Εικαστικά | Νέα

«Οδύσσεια» από τον… 3ο μ.Χ. 11 Ιουλίου 2018

Συγκινητικό τόσους αιώνες μετά να βλέπεις χαραγμένα τα ίχνη της ανθρώπινης σκέψης!

Πολύτιμο εύρημα στην περιοχή της Ολυμπίας: Πρόκειται για πήλινη, εγχάρακτη πλάκα με, 13 στίχους της ραψωδίας ξ' της Οδύσσειας! Είναι, ό,τι και να λέμε, συγκινητικό τόσους αιώνες μετά να βλέπεις χαραγμένα τα ίχνη της ανθρώπινης σκέψης! 

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, το εύρημα εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια επιφανειακής - γεωαρχαιολογικής έρευνας, στο πλαίσιο του τριετούς ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Ο πολυδιάστατος χώρος της Ολυμπίας». Η έρευνα πραγματοποιείται σε θέσεις γύρω από το ιερό υπό τη διεύθυνση της Δρ. Ερωφίλης-Ίριδας Κόλια, Προϊσταμένης της ΕΦΑ Ηλείας, σε συνεργασία με καθηγητές του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και των Πανεπιστημίων Darmstadt, Tübingen και Frankfurt am Mainz.

Όταν ο καθαρισμός και η συντήρηση της πλάκας ολοκληρώθηκαν, οι ειδικοί διαπίστωσαν πως το χαραγμένο κείμενο αφορά 13 στίχους από την ραψωδία ξ της Οδύσσειας (ομιλία του Οδυσσέα στον Εύμαιο). Το εύρημα χρονολογείται πιθανώς πριν από τον 3ο αι. μ.Χ.. Σύμφωνα με το υπουργείο: «Εφόσον αυτή η προκαταρκτική χρονολόγηση επιβεβαιωθεί κατά τη συστηματική μελέτη της επιγραφής που έχει ήδη αρχίσει, τότε η πήλινη πλάκα θα διασώζει ίσως το παλαιότερο σωζόμενο γραπτό απόσπασμα των Ομηρικών Επών που έχει έρθει στο φως και αποτελεί πέραν της μοναδικότητάς της, ένα σπουδαίο αρχαιολογικό, επιγραφικό, φιλολογικό και ιστορικό τεκμήριο».

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_slider Εγκαινιάστηκε το Mουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά Στο Κολωνάκι. Main_bowb_3%c2%a9katerinasarisavva «Η παράδοση εκ νέου» στην Μπιενάλλε Δυτικών Βαλκανίων Μια νέα καλλιτεχνική και πολιτιστική διοργάνωση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί πρώτη φορά στα Ιωάννινα τον Οκτώβριο του 2018. Main_acropolis_museum_by_night Ξεπέρασε ακόμη και το Λούβρο το Μουσείο Ακρόπολης Δείτε αναλυτικά τη λίστα. Main_1 Ο Ανδρέας Λόλης δημιουργεί στον κήπο της Βρετανικής Σχολής Αθηνών Η Βρετανική Σχολή Αθηνών ανοίγει τον κήπο της. Main_diachronicmuseum-2 Βράβευση δύο ελληνικών μουσείων στον διαγωνισμό «Museums in Short 2018» Πρόκειται για το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και το To Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων. Main_%ce%a6%ce%a9%ce%a4%ce%9f%ce%93%ce%a1%ce%91%ce%a6%ce%99%ce%91_4 Εντυπωσιακά ευρήματα σε ανασκαφή στο Αλιβέρι Η ανασκαφή έρχεται να προσθέσει πολύτιμες πληροφορίες για τους κατοίκους του οικισμού.
#load_content_with_ajax