Εικαστικά | Νέα

Ζαν Μισέλ Μπασκιά: Μπουμ από την πραγματικότητα! 14 Σεπτεμβρίου 2017

Η πρώτη, επί βρετανικού εδάφους, μεγάλης κλίμακας έκθεση που είναι αφιερωμένη στο έργο του αυτοδίδακτου καλλιτέχνη.

Στις 21 Σεπτεμβρίου θα κάνει εγκαίνια με τίτλο "Basquiat:Boom for Real" η πρώτη, επί βρετανικού εδάφους, μεγάλης κλίμακας έκθεση που είναι αφιερωμένη στο έργο του αυτοδίδακτου καλλιτέχνη, ποιητή, dj και μουσικού Ζαν Μισέλ Μπασκιά.

Περισσότερα από 100 έργα του, συνοδευόμενα από σπάνιο αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό θα υπογραμμίσουν την τεράστια επιρροή που είχε η τέχνη του τις τελευταίες δεκαετίες παρά τη σύντομη καριέρα και ζωή του - βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν από υπερβολική δόση ηρωίνης στα 27 του χρόνια, τον Αυγουστο του 1988. Αυτή η σημαντική φιγούρα της νεουορκέζικης καλλιτεχνικής σκηνής των 80s, υπήρξε παιδί-θαύμα (όργωνε από μωρό με τη μητέρα του τα μουσεία της αμερικανικής μητρόπολης), άστεγος έφηβος αλλά και προτεζέ του Αντι Γουόρχολ. Είχε γνωρίσει τη δόξα όμως δεν θα μπορούσε να είχε φανταστεί πως κάποιος πίνακάς του θα δημοπρατούνταν κάποτε (πριν από μερικούς μήνες συγκεκριμένα) έναντι 110 εκατ. δολαρίων, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση στη λίστα με τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα όλων των εποχών.

Ο αφροαμερικανός καλλιτέχνης, ένα από τα πρώτα έργα του οποίου είχε αγοράσει η Ντέμπι Χάρι για 100 δολάρια, λάτρευε τις πρωτόγονες μορφές τέχνης και επέμενε να εστιάζει σε δύσκολα θέματα:  τις πάσης φύσεως ανισότητες και τον εγγενή ρατσισμό της αμερικανικής κοινωνίας.

Η έκθεση θα καλύπτει το σύνολο της πορείας του: τα χρόνια που έγινε αρχικά γνωστός ως μέλος του γκράφιτι διδύμου SAMO© (στις αρχές του 1980 ανακοίνωσε τον θάνατο της θρυλικής υπογραφής γράφοντας «SAMO© IS DEAD» σε διάφορα σημεία της πόλης), τις πρώτες εκθέσεις στην γκαλερί Gagosian, τη συμμετοχή του στην documenta 7 το 1982, τις εγκαταστάσεις του για δημοφιλή κλαμπ της εποχής, αλλά και τους μουσικούς πειραματισμούς του σε συνεργασία με τον Ντέιβιντ Μπόουι ή τους εκπροσώπους της χιπ χοπ, K-Rob και Rammellzee.

Θα υπάρξουν φυσικά αναφορές σε σημαντικά κεφάλαια της ζωής του, όπως η ερωτική σχέση του με την άσημη ακόμη Μαντόνα, ή ο εγκλεισμός της μητέρας του σε ψυχιατρικό ίδρυμα όταν ο ίδιος ήταν μόλις 11 ετών.

Γιώργος Νάστος

Φωτογραφίες

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_imagehandler Ανεκτίμητος πίνακας του Τζόρτζιο ντε Κίρικο «έκανε»... φτερά Πρόκειται τη "Σύνθεση με αυτοπροσωπογραφία" που φιλοτέχνησε ο ντε Κίρικο το 1926. Main_untitled Ντα Βίντσι - Η ιστορία του «χρυσού» πίνακα και η αποκατάστασή του Πωλήθηκε στην αστρονομική για τον πλανήτη της τέχνης τιμή των 450,3 εκατ. δολαρίων. Main_7515101_graphic-stories-cyprus-2016--visual-communication_ta56f1644 Διεθνής διαγωνισμός αφίσας από το Graphic Stories Cyprus Εκτός από τις διακρίσεις οι νικητές θα λάβουν και χρηματικά έπαθλα. Main_2_tsoklis Κώστας Τσόκλης - Wolf Vostell τιμώμενοι καλλιτέχνες της 2ης Art Thessaloniki Fair Από τις 23 έως τις 26 Νοεμβρίου 2017 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Main_eik-1 Αδριανός κι Αντίνοος: μια συνάντηση 19 αιώνες μετά Tο Αθέατο Μουσείο υποδέχεται τον αυτοκράτορα Αδριανό και τον πορτρέτο του Αντίνοου. Main_cny-f17-vangogh-28a Στη... μόδα ο Van Gogh - 81 εκατ. δολάρια ο πίνακας με τον ζευγά Εδώ βλέπαμε τα εγκαίνια της έκθεσης στο Μέγαρο και στη Νέα Υόρκη ο πίνακάς του έσπασε ρεκόρ.
#load_content_with_ajax