ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018
Εικαστικά | Νέα

Μία ιστορία διαμαρτυρίας δίχως... τέλος 12 Σεπτεμβρίου 2017

Μία ενδιαφέρουσα έκθεση στο Whitney Museum της Νέας Υόρκης μάς συστήνει μια μικρή ιστορία της διαμαρτυρίας στην τέχνη.

Ρίχνοντας μια ματιά στα έργα που συγκεντρώνει η νέα έκθεση του Whitney Museum, αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν είναι μόνο ότι παρατηρούμε τον «οπτικό» αγώνα αξιόλογων καλλιτεχνών απέναντι στις κοινωνικές αδικίες, αλλά και τα ίδια τα θέματα που επιλέγουν και τους ευαισθητοποιούν. Ο πόλεμος, η θέση της γυναίκας στην κοινωνία, η βίαιη μετακίνηση πληθυσμών, ο ρατσισμός, το aids, ο σεξισμός και τα δικαιώματα των γκέι είναι μερικά από τα πολλά θέματα που έχουν απασχολήσει τους εικαστικούς καλλιτέχνες, από τη δεκαετία του ’40 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το περιεχόμενο της έκθεσης «An Incomplete History of Protest».

Ο κάθε καλλιτέχνης χρησιμοποιεί το έργο του ως όπλο διαμαρτυρίας με διαφορετικό τρόπο: είτε ως μία μορφή ακτιβισμού, είτε ως ένα μέσο κριτικής, διδασκαλίας ή και έμπνευσης. Ωστόσο, όλοι οι καλλιτέχνες της έκθεσης μοιράζονται την κοινή πεποίθηση ότι οφείλουν να αμφισβητούν την καθιερωμένη πολιτική που ευνοεί τους λίγους και να εργαστούν όλοι προς μία πιο δίκαιη κουλτούρα.

Μερικοί καλλιτέχνες αποζητούν μέσα από έργο τους άμεσες αλλαγές, όπως τον τερματισμό του πολέμου στο Βιετνάμ ή την καταπολέμηση της κρίσης του AIDS. Άλλοι πάλι, διαμαρτύρονται με έναν πιο έμμεσο τρόπο έχοντας έναν πιο μακροπρόθεσμο όραμα κατά νου: την δημιουργία μίας νέας κοινωνίας και το «χτίσιμο» μιας πιο υπεύθυνης συνείδησης ως πολίτες.

Και παρ’ όλες τις καλές προθέσεις της, η έκθεση παραδέχεται από την αρχή την αδυναμία της να παρουσιάσει έναν εξαντλητικό κατάλογο έκθεση με τις διάφορες μορφές διαμαρτυρίας που ασκούν οι καλλιτέχνες με το έργο τους. ‘Ελλιπής’ λοιπόν είναι η ιστορία που μας παρουσιάζει το Whitney Museum στην έκθεση του και αυτοχαρακτηρίζεται ως τέτοια ήδη από τον τίτλο της: «An Incomplete History of Protest: Selections from the Whitney’s Collection, 1940–2017» (μτφρ. «Μια ελλιπής ιστορία της διαμαρτυρίας»).

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που έχουν επιλεχθεί μέσα από τις συλλογές του Whitney Museum με τη συμμετοχή καλλιτεχνών όπως οι: Keith Haring, Guerrilla Girls, Mary Kelly, Edward Kienholz, Barbara Kruger, Ad Reinhardt και πολλοί άλλοι.

Γιώτα Αργυροπούλου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_the_performance_shop_2015__picture_by_pavlos_vrionides_(3) Πάρτε μέρος στο Performance Shop του Φεστιβάλ Αθηνών Το The Performance Shop αναζητά τις παραστάσεις που θα συμπεριληφθούν στον κατάλογό του. Main_figoure_koukles_apokries_3 Απόκριες με τον Καραγκιόζη και την Αγλαϊα στην Πλάκα Απόκριες με τον πιο απρόσμενο χάρτινο θίασο. Main_63817-0-1.o Ο Δίσκος της Φαιστού «μιλά» στη θεά του Έρωτα Αποκαλύφθηκαν άκρως ενδιαφέρουσες πτυχές του μυστηρίου που περιβάλλει το υψηλής τέχνης δημιούργημα. Main_slider Ξεκινούν οι δωρεάν ξεναγήσεις του δήμου Αθηναίων Άνοιξαν οι δηλώσεις συμμετοχής. Main_2015-mint-beardsitsnicethat Οι Gilbert & George πήραν... παράταση! Το εικαστικό δίδυμο από την Μ. Βρετανία επιστρέφει στην γκαλερί Bernier/Eliades. Main_warholsupper_photo_by_giorgio_lotti Το Βατικανό υποδέχεται τον Αντι Γουόρχολ Έκθεση των θρησκευτικών έργων του ποπ καλλιτέχνη σε Ρώμη και Πίτσμπουργκ.
#load_content_with_ajax