ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
Εικαστικά | Νέα

Μιλώντας με τους ξένους της πόλης από… καρτοτηλέφωνο 11 Ιουλίου 2017

Μία εγκατάσταση με τηλέφωνα στην καρδιά της αμερικανικής πόλης αφηγείται την ιστορία των μεταναστών της.

Μέχρι το έτος 2065, ο ένας στους τρεις Αμερικανούς θα είναι μετανάστης ή θα είναι παιδί μεταναστών... Αυτό είναι το πόρισμα του ερευνητικού κέντρου Pew σχετικά με το μέλλον των Αμερικανών και την εθνική πολιτισμικότητα ενός λαού που δεν πρέπει να ξεχνάει τις ρίζες του. ‘Χτισμένη’ από μετανάστες που την στήριξαν στα θεμέλιά της και πίστεψαν στη δύναμη του αμερικανικού ονείρου, η πολυπολιτισμική της καταγωγή ήταν ανέκαθεν η δύναμη της. Και σήμερα έρχεται ένας αφγανό-αμερικανός καλλιτέχνης να τους υπενθυμίσει ότι οι Αμερικανοί (και όχι μόνο) δεν μπορούν και δεν πρέπει να ξεχνάνε ποτέ την πολυπολιτισμικότητα τους.

Να υπενθυμίσουμε, ότι μόνο στην πόλη της Νέας Υόρκης σήμερα, περισσότερο από το ένα τρίτο των κατοίκων της είναι ξένοι, ενώ οι γλώσσες που μιλιούνται στους δήμους φτάνουν σχεδόν τις 800 σε αριθμό.

Με μία δημόσια εγκατάσταση λοιπόν, ο καλλιτέχνης Aman Mojadidi έρχεται να υπενθυμίσει στους Αμερικανούς τα γεγονότα, χρησιμοποιώντας τρεις τηλεφωνικούς θαλάμους ως μία πλατφόρμα όπου μπορούν να ακούσουν την φωνή των μεταναστών να τους διηγείται την ιστορία τους. Στην πολυσύχναστη Times Square, οι περαστικοί μπορούν να μπουν σε έναν δημόσιο τηλεφωνικό θάλαμο, να σηκώσουν το ακουστικό και να ακούσουν μία προφορική ιστορία από τους νεότερους μετανάστες της Νέας Υόρκης.

Οι επισκέπτες στη συνέχεια μπορούν να ανοίξουν τον τηλεφωνικό κατάλογο του θαλάμου και να διαβάσουν περισσότερα για τις κοινότητες των αφηγητών αλλά και τις εμπειρίες τους, τόσο τη Νέα Υόρκη όσο και στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Επίσης, μπορούν να γράψουν και οι ίδιοι ένα μέρος της δικής τους σχετικής ιστορίας στον τηλεφωνικό κατάλογο, αν το επιθυμούν.

Η δημόσια εγκατάσταση του Aman Mojadidi φέρει τον τίτλο «Once Upon a Place», περιλαμβάνει συνολικά 70 διαφορετικές ιστορίες και η κάθε μία από αυτές διαρκεί από 2 μέχρι 15 λεπτά.

Ο Mojadidi κατέγραφε για αρκετούς μήνες τις ιστορίες που ακούγονται στους θαλάμους, με απώτερο στόχο να καταφέρει να φέρει πιο κοντά τους  νεϋορκέζους ώστε να μοιραστούν εμπειρίες αλλά και τους λόγους που έφερε τον καθέναν από αυτούς στη Νέα Υόρκη. Οι συμμετέχοντες μάλιστα μιλάνε συνήθως στα αγγλικά, αλλά και συχνά στη μητρική τους γλώσσα.

Ένας πολύ εύστοχος τρόπος, θεωρώ, και ευρηματικός από τον καλλιτέχνη να φέρει πιο κοντά τους διαφορετικούς κατοίκους της πόλης, ώστε να γνωριστούν και να κατανοήσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον... Αλλά και μία ανοιχτή υπενθύμιση προς όλους μας, ότι είμαστε όλοι (ή μπορούμε να θεωρηθούμε κατά κάποιον τρόπο από τους άλλους) Ξένοι.

Η εγκατάσταση του Aman Mojadidi θα βρίσκεται στην Times Square μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.

Γιώτα Αργυροπούλου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_slider_(2) 25η Μαρτίου στο Μουσείο Ακρόπολης Ελεύθερη είσοδο για όλους τους επισκέπτες. Main_1 50 θησαυροί του Λούβρου στην καρδιά της Τεχεράνης Η έκθεση ανοίγει σε μια περίοδο διπλωματικών εντάσεων μεταξύ του Παρισιού και της Τεχεράνης. Main_locusathens_agriculturaluniverscity_web%c2%a9_dimitrisparthimos_0004 Πώς η τέχνη ενώνεται με τη γη; ΓΕΩμετρίες: Έκθεση και δράσεις για όλη την οικογένεια με ελεύθερη είσοδο. Main_slider Μάχη στα χαρακώματα της Barbie και της... Φρίντα Κάλο! Τελικά η κούκλα της μοιάζει ή όχι; Main_kseniya-simonova-loegi-cult-06 Σμιλεύοντας την άμμο υπό τη συνοδεία μουσικής Η Ξένια Σιμόνοβα άφησε άφωνους 13.000.000 τηλεθεατές. Main_the_performance_shop_2015__picture_by_pavlos_vrionides_(3) Πάρτε μέρος στο Performance Shop του Φεστιβάλ Αθηνών Το The Performance Shop αναζητά τις παραστάσεις που θα συμπεριληφθούν στον κατάλογό του.
#load_content_with_ajax