ΠΕΜΠΤΗ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
Εικαστικά | Νέα

Η ζωή και ο θρίαμβος του θεού Διονύσου στο θέατρο των Φιλίππων 10 Αυγούστου 2017

Οι Μούσες, οι Μαινάδες, οι Βάκχες, ο έρωτας του Διονύσου για τον Άμπελο, οι Ώρες και ο θεός Ήλιος.

Στο πλαίσιο του 60ου Φεστιβάλ Φιλίππων εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 8 Ιουλίου 2017, στο χώρο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων, η ομαδική εικαστική έκθεση - εγκατάσταση με τίτλο «Διονυσιακά», σε διοργάνωση του Φεστιβάλ Φιλίππων και της Μικρής Άρκτου και σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.

Λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας του κοινού η διάρκεια της έκθεσης παρατείνεται έως και την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2017. Ο τίτλος της έκθεσης «Διονυσιακά» αποτελεί αναφορά στο ομότιτλο ελληνικό επικό ποίημα του Νόννου του Πανοπολίτη, που σώζεται επίσης με τον τίτλο «Διονυσιακών βιβλία μη΄». Το ποίημα αποτελείται από 21.419 στίχους σε 48 βιβλία και περιγράφει τη ζωή και τον θρίαμβο του θεού Διονύσου, καθώς και την εκστρατεία του στην Εγγύς Ανατολή και στις Ινδίες, γεωγραφώντας στην πραγματικότητα όλα τα τότε γνωστά μέρη της Γης.

Οι Μούσες, οι Μαινάδες και οι Βάκχες, ο μύθος του Κάδμου και της Ευρώπης και οι Γάμοι του Κάδμου με την Αρμονία, ο Δράκος και ο χρησμός του Μαντείου των Δελφών, η Δήμητρα, η Περσεφόνη και ο Βάκχος Ζαγρεύς, ο μύθος της Σεμέλης και η γέννηση του δεύτερου Βάκχου, του Διόνυσου, η Ήρα και η τιμωρία της Ιούς, ο έρωτας του Διονύσου για τον Άμπελο, ο Έρωτας, οι Ώρες και ο θεός Ήλιος, η εκστρατεία του Διονύσου, ο Ύμνος και η Νίκαια, ο Στάφυλος, η Μέθη και ο Βότρυς, η Ίριδα και οι βακχικές γιορτές, αποτελούν το εικονοποιητικό αλφαβητάριο της έκθεσης.

Η έκθεση σχεδιάστηκε ειδικά για τον υπαίθριο χώρο της εισόδου του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων. Τα έργα, γλυπτά και ελαφρές εφήμερες εγκαταστάσεις σε διακριτική συνομιλία με τον περιβάλλοντα χώρο, θα τοποθετηθούν σε σημεία ευδιάκριτα, στη σύντομη διαδρομή από την είσοδο των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο ως το θέατρο.

Συμμετέχουν: Κώστας Ανανίδας, Θωμάς Διώτης, Σταυρούλα Καζιάλε, Βούλα Καραμπατζάκη, Μιχάλης Κλαουδάτος, Μαρία Κώτσου, Παναγιώτης Μαρίνης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπρέντας, Δανάη Νικολαΐδη Κωτσάκη, Χριστίνα Παπαγεωργίου, Βασιλική Σαγκιώτη, Δήμητρα Σίλιαλη, Γιώργος Ταξίδης, Μάγια Ταπεινού, Ραφαέλα Τσόπτση.

Τόσο τα ίδια τα έργα, όσο και τα λιτά υλικά που αυτά χρησιμοποιούν (χώμα, πηλός, στάχτη, ξύλο, γύψος, χαλκός, μπρούτζος, ύφασμα, κλωστή, μαλλί, πέτρα κ.ά), διατηρώντας μια εννοιολογική και αισθητική συμβατότητα με το οργανικό κέλυφος φιλοξενίας της έκθεσης, αφουγκράζονται σε μεγάλο βαθμό τη μυστική ζωή των μύθων του Διονύσου που έχοντας δώσει την εικόνα τους στην πρόσοψη του αρχαίου θεάτρου, εξακολουθούν να στοιχειώνουν την αρχαία γη.


Διάρκεια έκθεσης: 8 Ιουλίου έως 9 Σεπτεμβίου 2017
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 8.00 π.μ. έως 8.00 μ.μ.. και
έως 9.00 μ.μ. τις ημέρες των παραστάσεων
Πληροφορίες: www.philippifestival.gr | www.mikri-arktos.gr

Tospirto Team

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_image Picasso: Μινώταυροι & Ταυρομάχοι σε ερωτική αναμέτρηση Ταυρομαχίες και γυναικείες φιγούρες στα έργα της λονδρέζικης έκθεσης «Minotaurs and Matadors». Main_01 Η ιστορία πίσω από το εξώφυλο-πίνακα της Τζένιφερ Λόρενς στη Vogue H σταρ των Hunger Games ποζάρει για έναν ζωγραφικό πίνακα - εξώφυλλο της Vogue. Main_ngc_maman-1999 Στο μυαλό της Λουίζ Μπουρζουά Μία έκθεση στο ΜΟΜΑ το φθινόπωρο εστιάζει στα τυπωμένα σχέδια της μεγάλης γλύπτριας και εγκαινιάζει τη νέα ηλεκτρονική συλλογή του. Main_0101 Mικρές γεύσεις από το εγγύς μέλλον στο μουσείο Γκουγκενχάιμ Γεύση από πολυαναμενόμενες καλλιτεχνικές δημιουργίες, στο στάδιο της προετοιμασίας τους. Main_%ce%a6%cf%89%cf%84%ce%bf_%ce%9b._%ce%94%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%ba%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%85 Οικία και Ατελιέ Τέτση, το νέο αξιοθέατο της Ύδρας Ο Μιχάλης Μαδένης, μαθητής και φίλος του Τέτση, θα ξεναγήσει το κοινό στο σπίτι όπου έζησε ο Ελληνας ζωγράφος. Main_01 Damien Hirst - Θησαυροί από το Ναυάγιο του Χόλιγουντ - Βίντεο 5.000 τετραγωνικά μέτρα στεγάζουν τα εικαστικά «τέρατα» της θάλασσας του Hirst.
#load_content_with_ajax