνει 27 κείμενα σημαντικών κριτικών και ακαδημαϊκών και 10 συνεντεύξεις με διακεκριμένους σύγχρονους καλλιτέχνες. Η  έκθεση βασίζεται στη σύλληψη και την έρευνα της καθηγήτριας Brooke Holmes από το Πανεπιστήμιο του Princeton.

Η βίντεο-εγκατάσταση είναι ειδικά σχεδιασμένη -από το αρχιτεκτονικό γραφείο Diller Scofidio + Renfro- και βασίζεται στις σε έξι συνομιλίες που είχε η Brooke Holmes με τους καλλιτέχνες Matthew Barney, Paul Chan, Urs Fischer, Jeff Koons,
Asad Raza και Kaari Upson. Και το έργο έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να τοποθετεί τις συνεντεύξεις των καλλιτεχνών σε διαρκή διάλογο με τη συλλογή αρχαιοτήτων του Μουσείου Μπενάκη. Την επιμέλεια της έκδοσης υπογράφουν οι Brooke Holmes και Karen Marta. Το πρόγραμμα παρουσιάζεται σε σύλληψη της Holmes με τη συνεργασία της Πολύνας Κοσμαδάκη και του Γιώργου Τζιρτζιλάκη. Η έκθεση «Ρευστή Αρχαιότητα - Liquid Antiquity» θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη στις 5 Απριλίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου.
 

Γιώτα Αργυροπούλου

Info

05 Απριλίου 2017
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ - ΚΟΛΩΝΑΚΙ, Κουμπάρη 1 & Βασιλίσσης Σοφίας, Κολωνάκι
Τηλ.: 210-3671000
Website: http://www.benaki.gr/
Δευτέρα, 3 Απριλίου, 19:30. Μουσείο Μπενάκη - Κεντρικό Κτήριο € 9, €

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_4__rania_bellou_dreamsandrealityix_2017_kalfayangalleries Έλληνες καλλιτέχνες ταξιδεύουν στο Πεκίνο Μία έκθεση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ταξιδεύει στην 7η Μπιενάλε του Πεκίνου. Main__oul1811 Μια νύχτα γεμάτη εmotions στην Ακρόπολη Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της μεγάλης καλλιτεχνικής δράσης των atenistas «Art Night Athens». Main_p1aevb8dlfa8hq2g1ej31t8n141kh_900 Το αραβικό Λούβρο είναι γεγονός Αυτό το φθινόπωρο πρόκειται να κάνει εγκαίνια το πληθωρικό Λούβρο του Άμπου Ντάμπι στα Αραβικά Εμιράτα. Main_slider Η Αθήνα ξαγρυπνά με... τέχνη Λευκή Νϋχτα Πολιτισμού στις 23 Σεπτεμβρίου. Main_frida-kahlo-with-olmeca-figurine Η ντουλάπα της Φρίντα Κάλο στο V&A Museum Προσωπικά αντικείμενα και ρούχα της σπουδαίας ζωγράφου σε μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο. Main_khvay_samnang_%c2%a9_mathias_voelzke_-_copy Τελικά η Αθήνα «έριξε» έξω την documenta 14; Σχόλια περί «χρεοκοπίας» της μεγάλης εικαστικής διοργάνωσης στον διεθνή Τύπο.
#load_content_with_ajax