Εικαστικά | Νέα

Όταν ο χρόνος γίνεται ρευστός 03 Απριλίου 2017

Η νέα έκθεση του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ αναστοχάζεται πάνω στην αρχαιότητα και τη σύγχρονη εποχή.

Ποια είναι η ουσιαστική σχέση μεταξύ αρχαιότητας και σύγχρονης σκέψης; Γιατί οι σύγχρονοι καλλιτέχνες νιώθουν ακόμη την ανάγκη να επιστρέφουν στα αρχέγονα ένστικτα και τους μύθους του παρελθόντος, πως αντλούν το υλικό τους; Και πώς καταφέρνουν να το μεταφέρουν στο σήμερα; Η σχέση μεταξύ αρχαιότητας και σύγχρονης τέχνης, εξακολουθεί να αποτελεί ένα πηγάδι ανεξάντλητου βάθους και ενδιαφέροντος. Και όσο οι καλλιτέχνες εξακολουθούν να το επισκέπτονται με ριζοσπαστική ματιά και κριτικό πνεύμα, τόσο περισσότερο πλούτο έχει να μας χαρίσει.

Μέσα από μία έκδοση και την παρουσίαση μιας βίντεο-εγκατάστασης με έξι συνεντεύξεις καλλιτεχνών, ξεκινάει ο αναστοχασμός της νέας έκθεσης του ΔΕΣΤΕ «Ρευστή Αρχαιότητα - Liquid Antiquity». Το βιβλίο περιλαμβάνει 27 κείμενα σημαντικών κριτικών και ακαδημαϊκών και 10 συνεντεύξεις με διακεκριμένους σύγχρονους καλλιτέχνες. Η  έκθεση βασίζεται στη σύλληψη και την έρευνα της καθηγήτριας Brooke Holmes από το Πανεπιστήμιο του Princeton.

Η βίντεο-εγκατάσταση είναι ειδικά σχεδιασμένη -από το αρχιτεκτονικό γραφείο Diller Scofidio + Renfro- και βασίζεται στις σε έξι συνομιλίες που είχε η Brooke Holmes με τους καλλιτέχνες Matthew Barney, Paul Chan, Urs Fischer, Jeff Koons,
Asad Raza και Kaari Upson. Και το έργο έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να τοποθετεί τις συνεντεύξεις των καλλιτεχνών σε διαρκή διάλογο με τη συλλογή αρχαιοτήτων του Μουσείου Μπενάκη. Την επιμέλεια της έκδοσης υπογράφουν οι Brooke Holmes και Karen Marta. Το πρόγραμμα παρουσιάζεται σε σύλληψη της Holmes με τη συνεργασία της Πολύνας Κοσμαδάκη και του Γιώργου Τζιρτζιλάκη. Η έκθεση «Ρευστή Αρχαιότητα - Liquid Antiquity» θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη στις 5 Απριλίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου.
 

Γιώτα Αργυροπούλου

Info

05 Απριλίου 2017
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ - ΚΟΛΩΝΑΚΙ, Κουμπάρη 1 & Βασιλίσσης Σοφίας, Κολωνάκι
Τηλ.: 210-3671000
Website: http://www.benaki.gr/
Δευτέρα, 3 Απριλίου, 19:30. Μουσείο Μπενάκη - Κεντρικό Κτήριο € 9, €

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_afrewe Άγνωστες πτυχές του Μπάνκσι στο Λονδίνο Κανένα από τα έργα που εκτίθενται στη γκαλερί Lazinc δεν φιλοτεχνήθηκε στον δρόμο. Main_%ce%95%ce%b8%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c_%ce%9c%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%af%ce%bf_%ce%a3%cf%8d%ce%b3%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b7%cf%82_%ce%a4%ce%ad%cf%87%ce%bd%ce%b7%cf%82 Ένα… μη-μουσείο υποψήφιο για βράβευση; Κι όμως γίνεται! Το ΕΜΣΤ μπήκε, διαβάζουμε, στη βραχεία λίστα για το βραβείο Leading Culture Destinations. Main_fa_49_62 Τι θα δούμε το φθινόπωρο στο Μουσείο Μπενάκη Οι εκθέσεις από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο. Main_naxos__michaloudis__limited_souls 4 κυκλαδονήσια γεμίζουν με σύγχρονη τέχνη Άνδρος, Κουφονήσι, Μήλος και Νάξος. Main_agrafi-vivliothiki-judith-westerveld-1200x675 Αγραφη βιβλιοθήκη: Μία μεγάλη εικαστική τριλογία στο Μέγαρο Δείτε αναλυτικά τους άξονες της έκθεσης που επιμελείται η Αννα Καφετσή. Main_1 «Οδύσσεια» από τον… 3ο μ.Χ. Συγκινητικό τόσους αιώνες μετά να βλέπεις χαραγμένα τα ίχνη της ανθρώπινης σκέψης!
#load_content_with_ajax