Εικαστικά | Νέα

Ένα (ακόμα) μουσείο γεμάτο προβλήματα 12 Ιουνίου 2018

Στη Βουλή έφτασε το θέμα της υπολειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Κρήτης

Παρακολουθώ εδώ και μέρες στο Facebook τα διόλου κολακευτικά σχόλια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης. Ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία της Ελλάδας κινδυνεύει να μείνει ακόμα και χωρίς τουαλέτες, λόγω ελλείψεως προσωπικού! Διαβάζω τώρα πως το θέμα έθιξε στη Βουλή των Ελλήνων με παρέμβασή του ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, σύμφωνα με τον οποίο: «Η συλλογή του με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και το μουσείο δίκαια θεωρείται το κατ' εξοχήν μουσείο του μινωικού πολιτισμού. Δυστυχώς σήμερα, παρά το γεγονός ότι η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει, σύμφωνα και με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, οι επισκέπτες δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ούτε ένα μπουκάλι νερό, αφού από τότε που έληξε η σύμβαση του ιδιώτη (από πέρυσι το Φθινόπωρο) που λειτουργούσε το κυλικείο του μουσείου, δεν έχουν προχωρήσει οι σχετικές διαδικασίες, με συνέπεια να είναι ορατός ο κίνδυνος να μην λειτουργήσει φέτος κυλικείο εντός του μουσείου. Επιπλέον δεν λειτουργεί το πωλητήριο αντιγράφων και σουβενίρ και αν και το Μουσείο, λειτουργεί από τις 08:00 έως τις 20:00, οι τουαλέτες είναι ανοιχτές μόνο τις ώρες που βρίσκεται σ’ αυτό η μοναδική καθαρίστρια, της οποίας η σύμβαση εργασίας σύντομα  λήγει».

Ορθώς αντιδρά ο κύριος Κεγκέρογλου, ορθώς διαμαρτύρονται και όσοι γίνονται μάρτυρες της υπολειτουργίας (γιατί αυτό συμβαίνει) του μουσείου, αναρωτιέμαι όμως: Γιατί έπρεπε να φτάσουμε πάλι στο μη παρέκει για να ασχοληθούμε με ένα θέμα που έπρεπε ήδη να έχει τακτοποιηθεί; Όταν ξέρεις πως λήγουν συμβόλαια και συμβάσεις εργασίας, σπεύδεις πολύ απλά να τα ανανεώσεις πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Μετά, ό,τι και να κάνεις, είναι αργά. Αργά είναι λοιπόν και για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Το αποτέλεσμα; Σε μια Κρήτη που όπως όλα δείχνουν πως θα βουλιάξει από τουρίστες, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατά της θα γίνει και πάλι αφορμή όχι για να μας θαυμάσουν αλλά για να επιβεβαιώσουν για άλλη μια φορά την ανεπάρκειά μας.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_%c2%a9_%ce%9c%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%af%ce%bf_%ce%91%ce%ba%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b7%cf%82._%ce%a6%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1_%ce%93%ce%b9%cf%8e%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%82_%ce%92%ce%b9%cf%84%cf%83%ce%b1%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82 28η Οκτωβρίου στο Μουσείο Ακρόπολης με ελεύθερη είσοδο Στην περιοδική έκθεση θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις. Main_slider "Πνοές Ανέμων" με ελεύθερη είσοδο σε 63 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους Στις 18, 19, 20 και 21 Οκτωβρίου 2018. «Το πρόσωπο στην τέχνη και στη σκέψη» στην Εθνική Βιβλιοθήκη Στο πλαίσιο του «Λόγος 5». Main_%ce%9b%ce%95%ce%a0%ce%a4%ce%9f%ce%9c%ce%95%ce%a1%ce%95%ce%99%ce%91_%ce%91%ce%a0%ce%9f_%ce%a4%ce%97%ce%9d_%ce%95%ce%9b%ce%99%ce%91_2 Μία θλιμμένη ελιά με τον Μίκυ και τη Μίνι για τους πυρόπληκτους Έργο του καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Βαλαή και του tattoo artist “Sake”. Main_rwanda_2018 Γίνε η αλλαγή! Η ActionAid μας ζητάει να γίνουμε οι πρωταγωνιστές σε ένα τριήμερο δράσεων. Main_3755 Το μυστήριο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι 'Εχει αναζωπυρωθεί η θεωρία σύμφωνα με την οποία το έργο δεν είναι του Ντα Βίντσι ή δεν είναι μόνο του Ντα Βίντσι.
#load_content_with_ajax