Εικαστικά | Νέα

Η Αθήνα είναι η δική σου σκηνή. Βγαίνεις! 10 Ιανουαρίου 2018

Ο δήμος Αθηναίων μας καλεί να ανακαλύψουμε τη δημιουργική πλευρά της σύγχρονης Αθήνας!

Performances, art projects, εκθέσεις, συναυλίες, θέατρο, χορός,workshops, διαλέξεις, απρόσμενες αρχιτεκτονικές συνυπάρξεις, βιβλία παντού! H σύγχρονη Αθήνα κινείται με ένταση, ξεδιπλώνεται με πολλές μορφές, συχνά πειραματικές, στις γειτονιές, στους δημόσιους χώρους, με αυτοσχέδιες ομάδες και εργαστήρια, βγαίνει προς τα έξω και γιορτάζει.

Η documenta 14, η διεθνής καμπάνια προβολής του This is Athens, η ανακήρυξη της πόλης μας σε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018 από την UNESCO, βάζει την Αθήνα στο επίκεντρο του διεθνούς πολιτιστικού και πολιτικό-κοινωνικού διαλόγου. Κι όσο οι επισκέπτες ανακαλύπτουν την πόλη μας οι διακρίσεις εξακολουθούν να έρχονται. Φέτος η Αθήνα βραβεύτηκε ως ο Καλύτερος Ανερχόμενος Πολιτιστικός Προορισμός για το 2017 από το διεθνή οργανισμό Leading Culture Destinations, γνωστό και ως τα «Όσκαρ των μουσείων».

Τι είναι αυτό όμως που ανεβάζει την Αθήνα στο βάθρο ως πολιτιστικό προορισμό; Είναι «οι καλλιτέχνες της, η πολιτιστική της υποδομή, ο διάλογος με τη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα αλλά και η εντυπωσιακή της δυναμική στον τουρισμό», δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Γιατί οι άνθρωποι κάνουν την πόλη και, σ’ αυτό το success story, οι Αθηναίοι δεν είμαστε θεατές, είμαστε πρωταγωνιστές.
Η πρόσφατη έρευνα του δήμου Αθηναίων για τον πολιτισμό στην Αθήνα που έγινε από την Public Issue δείχνει ξεκάθαρα το πόσο σωστή είναι η επιλογή του δήμου Αθηναίων να στοχεύσει στον πολιτισμό, να τον αξιοποιήσει ως μοχλό ανάπτυξης δίνοντας παράλληλα πεδίο έκφρασης σε όλους αλλά ιδιαιτέρως στους νέους, καθώς υπάρχουν ήδη πολύ θετικά αποτελέσματα για την εικόνα της πόλης και για το οικονομικό αποτύπωμα που δημιουργεί.

Γιατί στην Αθήνα αναδεικνύονται διαρκώς νέοι κόμβοι πολιτισμού, μάθησης, καινοτομίας, αθλητισμού, δημιουργικής έκφρασης, στις γειτονιές της πόλης. Στο Σεράφειο, στην Οικία Θεοτοκοπούλου στα Πατήσια, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, στο Εμπορικό Τρίγωνο. Μια δυναμική που έχουν αγκαλιάσει οι Αθηναίοι και οι επισκέπτες της πόλης. Όπως δείχνει και η έρευνα τα 2/3 των δημοτών έχουν σημαντική εμπλοκή με τον πολιτισμό, με την πλειοψηφία  να έχει ενεργό ρόλο και στενή σχέση με τα μέλη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων. Πολύ σημαντική είναι και η επιτυχία της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων να σκοράρει στην 3η θέση στις επιλογές των νέων κι όχι μόνον, μετά από το Μουσείο της Ακρόπολης και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Το μήνυμα της νέας καμπάνιας του δήμου Αθηναίων αποτελεί μία ανοιχτή πρόσκληση σε κατοίκους και επισκέπτες να ζυμωθούν μέσα στην πόλη, σε μία νέα πολιτιστική πραγματικότητα. Να την ανακαλύψουν, να την επινοήσουν, να την απολαύσουν, να την βιώσουν, να τη νιώσουν δική τους! Γι’ αυτό και το βίντεο που δημιουργήθηκε δεν θα μπορούσε παρά να απεικονίζει μία σύγχρονη αστική σκηνή που μας προσκαλεί να τη ζήσουμε: Βγαίνουμε!

Πίσω από το μήνυμα, βρίσκεται το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, Αthens Culture Net, που στηρίζει την πολιτιστική δημιουργία της πόλης, δικτυώνει τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς και φέρνει τον πολιτισμό στις γειτονιές. Όλα αυτά με τη στήριξη του ιδρυτικού δωρητή Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την υποστήριξη του Athens Partnership. Δημιουργεί επίσης επικοινωνιακό υλικό για τον Αθηναίο αλλά και τον επισκέπτη της πόλης προκειμένου να ανακαλύψει την πολύπλευρη, πολιτιστική της ζωή. Η online περιήγηση μέσα από το www.athensculturenet.gr είναι απλώς η πρόσκληση, καθώς η αληθινή δράση γίνεται πράξη στους 44 σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς - μέλη του Athens Culture Net. Πέρα από τη δράση του με αυτούς τους οργανισμούς, το Athens Culture Net φέρνει κοντά φορείς και ομάδες που δραστηριοποιούνται πολιτιστικά, ώστε να αναδειχθεί η αθηναϊκή κουλτούρα σε κάθε γωνιά του αστικού τοπίου μέσα από συνεργατικά projects.

Δείτε την Αθήνα ξανά μέσα από μια πιο ανοιχτή και πολιτιστικά πλούσια προοπτική!

Tospirto Team

Φωτογραφίες

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_slider_(2) 25η Μαρτίου στο Μουσείο Ακρόπολης Ελεύθερη είσοδο για όλους τους επισκέπτες. Main_1 50 θησαυροί του Λούβρου στην καρδιά της Τεχεράνης Η έκθεση ανοίγει σε μια περίοδο διπλωματικών εντάσεων μεταξύ του Παρισιού και της Τεχεράνης. Main_locusathens_agriculturaluniverscity_web%c2%a9_dimitrisparthimos_0004 Πώς η τέχνη ενώνεται με τη γη; ΓΕΩμετρίες: Έκθεση και δράσεις για όλη την οικογένεια με ελεύθερη είσοδο. Main_slider Μάχη στα χαρακώματα της Barbie και της... Φρίντα Κάλο! Τελικά η κούκλα της μοιάζει ή όχι; Main_kseniya-simonova-loegi-cult-06 Σμιλεύοντας την άμμο υπό τη συνοδεία μουσικής Η Ξένια Σιμόνοβα άφησε άφωνους 13.000.000 τηλεθεατές. Main_the_performance_shop_2015__picture_by_pavlos_vrionides_(3) Πάρτε μέρος στο Performance Shop του Φεστιβάλ Αθηνών Το The Performance Shop αναζητά τις παραστάσεις που θα συμπεριληφθούν στον κατάλογό του.
#load_content_with_ajax