ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018
Εικαστικά | Νέα

Τι είναι σπίτι, οικογενειακό αίσθημα, οικειότητα; 13 Οκτωβρίου 2017

Το Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης διευρύνει την έννοια της κατοίκησης μέσα από διαφορετικά έργα επιτέλεσης.

 Τι μας ελκύει σε ένα σπίτι, τι μας απωθεί, τι μπορεί να μας προκαλέσει καταπίεση ή ακόμη και τάσεις φυγής; Θεωρείτε ως ‘σπίτι’, το σώμα μας, την πατρίδα, το περιβάλλον; Ένα φεστιβάλ περφόρμανς συγκεντρώνει ετερόκλητους καλλιτέχνες που προσεγγίζουν το θέμα «Φαντασιακές Εστίες / Ιmagined Homes» μέσα από πολλές και διαφορετικές οδούς. Και το Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης που τους φιλοξενεί, μας καλεί να βιώσουμε την εμπειρική και συμμετοχική πρακτική της τέχνης της περφόρμανς.

Συγκεκριμένα, οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Περφόρμανς της Μπιενάλε Θεσσαλονίκης μάς προτείνουν: μεθόδους «απόδρασης» από μια βαρετή οικογενειακή ή κοινωνική μάζωξη, κατάρες απλών πολιτών για τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης, πώς να καρφώσετε ένα καρφί σε έναν σταυρό εκεί που επιτρέπει το ύψος σας, να μπείτε στο διαμέρισμα ενός αγνώστου ή ενός φοιτητή και να ακούσετε την ιστορία του.

Οι καλλιτέχνες και οι ομάδες που συμμετέχουν προέρχονται από έξι διαφορετικές χώρες και θέτουν στον πυρήνα του προβληματισμού τους, την έννοια του ‘σπιτιού’, διερευνώντας τις καθιερωμένες αξίες που έχουν κλονιστεί από τη σύγχρονη πραγματικότητα και τις μεταβαλλόμενες συνθήκες ζωής.

Το φεστιβάλ αποτελεί μέρος του κεντρικού προγράμματος της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 21 Οκτωβρίου 2017. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Lanfranco Aceti (Λανφράνκο Ατσέτι), Maria Jose Arjona (Μαρία Χοσέ Αρχόνα), Filippo Berta (Φίλιπο Μπέρτα), Fuku Cosmonaut, Ευθύμης Θέου & Ηλέκτρα Αγγελοπούλου, oμάδα geopoetics, Ana Mendieta (Άνα Μεντιέτα), Julie Tolentino (Τζούλι Τολεντίνο) & Stosh Fila (Στος Φίλα), Παρασκευή Φρασιόλα, VestAndPage. Επίσης, πραγματοποιείται ειδικό αφιέρωμα στην εικαστικό Ana Mendieta, εμβληματική φιγούρα στη φεμινιστική ιστορία της τέχνης, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2018).

Την επιμέλεια του φεστιβάλ περφόρμανς υπογράφουν οι Δόμνα Γούναρη, Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου και Ειρήνη Παπακωνσταντίνου.

Γιώτα Αργυροπούλου

Info

13 Οκτωβρίου 2017
Εως 21 Οκτωβρίου 2017.Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_fa_49_62 Τι θα δούμε το φθινόπωρο στο Μουσείο Μπενάκη Οι εκθέσεις από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο. Main_naxos__michaloudis__limited_souls 4 κυκλαδονήσια γεμίζουν με σύγχρονη τέχνη Άνδρος, Κουφονήσι, Μήλος και Νάξος. Main_agrafi-vivliothiki-judith-westerveld-1200x675 Αγραφη βιβλιοθήκη: Μία μεγάλη εικαστική τριλογία στο Μέγαρο Δείτε αναλυτικά τους άξονες της έκθεσης που επιμελείται η Αννα Καφετσή. Main_1 «Οδύσσεια» από τον… 3ο μ.Χ. Συγκινητικό τόσους αιώνες μετά να βλέπεις χαραγμένα τα ίχνη της ανθρώπινης σκέψης! Main_slider Ηλεκτρονικό εισιτήριο στους αρχαιολογικούς χώρους! Το σύστημα έχει αντεπεξέλθει επιτυχώς σε πραγματικές συνθήκες υψηλής επισκεψιμότητας σε όλους τους χώρους. Main_louvre-museum-paris-france-1 11 απογεύματα του Ιουλίου δωρεάν στο Λούβρο! Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για την έκθεση «Delacroix 1798 - 1863».
#load_content_with_ajax