Εικαστικά | Νέα

Damien Hirst - Θησαυροί από το Ναυάγιο του Χόλιγουντ - Βίντεο 07 Αυγούστου 2017

5.000 τετραγωνικά μέτρα στεγάζουν τα εικαστικά «τέρατα» της θάλασσας του Hirst.

Τον ευφάνταστο τίτλο «Θησαυροί από το Ναυάγιο του Απίστευτου» (Treasures from the Wreck of the Unbelievable) επέλεξε ο διάσημος για τις διαμαντένιες νεκροκεφαλές του, εικαστικός Damien Hirst να κάνει τη μεγάλη επιστροφή του στα καλλιτεχνικά δρώμενα. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση στην Ιταλία - μετά το 2004 και την ρετροσπεκτίβα του «The Agony and Ecstasy» στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολη.

Η έκθεση απλώνεται σε 5.000 τετραγωνικά μέτρα και είναι η πρώτη φορά που το Palazzo Grassi και το Punta della Dogana στη Βενετία (υπό τη διεύθυνση του François Pinault, συλλέκτη πολύτιμων έργων τέχνης και ιδιοκτήτη του οίκου δημοπρασιών Κρίστις), φιλοξενούν έργα ενός μόνο καλλιτέχνη.

Ο Damien Hirst αφιέρωσε 10 χρόνια στη δημιουργία της έκθεσης, που περιλαμβάνει 189 έργα που έχουν φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να φαίνονται σαν θησαυροί από αρχαίο ναυάγιο του πλοίου «Unbelievable»! Τα έργα τέχνης - που  απεικονίζουν μυθικά όντα και θαυμαστά πλάσματα - είχε συγκεντρώσει (σύμφωνα με τον μύθο που έπλασε ο Hirst) ο συλλέκτης Σιφ Αμοτάν ΙΙ, γνωστός και ως Αούλους Καλίδιους Αμοτάν, για να διακοσμήσει έναν ναό αφιερωμένο στον ήλιο. 

Λέγεται ότι ο Χιρστ χρηματοδότησε το 2008 εκτεταμένες υποβρύχιες αποστολές που ανέσυραν πραγματικά γλυπτά από πραγματικό ναυάγιο υπό άκρα μυστικότητα, αλλά φυσικά κάτι τέτοιο ουδέποτε επιβεβαιώθηκε. 

Η έκθεση που διαρκεί μέχρι 3 Δεκεμβρίου, θεωρείται από τους κριτικούς τέχνης ως η μαξιμαλιστική απόπειρα του 51χρονου Hirst να κάνει ένα εντυπωσιακό comeback στην καλλιτεχνική του καριέρα, καθώς από το 2008 δεν έχει δημιουργήσει κάποιο αξιόλογο έργο, ενώ οι μετοχές του στο χρηματιστήριο της Τέχνης έχουν πάρει την κατιούσα. 

Η οργάνωση και η δημιουργία των έργων κόστισαν πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ακριβότερο έργο που προσφέρεται προς πώληση στο πλαίσιο της έκθεσης θα αγγίξει τα 5 εκ. δολάρια.

Ο επιμελητής της έκθεσης, Francesco Bonami, σχολίασε. «Με τον εκκεντρικό, πάντα υπερβολικό τρόπο του, ο Hisrt έχει δημιουργήσει μία αφηγηματική παραγωγή, που παρόμοια της το κοινό δεν έχει δει ποτέ ξανά. Πολλοί μπορεί το βρουν κακόγουστο όλο αυτό ή κιτς, αλλά είναι κάτι πέρα απ' όλα αυτά. Είναι Χόλιγουντ.»

Χριστίνα Ράγκου

Φωτογραφίες

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_5a2a7e7f1900002500cca23d «Gallery Walk»: 48 γκαλερί μάς περιμένουν το Σαββατοκύριακο Στις 16 και 17 Δεκεμβρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε αρκετές άλλες πόλεις. Main_mytaras_kolaz 400 έργα από τη συλλογή του Διονύση Φωτόπουλου στο Μέγαρο Εϋνάρδου Aπό την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου μέχρι και αρχές Μαρτίου. Main_1abc6a Έφυγε από τη ζωή ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής Χρήστος Ιωακειμίδης Συνδιαμόρφωσε ορισμένες από τις πιο σημαντικές τάσεις της σύγχρονης τέχνης Main_1 Τα μοναχικά «ανθρωπάκια» του Γιάννη Γαΐτη στο Πάρκο Ελευθερίας Από τις 11 Δεκεμβρίου έως τις 11 Φεβρουαρίου. Main_2015-mint-beardsitsnicethat Οι Gilbert & George φέρνουν τις «γενειάδες» τους στην Αθήνα Το εικαστικό δίδυμο από την Μ. Βρετανία επιστρέφει στην γκαλερί Bernier/Eliades. Main_plaka_athens_by_night_by_piddling-1024x575 Τι και αν είσαι Αθηναίος; Ξεναγήσου στην πόλη σου αυτό το Σαββατοκύριακο! Όσοι…τολμηροί μη διστάσετε να δοκιμάσετε μία ξενάγηση στα πάτρια εδάφη σας!
#load_content_with_ajax