Εικαστικά | Νέα

Ένα αφιέρωμα αφίσας για τον Τουλούζ-Λωτρέκ 05 Σεπτεμβρίου 2017

Εικαστικός φόρος τιμής στον Γάλλο καλλιτέχνη μέσα από μία μεγάλη συλλογή αφισών, ειδικά σχεδιασμένες προς εκείνον.

Ο «επίσημος» εικονογράφος της νυχτερινής ζωής της λεγόμενης Μπελ Επόκ στο Παρίσι, ο Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ έζησε στη Μονμάρτρη και εμβάθυνε με τη ζωή και το έργο του στην πολύχρωμη θεατρική ζωή της πόλης. Επιδόθηκε στη δημιουργία και σχεδίασε κομψές και προκλητικές εικόνες, που αντικατοπτρίζουν το πνεύμα της εποχής και πολύ συχνά την παρακμή της. 

Και καθώς ο Τουλούζ-Λωτρέκ θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους στην τέχνη της αφίσας (γνωστός για τις αφίσες που φιλοτέχνησε με θέμα το καμπαρέ Μουλέν Ρουζ), ποιος θα ήταν καλύτερος τρόπος να γιορτάσουν την επέτειο των 100 χρόνων από το θάνατό του, αν όχι με μία έκθεση αφίσας. Έτσι μία έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη συγκεντρώνει αφίσες διαφορετικών καλλιτεχνών που δημιουργήθηκαν ειδικά για την επέτειο του Τουλούζ-Λωτρέκ.

Συγκεκριμένα, αφίσες από εκατό κορυφαίους γραφίστες απ' όλον τον κόσμο (παρουσιάστηκαν πρώτη φορά στο Centre Pompidou το 2001), πέντε πρωτότυπες αφίσες του Λωτρέκ, μία του Pierre Bonnard από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης, δεκαέξι αφίσες που δημιουργήθηκαν από Έλληνες δημιουργούς και ευφάνταστα πορτρέτα του Λωτρέκ δημιουργημένα από τους σπουδαστές της Σχολής Βακαλό θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Salon des Cent - Διεθνής Έκθεση Αφίσας. Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec», η οποία θα εγκαινιαστεί στις 25 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη.

Ανάμεσα στην ελληνική συμμετοχή παρουσιάζουν έργο τους οι καλλιτέχνες: Διαμαντής Αϊδίνης, Αργύρης Αθανασιάδης, Δημήτρης Αρβανίτης, Ευάγγελος Κασσαβέτης, Μιχάλης Κατζουράκης, Γιάννης Κουρούδης, Μενέλαος Κουρούδης, Τάσος Μαραγκός, Μίλτος Μιχαηλίδης, Νέαρχος Ντάσκας, Δημήτρης Παπάζογλου, Τάσος Παυλόπουλος, Στέφανος Ρόκκος, Λευτέρης Φάρος, Ρένα Χρυσικοπούλου, Γιάννης Ψυχοπαίδης.
 

Γ.Α.

Φωτογραφίες

Info

25 Σεπτεμβρίου 2017
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ - ΟΔΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Γκάζι
Τηλ.: 210-3453111
Έως 12 Νοεμβρίου 2017

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_afrewe Άγνωστες πτυχές του Μπάνκσι στο Λονδίνο Κανένα από τα έργα που εκτίθενται στη γκαλερί Lazinc δεν φιλοτεχνήθηκε στον δρόμο. Main_%ce%95%ce%b8%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c_%ce%9c%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%af%ce%bf_%ce%a3%cf%8d%ce%b3%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b7%cf%82_%ce%a4%ce%ad%cf%87%ce%bd%ce%b7%cf%82 Ένα… μη-μουσείο υποψήφιο για βράβευση; Κι όμως γίνεται! Το ΕΜΣΤ μπήκε, διαβάζουμε, στη βραχεία λίστα για το βραβείο Leading Culture Destinations. Main_fa_49_62 Τι θα δούμε το φθινόπωρο στο Μουσείο Μπενάκη Οι εκθέσεις από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο. Main_naxos__michaloudis__limited_souls 4 κυκλαδονήσια γεμίζουν με σύγχρονη τέχνη Άνδρος, Κουφονήσι, Μήλος και Νάξος. Main_agrafi-vivliothiki-judith-westerveld-1200x675 Αγραφη βιβλιοθήκη: Μία μεγάλη εικαστική τριλογία στο Μέγαρο Δείτε αναλυτικά τους άξονες της έκθεσης που επιμελείται η Αννα Καφετσή. Main_1 «Οδύσσεια» από τον… 3ο μ.Χ. Συγκινητικό τόσους αιώνες μετά να βλέπεις χαραγμένα τα ίχνη της ανθρώπινης σκέψης!
#load_content_with_ajax