ΠΕΜΠΤΗ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
Εικαστικά | Νέα

Ένα αφιέρωμα αφίσας για τον Τουλούζ-Λωτρέκ 05 Σεπτεμβρίου 2017

Εικαστικός φόρος τιμής στον Γάλλο καλλιτέχνη μέσα από μία μεγάλη συλλογή αφισών, ειδικά σχεδιασμένες προς εκείνον.

Ο «επίσημος» εικονογράφος της νυχτερινής ζωής της λεγόμενης Μπελ Επόκ στο Παρίσι, ο Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ έζησε στη Μονμάρτρη και εμβάθυνε με τη ζωή και το έργο του στην πολύχρωμη θεατρική ζωή της πόλης. Επιδόθηκε στη δημιουργία και σχεδίασε κομψές και προκλητικές εικόνες, που αντικατοπτρίζουν το πνεύμα της εποχής και πολύ συχνά την παρακμή της. 

Και καθώς ο Τουλούζ-Λωτρέκ θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους στην τέχνη της αφίσας (γνωστός για τις αφίσες που φιλοτέχνησε με θέμα το καμπαρέ Μουλέν Ρουζ), ποιος θα ήταν καλύτερος τρόπος να γιορτάσουν την επέτειο των 100 χρόνων από το θάνατό του, αν όχι με μία έκθεση αφίσας. Έτσι μία έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη συγκεντρώνει αφίσες διαφορετικών καλλιτεχνών που δημιουργήθηκαν ειδικά για την επέτειο του Τουλούζ-Λωτρέκ.

Συγκεκριμένα, αφίσες από εκατό κορυφαίους γραφίστες απ' όλον τον κόσμο (παρουσιάστηκαν πρώτη φορά στο Centre Pompidou το 2001), πέντε πρωτότυπες αφίσες του Λωτρέκ, μία του Pierre Bonnard από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης, δεκαέξι αφίσες που δημιουργήθηκαν από Έλληνες δημιουργούς και ευφάνταστα πορτρέτα του Λωτρέκ δημιουργημένα από τους σπουδαστές της Σχολής Βακαλό θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Salon des Cent - Διεθνής Έκθεση Αφίσας. Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec», η οποία θα εγκαινιαστεί στις 25 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη.

Ανάμεσα στην ελληνική συμμετοχή παρουσιάζουν έργο τους οι καλλιτέχνες: Διαμαντής Αϊδίνης, Αργύρης Αθανασιάδης, Δημήτρης Αρβανίτης, Ευάγγελος Κασσαβέτης, Μιχάλης Κατζουράκης, Γιάννης Κουρούδης, Μενέλαος Κουρούδης, Τάσος Μαραγκός, Μίλτος Μιχαηλίδης, Νέαρχος Ντάσκας, Δημήτρης Παπάζογλου, Τάσος Παυλόπουλος, Στέφανος Ρόκκος, Λευτέρης Φάρος, Ρένα Χρυσικοπούλου, Γιάννης Ψυχοπαίδης.
 

Γ.Α.

Φωτογραφίες

Info

25 Σεπτεμβρίου 2017
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ - ΟΔΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Γκάζι
Τηλ.: 210-3453111
Έως 12 Νοεμβρίου 2017

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_111 'Ανεμοι ή οργανωμένο σχέδιο «αποκαθήλωσαν» τον Phylax; Το γλυπτό τα ξημερώματα της Πέμπτης εθεάθη από τους περαστικούς κάτω από το βάθρο του. Main_photo_paris_prekas_tellogleio2 Ιστορίες για αγκυροβόλια, «φευγιά» και μακρινούς ορίζοντες Τα άλογα, τα τάνκερ, το φως και το σκοτάδι του Πάρι Πρέκα. Main_slider Πεθάνε ο εικαστικός Αντώνης Απέργης Σε ηλικία 80 ετών Main_kykladikis_ek Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για μικρούς και μεγάλους Με τις καλύτερες προτάσεις για τα Σαββατοκύριακα των παιδιών 2-12 ετών υποδέχεται τον νέο χρόνο το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Main_bannerhrodeio Πράσινο φως από το ΚΑΣ για επίδειξη μόδας στον αύλειο χώρο του Ηρωδείου Την επίδειξη μόδας θα πραγματοποιήσει ο οίκος «Zeus and Dione» στις 2 Απριλίου 2018. Main_greece-2541763_1920 Η Αθήνα είναι η δική σου σκηνή. Βγαίνεις! Ο δήμος Αθηναίων μας καλεί να ανακαλύψουμε τη δημιουργική πλευρά της σύγχρονης Αθήνας!
#load_content_with_ajax