ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Εικαστικά | Νέα

Μία ιστορία διαμαρτυρίας δίχως... τέλος 12 Σεπτεμβρίου 2017

Μία ενδιαφέρουσα έκθεση στο Whitney Museum της Νέας Υόρκης μάς συστήνει μια μικρή ιστορία της διαμαρτυρίας στην τέχνη.

Ρίχνοντας μια ματιά στα έργα που συγκεντρώνει η νέα έκθεση του Whitney Museum, αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν είναι μόνο ότι παρατηρούμε τον «οπτικό» αγώνα αξιόλογων καλλιτεχνών απέναντι στις κοινωνικές αδικίες, αλλά και τα ίδια τα θέματα που επιλέγουν και τους ευαισθητοποιούν. Ο πόλεμος, η θέση της γυναίκας στην κοινωνία, η βίαιη μετακίνηση πληθυσμών, ο ρατσισμός, το aids, ο σεξισμός και τα δικαιώματα των γκέι είναι μερικά από τα πολλά θέματα που έχουν απασχολήσει τους εικαστικούς καλλιτέχνες, από τη δεκαετία του ’40 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το περιεχόμενο της έκθεσης «An Incomplete History of Protest».

Ο κάθε καλλιτέχνης χρησιμοποιεί το έργο του ως όπλο διαμαρτυρίας με διαφορετικό τρόπο: είτε ως μία μορφή ακτιβισμού, είτε ως ένα μέσο κριτικής, διδασκαλίας ή και έμπνευσης. Ωστόσο, όλοι οι καλλιτέχνες της έκθεσης μοιράζονται την κοινή πεποίθηση ότι οφείλουν να αμφισβητούν την καθιερωμένη πολιτική που ευνοεί τους λίγους και να εργαστούν όλοι προς μία πιο δίκαιη κουλτούρα.

Μερικοί καλλιτέχνες αποζητούν μέσα από έργο τους άμεσες αλλαγές, όπως τον τερματισμό του πολέμου στο Βιετνάμ ή την καταπολέμηση της κρίσης του AIDS. Άλλοι πάλι, διαμαρτύρονται με έναν πιο έμμεσο τρόπο έχοντας έναν πιο μακροπρόθεσμο όραμα κατά νου: την δημιουργία μίας νέας κοινωνίας και το «χτίσιμο» μιας πιο υπεύθυνης συνείδησης ως πολίτες.

Και παρ’ όλες τις καλές προθέσεις της, η έκθεση παραδέχεται από την αρχή την αδυναμία της να παρουσιάσει έναν εξαντλητικό κατάλογο έκθεση με τις διάφορες μορφές διαμαρτυρίας που ασκούν οι καλλιτέχνες με το έργο τους. ‘Ελλιπής’ λοιπόν είναι η ιστορία που μας παρουσιάζει το Whitney Museum στην έκθεση του και αυτοχαρακτηρίζεται ως τέτοια ήδη από τον τίτλο της: «An Incomplete History of Protest: Selections from the Whitney’s Collection, 1940–2017» (μτφρ. «Μια ελλιπής ιστορία της διαμαρτυρίας»).

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που έχουν επιλεχθεί μέσα από τις συλλογές του Whitney Museum με τη συμμετοχή καλλιτεχνών όπως οι: Keith Haring, Guerrilla Girls, Mary Kelly, Edward Kienholz, Barbara Kruger, Ad Reinhardt και πολλοί άλλοι.

Γιώτα Αργυροπούλου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_4__rania_bellou_dreamsandrealityix_2017_kalfayangalleries Έλληνες καλλιτέχνες ταξιδεύουν στο Πεκίνο Μία έκθεση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ταξιδεύει στην 7η Μπιενάλε του Πεκίνου. Main__oul1811 Μια νύχτα γεμάτη εmotions στην Ακρόπολη Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της μεγάλης καλλιτεχνικής δράσης των atenistas «Art Night Athens». Main_p1aevb8dlfa8hq2g1ej31t8n141kh_900 Το αραβικό Λούβρο είναι γεγονός Αυτό το φθινόπωρο πρόκειται να κάνει εγκαίνια το πληθωρικό Λούβρο του Άμπου Ντάμπι στα Αραβικά Εμιράτα. Main_slider Η Αθήνα ξαγρυπνά με... τέχνη Λευκή Νϋχτα Πολιτισμού στις 23 Σεπτεμβρίου. Main_frida-kahlo-with-olmeca-figurine Η ντουλάπα της Φρίντα Κάλο στο V&A Museum Προσωπικά αντικείμενα και ρούχα της σπουδαίας ζωγράφου σε μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο. Main_khvay_samnang_%c2%a9_mathias_voelzke_-_copy Τελικά η Αθήνα «έριξε» έξω την documenta 14; Σχόλια περί «χρεοκοπίας» της μεγάλης εικαστικής διοργάνωσης στον διεθνή Τύπο.
#load_content_with_ajax