ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
Εικαστικά | Νέα

Ένα (ακόμα) μουσείο γεμάτο προβλήματα 12 Ιουνίου 2018

Στη Βουλή έφτασε το θέμα της υπολειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Κρήτης

Παρακολουθώ εδώ και μέρες στο Facebook τα διόλου κολακευτικά σχόλια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης. Ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία της Ελλάδας κινδυνεύει να μείνει ακόμα και χωρίς τουαλέτες, λόγω ελλείψεως προσωπικού! Διαβάζω τώρα πως το θέμα έθιξε στη Βουλή των Ελλήνων με παρέμβασή του ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, σύμφωνα με τον οποίο: «Η συλλογή του με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και το μουσείο δίκαια θεωρείται το κατ' εξοχήν μουσείο του μινωικού πολιτισμού. Δυστυχώς σήμερα, παρά το γεγονός ότι η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει, σύμφωνα και με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, οι επισκέπτες δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ούτε ένα μπουκάλι νερό, αφού από τότε που έληξε η σύμβαση του ιδιώτη (από πέρυσι το Φθινόπωρο) που λειτουργούσε το κυλικείο του μουσείου, δεν έχουν προχωρήσει οι σχετικές διαδικασίες, με συνέπεια να είναι ορατός ο κίνδυνος να μην λειτουργήσει φέτος κυλικείο εντός του μουσείου. Επιπλέον δεν λειτουργεί το πωλητήριο αντιγράφων και σουβενίρ και αν και το Μουσείο, λειτουργεί από τις 08:00 έως τις 20:00, οι τουαλέτες είναι ανοιχτές μόνο τις ώρες που βρίσκεται σ’ αυτό η μοναδική καθαρίστρια, της οποίας η σύμβαση εργασίας σύντομα  λήγει».

Ορθώς αντιδρά ο κύριος Κεγκέρογλου, ορθώς διαμαρτύρονται και όσοι γίνονται μάρτυρες της υπολειτουργίας (γιατί αυτό συμβαίνει) του μουσείου, αναρωτιέμαι όμως: Γιατί έπρεπε να φτάσουμε πάλι στο μη παρέκει για να ασχοληθούμε με ένα θέμα που έπρεπε ήδη να έχει τακτοποιηθεί; Όταν ξέρεις πως λήγουν συμβόλαια και συμβάσεις εργασίας, σπεύδεις πολύ απλά να τα ανανεώσεις πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Μετά, ό,τι και να κάνεις, είναι αργά. Αργά είναι λοιπόν και για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Το αποτέλεσμα; Σε μια Κρήτη που όπως όλα δείχνουν πως θα βουλιάξει από τουρίστες, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατά της θα γίνει και πάλι αφορμή όχι για να μας θαυμάσουν αλλά για να επιβεβαιώσουν για άλλη μια φορά την ανεπάρκειά μας.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_d14_athens_conservatory_odeon_%c2%a9_mathias_voelzke-001 Εικαστικός «παράδεισος» στο Ωδείο Αθηνών Art Athina από τις 21 έως τις 24 Ιουνίου. Main_%ce%95%ce%9b%ce%95%ce%a5%ce%a3%ce%99%ce%9d%ce%91_%ce%a4%ce%91_%ce%9c%ce%95%ce%93%ce%91%ce%9b%ce%91_%ce%9c%ce%a5%ce%a3%ce%a4%ce%97%ce%a1%ce%99%ce%91_%ce%a6%ce%95%ce%a5%ce%93%ce%9f%ce%a5%ce%a3%ce%91_%ce%9a%ce%9f%ce%a1%ce%97 Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει και πετά τα καλαμάκια Τι ετοιμάζει το Μουσείο... Main_metro_708_ Πέθανε ο γλύπτης Θεόδωρος Εργο του «Το ωρολόγιον του μετρό» στην κεντρική αίθουσα του σταθμού Συντάγματος. Main_%ce%92urger_project_%ce%88%ce%bd%ce%b1_%ce%a4%cf%81%ce%b5%ce%bb%cf%8c_%ce%9a%ce%bf%ce%bd%cf%84%cf%83%ce%ad%cf%81%cf%84%ce%bf Bobos Arts Festival στον καταπράσινο Κήπο του Μεγάρου Πικ νικ με μουσική, θέατρο, εικαστικές δράσεις και δημιουργικό παιχνίδι στις 10/6. Main_naytiko_moyseio_androu Οι Κυκλάδες ξεδιπλώνουν την ιστορία τους μέσα στα μουσεία τους 15 νησιά που κουβαλούν αιώνες ιστορίας. Main_cosmonauts_poster Κοσμοναύτες εσωτερικού διαστήματος σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Τόκιο Συμπράττουν διεθνείς καλλιτέχνες, επιστήμονες και ερευνητές.
#load_content_with_ajax