Εικαστικά | Νέα

Μία ιστορία διαμαρτυρίας δίχως... τέλος 12 Σεπτεμβρίου 2017

Μία ενδιαφέρουσα έκθεση στο Whitney Museum της Νέας Υόρκης μάς συστήνει μια μικρή ιστορία της διαμαρτυρίας στην τέχνη.

Ρίχνοντας μια ματιά στα έργα που συγκεντρώνει η νέα έκθεση του Whitney Museum, αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν είναι μόνο ότι παρατηρούμε τον «οπτικό» αγώνα αξιόλογων καλλιτεχνών απέναντι στις κοινωνικές αδικίες, αλλά και τα ίδια τα θέματα που επιλέγουν και τους ευαισθητοποιούν. Ο πόλεμος, η θέση της γυναίκας στην κοινωνία, η βίαιη μετακίνηση πληθυσμών, ο ρατσισμός, το aids, ο σεξισμός και τα δικαιώματα των γκέι είναι μερικά από τα πολλά θέματα που έχουν απασχολήσει τους εικαστικούς καλλιτέχνες, από τη δεκαετία του ’40 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το περιεχόμενο της έκθεσης «An Incomplete History of Protest».

Ο κάθε καλλιτέχνης χρησιμοποιεί το έργο του ως όπλο διαμαρτυρίας με διαφορετικό τρόπο: είτε ως μία μορφή ακτιβισμού, είτε ως ένα μέσο κριτικής, διδασκαλίας ή και έμπνευσης. Ωστόσο, όλοι οι καλλιτέχνες της έκθεσης μοιράζονται την κοινή πεποίθηση ότι οφείλουν να αμφισβητούν την καθιερωμένη πολιτική που ευνοεί τους λίγους και να εργαστούν όλοι προς μία πιο δίκαιη κουλτούρα.

Μερικοί καλλιτέχνες αποζητούν μέσα από έργο τους άμεσες αλλαγές, όπως τον τερματισμό του πολέμου στο Βιετνάμ ή την καταπολέμηση της κρίσης του AIDS. Άλλοι πάλι, διαμαρτύρονται με έναν πιο έμμεσο τρόπο έχοντας έναν πιο μακροπρόθεσμο όραμα κατά νου: την δημιουργία μίας νέας κοινωνίας και το «χτίσιμο» μιας πιο υπεύθυνης συνείδησης ως πολίτες.

Και παρ’ όλες τις καλές προθέσεις της, η έκθεση παραδέχεται από την αρχή την αδυναμία της να παρουσιάσει έναν εξαντλητικό κατάλογο έκθεση με τις διάφορες μορφές διαμαρτυρίας που ασκούν οι καλλιτέχνες με το έργο τους. ‘Ελλιπής’ λοιπόν είναι η ιστορία που μας παρουσιάζει το Whitney Museum στην έκθεση του και αυτοχαρακτηρίζεται ως τέτοια ήδη από τον τίτλο της: «An Incomplete History of Protest: Selections from the Whitney’s Collection, 1940–2017» (μτφρ. «Μια ελλιπής ιστορία της διαμαρτυρίας»).

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που έχουν επιλεχθεί μέσα από τις συλλογές του Whitney Museum με τη συμμετοχή καλλιτεχνών όπως οι: Keith Haring, Guerrilla Girls, Mary Kelly, Edward Kienholz, Barbara Kruger, Ad Reinhardt και πολλοί άλλοι.

Γιώτα Αργυροπούλου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_imagehandler Ανεκτίμητος πίνακας του Τζόρτζιο ντε Κίρικο «έκανε»... φτερά Πρόκειται τη "Σύνθεση με αυτοπροσωπογραφία" που φιλοτέχνησε ο ντε Κίρικο το 1926. Main_untitled Ντα Βίντσι - Η ιστορία του «χρυσού» πίνακα και η αποκατάστασή του Πωλήθηκε στην αστρονομική για τον πλανήτη της τέχνης τιμή των 450,3 εκατ. δολαρίων. Main_7515101_graphic-stories-cyprus-2016--visual-communication_ta56f1644 Διεθνής διαγωνισμός αφίσας από το Graphic Stories Cyprus Εκτός από τις διακρίσεις οι νικητές θα λάβουν και χρηματικά έπαθλα. Main_2_tsoklis Κώστας Τσόκλης - Wolf Vostell τιμώμενοι καλλιτέχνες της 2ης Art Thessaloniki Fair Από τις 23 έως τις 26 Νοεμβρίου 2017 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Main_eik-1 Αδριανός κι Αντίνοος: μια συνάντηση 19 αιώνες μετά Tο Αθέατο Μουσείο υποδέχεται τον αυτοκράτορα Αδριανό και τον πορτρέτο του Αντίνοου. Main_cny-f17-vangogh-28a Στη... μόδα ο Van Gogh - 81 εκατ. δολάρια ο πίνακας με τον ζευγά Εδώ βλέπαμε τα εγκαίνια της έκθεσης στο Μέγαρο και στη Νέα Υόρκη ο πίνακάς του έσπασε ρεκόρ.
#load_content_with_ajax