ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
Εικαστικά | Νέα

Μία ιστορία διαμαρτυρίας δίχως... τέλος 12 Σεπτεμβρίου 2017

Μία ενδιαφέρουσα έκθεση στο Whitney Museum της Νέας Υόρκης μάς συστήνει μια μικρή ιστορία της διαμαρτυρίας στην τέχνη.

Ρίχνοντας μια ματιά στα έργα που συγκεντρώνει η νέα έκθεση του Whitney Museum, αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν είναι μόνο ότι παρατηρούμε τον «οπτικό» αγώνα αξιόλογων καλλιτεχνών απέναντι στις κοινωνικές αδικίες, αλλά και τα ίδια τα θέματα που επιλέγουν και τους ευαισθητοποιούν. Ο πόλεμος, η θέση της γυναίκας στην κοινωνία, η βίαιη μετακίνηση πληθυσμών, ο ρατσισμός, το aids, ο σεξισμός και τα δικαιώματα των γκέι είναι μερικά από τα πολλά θέματα που έχουν απασχολήσει τους εικαστικούς καλλιτέχνες, από τη δεκαετία του ’40 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το περιεχόμενο της έκθεσης «An Incomplete History of Protest».

Ο κάθε καλλιτέχνης χρησιμοποιεί το έργο του ως όπλο διαμαρτυρίας με διαφορετικό τρόπο: είτε ως μία μορφή ακτιβισμού, είτε ως ένα μέσο κριτικής, διδασκαλίας ή και έμπνευσης. Ωστόσο, όλοι οι καλλιτέχνες της έκθεσης μοιράζονται την κοινή πεποίθηση ότι οφείλουν να αμφισβητούν την καθιερωμένη πολιτική που ευνοεί τους λίγους και να εργαστούν όλοι προς μία πιο δίκαιη κουλτούρα.

Μερικοί καλλιτέχνες αποζητούν μέσα από έργο τους άμεσες αλλαγές, όπως τον τερματισμό του πολέμου στο Βιετνάμ ή την καταπολέμηση της κρίσης του AIDS. Άλλοι πάλι, διαμαρτύρονται με έναν πιο έμμεσο τρόπο έχοντας έναν πιο μακροπρόθεσμο όραμα κατά νου: την δημιουργία μίας νέας κοινωνίας και το «χτίσιμο» μιας πιο υπεύθυνης συνείδησης ως πολίτες.

Και παρ’ όλες τις καλές προθέσεις της, η έκθεση παραδέχεται από την αρχή την αδυναμία της να παρουσιάσει έναν εξαντλητικό κατάλογο έκθεση με τις διάφορες μορφές διαμαρτυρίας που ασκούν οι καλλιτέχνες με το έργο τους. ‘Ελλιπής’ λοιπόν είναι η ιστορία που μας παρουσιάζει το Whitney Museum στην έκθεση του και αυτοχαρακτηρίζεται ως τέτοια ήδη από τον τίτλο της: «An Incomplete History of Protest: Selections from the Whitney’s Collection, 1940–2017» (μτφρ. «Μια ελλιπής ιστορία της διαμαρτυρίας»).

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που έχουν επιλεχθεί μέσα από τις συλλογές του Whitney Museum με τη συμμετοχή καλλιτεχνών όπως οι: Keith Haring, Guerrilla Girls, Mary Kelly, Edward Kienholz, Barbara Kruger, Ad Reinhardt και πολλοί άλλοι.

Γιώτα Αργυροπούλου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_d14_athens_conservatory_odeon_%c2%a9_mathias_voelzke-001 Εικαστικός «παράδεισος» στο Ωδείο Αθηνών Art Athina από τις 21 έως τις 24 Ιουνίου. Main_%ce%95%ce%9b%ce%95%ce%a5%ce%a3%ce%99%ce%9d%ce%91_%ce%a4%ce%91_%ce%9c%ce%95%ce%93%ce%91%ce%9b%ce%91_%ce%9c%ce%a5%ce%a3%ce%a4%ce%97%ce%a1%ce%99%ce%91_%ce%a6%ce%95%ce%a5%ce%93%ce%9f%ce%a5%ce%a3%ce%91_%ce%9a%ce%9f%ce%a1%ce%97 Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει και πετά τα καλαμάκια Τι ετοιμάζει το Μουσείο... Main_%ce%9c%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%97%cf%81%ce%b1%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%af%ce%bf%cf%85 Ένα (ακόμα) μουσείο γεμάτο προβλήματα Στη Βουλή έφτασε το θέμα της υπολειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Κρήτης Main_metro_708_ Πέθανε ο γλύπτης Θεόδωρος Εργο του «Το ωρολόγιον του μετρό» στην κεντρική αίθουσα του σταθμού Συντάγματος. Main_%ce%92urger_project_%ce%88%ce%bd%ce%b1_%ce%a4%cf%81%ce%b5%ce%bb%cf%8c_%ce%9a%ce%bf%ce%bd%cf%84%cf%83%ce%ad%cf%81%cf%84%ce%bf Bobos Arts Festival στον καταπράσινο Κήπο του Μεγάρου Πικ νικ με μουσική, θέατρο, εικαστικές δράσεις και δημιουργικό παιχνίδι στις 10/6. Main_naytiko_moyseio_androu Οι Κυκλάδες ξεδιπλώνουν την ιστορία τους μέσα στα μουσεία τους 15 νησιά που κουβαλούν αιώνες ιστορίας.
#load_content_with_ajax