Εικαστικά | Νέα

Τι είναι σπίτι, οικογενειακό αίσθημα, οικειότητα; 13 Οκτωβρίου 2017

Το Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης διευρύνει την έννοια της κατοίκησης μέσα από διαφορετικά έργα επιτέλεσης.

 Τι μας ελκύει σε ένα σπίτι, τι μας απωθεί, τι μπορεί να μας προκαλέσει καταπίεση ή ακόμη και τάσεις φυγής; Θεωρείτε ως ‘σπίτι’, το σώμα μας, την πατρίδα, το περιβάλλον; Ένα φεστιβάλ περφόρμανς συγκεντρώνει ετερόκλητους καλλιτέχνες που προσεγγίζουν το θέμα «Φαντασιακές Εστίες / Ιmagined Homes» μέσα από πολλές και διαφορετικές οδούς. Και το Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης που τους φιλοξενεί, μας καλεί να βιώσουμε την εμπειρική και συμμετοχική πρακτική της τέχνης της περφόρμανς.

Συγκεκριμένα, οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Περφόρμανς της Μπιενάλε Θεσσαλονίκης μάς προτείνουν: μεθόδους «απόδρασης» από μια βαρετή οικογενειακή ή κοινωνική μάζωξη, κατάρες απλών πολιτών για τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης, πώς να καρφώσετε ένα καρφί σε έναν σταυρό εκεί που επιτρέπει το ύψος σας, να μπείτε στο διαμέρισμα ενός αγνώστου ή ενός φοιτητή και να ακούσετε την ιστορία του.

Οι καλλιτέχνες και οι ομάδες που συμμετέχουν προέρχονται από έξι διαφορετικές χώρες και θέτουν στον πυρήνα του προβληματισμού τους, την έννοια του ‘σπιτιού’, διερευνώντας τις καθιερωμένες αξίες που έχουν κλονιστεί από τη σύγχρονη πραγματικότητα και τις μεταβαλλόμενες συνθήκες ζωής.

Το φεστιβάλ αποτελεί μέρος του κεντρικού προγράμματος της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 21 Οκτωβρίου 2017. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Lanfranco Aceti (Λανφράνκο Ατσέτι), Maria Jose Arjona (Μαρία Χοσέ Αρχόνα), Filippo Berta (Φίλιπο Μπέρτα), Fuku Cosmonaut, Ευθύμης Θέου & Ηλέκτρα Αγγελοπούλου, oμάδα geopoetics, Ana Mendieta (Άνα Μεντιέτα), Julie Tolentino (Τζούλι Τολεντίνο) & Stosh Fila (Στος Φίλα), Παρασκευή Φρασιόλα, VestAndPage. Επίσης, πραγματοποιείται ειδικό αφιέρωμα στην εικαστικό Ana Mendieta, εμβληματική φιγούρα στη φεμινιστική ιστορία της τέχνης, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2018).

Την επιμέλεια του φεστιβάλ περφόρμανς υπογράφουν οι Δόμνα Γούναρη, Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου και Ειρήνη Παπακωνσταντίνου.

Γιώτα Αργυροπούλου

Info

13 Οκτωβρίου 2017
Εως 21 Οκτωβρίου 2017.Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_akropoli Ακρόπολη και Κρήτη οι top αρχαιολογικοί μας προορισμοί Αύξηση των επισκεπτών σημειώθηκε σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στους αρχαιολογικούς χώρους. Main_thumb Πολιτιστικές Πνοές Ανέμων σε 68 αρχαιολογικούς χώρους Οι εκδηλώσεις προγραμματίζονται στις 19, 20, 21 και 22 Οκτωβρίου 2017. Main__lks2709_1 Έλα να παίξουμε - Ανοίγει το Μουσείο Παιχνιδιών στο Φάληρο Το Μουσείο Παιχνιδιών του Μπενάκη ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό. Main_068bbcca3903ce7a131868d55840e23f--relationship-pictures-couple-relationship Δώσε μία αγκαλιά στο... Σύνταγμα Η καλλιτεχνική δράση αντιμετωπίζει με τέχνη την έξαρση ψυχικών νοσημάτων στους νέους της χώρας μας. Main_mammoth-wide Ice Age - Μαμούθ και βραδύποδες στον Ελληνικό Κόσμο Η Εποχή των Παγετώνων, μια εντυπωσιακή διαδραστική έκθεση έρχεται στο ΙΜΕ. Main_taurus-%ce%95%ce%a1%ce%93%ce%9f_%ce%a0%ce%a1%ce%9f%ce%a3%ce%9a%ce%9b%ce%97%ce%a3%ce%97%ce%a3 Ένας διεθνής Έλληνας ταξιδεύει με το έργο του Η περιοδεύουσα έκθεση του διεθνούς ζωγράφου και γλύπτη Κωστή Γεωργίου κάνει στάση στο Λονδίνο.
#load_content_with_ajax