Εικαστικά | Νέα

Τι είναι σπίτι, οικογενειακό αίσθημα, οικειότητα; 13 Οκτωβρίου 2017

Το Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης διευρύνει την έννοια της κατοίκησης μέσα από διαφορετικά έργα επιτέλεσης.

 Τι μας ελκύει σε ένα σπίτι, τι μας απωθεί, τι μπορεί να μας προκαλέσει καταπίεση ή ακόμη και τάσεις φυγής; Θεωρείτε ως ‘σπίτι’, το σώμα μας, την πατρίδα, το περιβάλλον; Ένα φεστιβάλ περφόρμανς συγκεντρώνει ετερόκλητους καλλιτέχνες που προσεγγίζουν το θέμα «Φαντασιακές Εστίες / Ιmagined Homes» μέσα από πολλές και διαφορετικές οδούς. Και το Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης που τους φιλοξενεί, μας καλεί να βιώσουμε την εμπειρική και συμμετοχική πρακτική της τέχνης της περφόρμανς.

Συγκεκριμένα, οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Περφόρμανς της Μπιενάλε Θεσσαλονίκης μάς προτείνουν: μεθόδους «απόδρασης» από μια βαρετή οικογενειακή ή κοινωνική μάζωξη, κατάρες απλών πολιτών για τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης, πώς να καρφώσετε ένα καρφί σε έναν σταυρό εκεί που επιτρέπει το ύψος σας, να μπείτε στο διαμέρισμα ενός αγνώστου ή ενός φοιτητή και να ακούσετε την ιστορία του.

Οι καλλιτέχνες και οι ομάδες που συμμετέχουν προέρχονται από έξι διαφορετικές χώρες και θέτουν στον πυρήνα του προβληματισμού τους, την έννοια του ‘σπιτιού’, διερευνώντας τις καθιερωμένες αξίες που έχουν κλονιστεί από τη σύγχρονη πραγματικότητα και τις μεταβαλλόμενες συνθήκες ζωής.

Το φεστιβάλ αποτελεί μέρος του κεντρικού προγράμματος της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 21 Οκτωβρίου 2017. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Lanfranco Aceti (Λανφράνκο Ατσέτι), Maria Jose Arjona (Μαρία Χοσέ Αρχόνα), Filippo Berta (Φίλιπο Μπέρτα), Fuku Cosmonaut, Ευθύμης Θέου & Ηλέκτρα Αγγελοπούλου, oμάδα geopoetics, Ana Mendieta (Άνα Μεντιέτα), Julie Tolentino (Τζούλι Τολεντίνο) & Stosh Fila (Στος Φίλα), Παρασκευή Φρασιόλα, VestAndPage. Επίσης, πραγματοποιείται ειδικό αφιέρωμα στην εικαστικό Ana Mendieta, εμβληματική φιγούρα στη φεμινιστική ιστορία της τέχνης, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2018).

Την επιμέλεια του φεστιβάλ περφόρμανς υπογράφουν οι Δόμνα Γούναρη, Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου και Ειρήνη Παπακωνσταντίνου.

Γιώτα Αργυροπούλου

Info

13 Οκτωβρίου 2017
Εως 21 Οκτωβρίου 2017.Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_03 Νικόλαος Βεντούρας: Μισός αιώνας πρωτοπορία στο Μουσείο Μπενάκη Από τους σπουδαιότερους, πρωτοποριακούς χαράκτες του 20ού αιώνα Main_5a2a7e7f1900002500cca23d «Gallery Walk»: 48 γκαλερί μάς περιμένουν το Σαββατοκύριακο Στις 16 και 17 Δεκεμβρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε αρκετές άλλες πόλεις. Main_mytaras_kolaz 400 έργα από τη συλλογή του Διονύση Φωτόπουλου στο Μέγαρο Εϋνάρδου Aπό την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου μέχρι και αρχές Μαρτίου. Main_1abc6a Έφυγε από τη ζωή ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής Χρήστος Ιωακειμίδης Συνδιαμόρφωσε ορισμένες από τις πιο σημαντικές τάσεις της σύγχρονης τέχνης Main_1 Τα μοναχικά «ανθρωπάκια» του Γιάννη Γαΐτη στο Πάρκο Ελευθερίας Από τις 11 Δεκεμβρίου έως τις 11 Φεβρουαρίου. Main_2015-mint-beardsitsnicethat Οι Gilbert & George φέρνουν τις «γενειάδες» τους στην Αθήνα Το εικαστικό δίδυμο από την Μ. Βρετανία επιστρέφει στην γκαλερί Bernier/Eliades.
#load_content_with_ajax