ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Εικαστικά | Νέα

Όταν ο χρόνος γίνεται ρευστός 03 Απριλίου 2017

Η νέα έκθεση του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ αναστοχάζεται πάνω στην αρχαιότητα και τη σύγχρονη εποχή.

Ποια είναι η ουσιαστική σχέση μεταξύ αρχαιότητας και σύγχρονης σκέψης; Γιατί οι σύγχρονοι καλλιτέχνες νιώθουν ακόμη την ανάγκη να επιστρέφουν στα αρχέγονα ένστικτα και τους μύθους του παρελθόντος, πως αντλούν το υλικό τους; Και πώς καταφέρνουν να το μεταφέρουν στο σήμερα; Η σχέση μεταξύ αρχαιότητας και σύγχρονης τέχνης, εξακολουθεί να αποτελεί ένα πηγάδι ανεξάντλητου βάθους και ενδιαφέροντος. Και όσο οι καλλιτέχνες εξακολουθούν να το επισκέπτονται με ριζοσπαστική ματιά και κριτικό πνεύμα, τόσο περισσότερο πλούτο έχει να μας χαρίσει.

Μέσα από μία έκδοση και την παρουσίαση μιας βίντεο-εγκατάστασης με έξι συνεντεύξεις καλλιτεχνών, ξεκινάει ο αναστοχασμός της νέας έκθεσης του ΔΕΣΤΕ «Ρευστή Αρχαιότητα - Liquid Antiquity». Το βιβλίο περιλαμβάνει 27 κείμενα σημαντικών κριτικών και ακαδημαϊκών και 10 συνεντεύξεις με διακεκριμένους σύγχρονους καλλιτέχνες. Η  έκθεση βασίζεται στη σύλληψη και την έρευνα της καθηγήτριας Brooke Holmes από το Πανεπιστήμιο του Princeton.

Η βίντεο-εγκατάσταση είναι ειδικά σχεδιασμένη -από το αρχιτεκτονικό γραφείο Diller Scofidio + Renfro- και βασίζεται στις σε έξι συνομιλίες που είχε η Brooke Holmes με τους καλλιτέχνες Matthew Barney, Paul Chan, Urs Fischer, Jeff Koons,
Asad Raza και Kaari Upson. Και το έργο έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να τοποθετεί τις συνεντεύξεις των καλλιτεχνών σε διαρκή διάλογο με τη συλλογή αρχαιοτήτων του Μουσείου Μπενάκη. Την επιμέλεια της έκδοσης υπογράφουν οι Brooke Holmes και Karen Marta. Το πρόγραμμα παρουσιάζεται σε σύλληψη της Holmes με τη συνεργασία της Πολύνας Κοσμαδάκη και του Γιώργου Τζιρτζιλάκη. Η έκθεση «Ρευστή Αρχαιότητα - Liquid Antiquity» θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη στις 5 Απριλίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου.
 

Γιώτα Αργυροπούλου

Info

05 Απριλίου 2017
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ - ΚΟΛΩΝΑΚΙ, Κουμπάρη 1 & Βασιλίσσης Σοφίας, Κολωνάκι
Τηλ.: 210-3671000
Website: http://www.benaki.gr/
Δευτέρα, 3 Απριλίου, 19:30. Μουσείο Μπενάκη - Κεντρικό Κτήριο € 9, €

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_2_tsoklis Κώστας Τσόκλης - Wolf Vostell τιμώμενοι καλλιτέχνες της 2ης Art Thessaloniki Fair Από τις 23 έως τις 26 Νοεμβρίου 2017 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Main_eik-1 Αδριανός κι Αντίνοος: μια συνάντηση 19 αιώνες μετά Tο Αθέατο Μουσείο υποδέχεται τον αυτοκράτορα Αδριανό και τον πορτρέτο του Αντίνοου. Main_cny-f17-vangogh-28a Στη... μόδα ο Van Gogh - 81 εκατ. δολάρια ο πίνακας με τον ζευγά Εδώ βλέπαμε τα εγκαίνια της έκθεσης στο Μέγαρο και στη Νέα Υόρκη ο πίνακάς του έσπασε ρεκόρ. Main_23244164_1132256366910076_9133813024376653335_n Σαρκοφάγοι, μούμιες και Αιγύπτιοι θεοί στο Αρχαιολογικό Μια μοναδική ξενάγηση εκεί που η αιγυπτιακή τέχνη συναντάει την ελληνική. Main_1225670 Ο Σαλβαδόρ Ντάλι σε ρόλο Σομελιέ Μία εντυπωσιακή έκδοση από την Taschen επαναφέρει ένα εικονογραφημένο βιβλίο του Νταλί αφιερωμένο στο κρασί. Main_slider Ο Μονέ φέτος θα... φορεθεί πολύ! Η τσάντα με τα έργα του Μονέ από τον Τζεφ Κουνς για γνωστό οίκο μόδας, «ξεπερνά» τα όρια της καλαισθησίας.
#load_content_with_ajax