ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
Εικαστικά | Νέα

Μιλώντας με τους ξένους της πόλης από… καρτοτηλέφωνο 11 Ιουλίου 2017

Μία εγκατάσταση με τηλέφωνα στην καρδιά της αμερικανικής πόλης αφηγείται την ιστορία των μεταναστών της.

Μέχρι το έτος 2065, ο ένας στους τρεις Αμερικανούς θα είναι μετανάστης ή θα είναι παιδί μεταναστών... Αυτό είναι το πόρισμα του ερευνητικού κέντρου Pew σχετικά με το μέλλον των Αμερικανών και την εθνική πολιτισμικότητα ενός λαού που δεν πρέπει να ξεχνάει τις ρίζες του. ‘Χτισμένη’ από μετανάστες που την στήριξαν στα θεμέλιά της και πίστεψαν στη δύναμη του αμερικανικού ονείρου, η πολυπολιτισμική της καταγωγή ήταν ανέκαθεν η δύναμη της. Και σήμερα έρχεται ένας αφγανό-αμερικανός καλλιτέχνης να τους υπενθυμίσει ότι οι Αμερικανοί (και όχι μόνο) δεν μπορούν και δεν πρέπει να ξεχνάνε ποτέ την πολυπολιτισμικότητα τους.

Να υπενθυμίσουμε, ότι μόνο στην πόλη της Νέας Υόρκης σήμερα, περισσότερο από το ένα τρίτο των κατοίκων της είναι ξένοι, ενώ οι γλώσσες που μιλιούνται στους δήμους φτάνουν σχεδόν τις 800 σε αριθμό.

Με μία δημόσια εγκατάσταση λοιπόν, ο καλλιτέχνης Aman Mojadidi έρχεται να υπενθυμίσει στους Αμερικανούς τα γεγονότα, χρησιμοποιώντας τρεις τηλεφωνικούς θαλάμους ως μία πλατφόρμα όπου μπορούν να ακούσουν την φωνή των μεταναστών να τους διηγείται την ιστορία τους. Στην πολυσύχναστη Times Square, οι περαστικοί μπορούν να μπουν σε έναν δημόσιο τηλεφωνικό θάλαμο, να σηκώσουν το ακουστικό και να ακούσουν μία προφορική ιστορία από τους νεότερους μετανάστες της Νέας Υόρκης.

Οι επισκέπτες στη συνέχεια μπορούν να ανοίξουν τον τηλεφωνικό κατάλογο του θαλάμου και να διαβάσουν περισσότερα για τις κοινότητες των αφηγητών αλλά και τις εμπειρίες τους, τόσο τη Νέα Υόρκη όσο και στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Επίσης, μπορούν να γράψουν και οι ίδιοι ένα μέρος της δικής τους σχετικής ιστορίας στον τηλεφωνικό κατάλογο, αν το επιθυμούν.

Η δημόσια εγκατάσταση του Aman Mojadidi φέρει τον τίτλο «Once Upon a Place», περιλαμβάνει συνολικά 70 διαφορετικές ιστορίες και η κάθε μία από αυτές διαρκεί από 2 μέχρι 15 λεπτά.

Ο Mojadidi κατέγραφε για αρκετούς μήνες τις ιστορίες που ακούγονται στους θαλάμους, με απώτερο στόχο να καταφέρει να φέρει πιο κοντά τους  νεϋορκέζους ώστε να μοιραστούν εμπειρίες αλλά και τους λόγους που έφερε τον καθέναν από αυτούς στη Νέα Υόρκη. Οι συμμετέχοντες μάλιστα μιλάνε συνήθως στα αγγλικά, αλλά και συχνά στη μητρική τους γλώσσα.

Ένας πολύ εύστοχος τρόπος, θεωρώ, και ευρηματικός από τον καλλιτέχνη να φέρει πιο κοντά τους διαφορετικούς κατοίκους της πόλης, ώστε να γνωριστούν και να κατανοήσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον... Αλλά και μία ανοιχτή υπενθύμιση προς όλους μας, ότι είμαστε όλοι (ή μπορούμε να θεωρηθούμε κατά κάποιον τρόπο από τους άλλους) Ξένοι.

Η εγκατάσταση του Aman Mojadidi θα βρίσκεται στην Times Square μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.

Γιώτα Αργυροπούλου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_02 Γιαγόι Κουσάμα: Η «βασίλισσα των πουά» απέκτησε μουσείο στο Τόκιο Η 88χρονη Γιαπωνέζα δεν σταματά να δημιουργεί παρά την ευαίσθητη υγεία της. Main_image Picasso: Μινώταυροι & Ταυρομάχοι σε ερωτική αναμέτρηση Ταυρομαχίες και γυναικείες φιγούρες στα έργα της λονδρέζικης έκθεσης «Minotaurs and Matadors». Main_01 Η ιστορία πίσω από το εξώφυλο-πίνακα της Τζένιφερ Λόρενς στη Vogue H σταρ των Hunger Games ποζάρει για έναν ζωγραφικό πίνακα - εξώφυλλο της Vogue. Main_%ce%94%ce%99%ce%9f%ce%9d%ce%a5%ce%a3%ce%99%ce%91%ce%9a%ce%91___(5) Η ζωή και ο θρίαμβος του θεού Διονύσου στο θέατρο των Φιλίππων Οι Μούσες, οι Μαινάδες, οι Βάκχες, ο έρωτας του Διονύσου για τον Άμπελο, οι Ώρες και ο θεός Ήλιος. Main_ngc_maman-1999 Στο μυαλό της Λουίζ Μπουρζουά Μία έκθεση στο ΜΟΜΑ το φθινόπωρο εστιάζει στα τυπωμένα σχέδια της μεγάλης γλύπτριας και εγκαινιάζει τη νέα ηλεκτρονική συλλογή του. Main_0101 Mικρές γεύσεις από το εγγύς μέλλον στο μουσείο Γκουγκενχάιμ Γεύση από πολυαναμενόμενες καλλιτεχνικές δημιουργίες, στο στάδιο της προετοιμασίας τους.
#load_content_with_ajax