ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
Εικαστικά | Νέα

Ένα… μη-μουσείο υποψήφιο για βράβευση; Κι όμως γίνεται! 17 Ιουλίου 2018

Το ΕΜΣΤ μπήκε, διαβάζουμε, στη βραχεία λίστα για το βραβείο Leading Culture Destinations.

Οι εργαζόμενοι του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης έχουν καταγγείλει την επί 18 χρόνια ελλιπή λειτουργία του. Δεν χρειάζεται βεβαίως να δουλεύεις εκεί, και ως απλός επισκέπτης καταλαβαίνεις πως κάτι δεν πηγαίνει καλά. ΄Η μάλλον, πως πολλά δεν πηγαίνουν καλά. Η μετακίνησή του στη νέα στέγη του, στη Συγγρού, δε φαίνεται να έχει λύσει τα προβλήματα. Το Μουσείο εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς μόνιμη έκθεση της συλλογής του, μόνο με περιοδικές εκθέσεις. Τι σόι μουσείο είναι αυτό; Μουσείο προς (πιθανή) βράβευση, σύμφωνα με κάποιους. Δεν αστειευόμαστε!

Πράγματι, το ΕΜΣΤ μπήκε, διαβάζουμε, στη βραχεία λίστα για το βραβείο Leading Culture Destinations (Κορυφαίοι Προορισμοί Πολιτισμού), συγκεκριμένα στην κατηγορία «Νέοι Πολιτιστικοί Προορισμοί». Να σημειωθεί πως σε αντίθεση με το δικό μας μη-μουσείο, τα δύο συνυποψήφια στην ίδια κατηγορία μουσεία λειτουργούν ήδη πλήρως: Πρόκειται για το παράρτημα του Ιδρύματος Καρμινιάκ στο Πορκερόλ της Γαλλίας και το Marshall House στο Ρέικιαβικ, ένα εργοστάσιο επεξεργασίας καταλοίπων ψαριών που έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο.

Στο μεταξύ κι ενώ… περιμένουμε τη βράβευση (σε μερικές εβδομάδες), την περασμένη Κυριακή 15 Ιουλίου οι περιοδικές εκθέσεις που φιλοξενούσε το μουσείο ολοκληρώθηκαν. Οπότε αυτή τη στιγμή η Αθήνα της τουριστικής έκρηξης διαθέτει Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και χωρίς μόνιμη και χωρίς περιοδικές εκθέσεις. Δηλαδή ένα μουσείο με… τίποτα! Σύμφωνα με δημοσιεύματα η διοίκηση του ΕΜΣΤ περιμένει την αναθεώρηση του προϋπολογισμού λειτουργίας του που θα προκύψει με κοινή απόφαση των υπουργών Πολιτισμού και Οικονομικών για να προχωρήσει και η έγκριση της δωρεάς από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, χωρίς την οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει. Σκεφτείτε την πιθανότητα να μην λειτουργεί και να βραβευτεί ως Κορυφαίος Προορισμός Πολιτισμού! Πόσο υπέροχα σουρεαλιστικό! Και πόσο ντροπιαστικό για μια ολόκληρη χώρα όλο αυτό το «θρίλερ» της εν Ελλάδι μοντέρνας τέχνης που χρόνια το παλεύει, αλλά δεν μπορεί να βρει ένα φιλόξενο σπίτι!

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_slider "Πνοές Ανέμων" με ελεύθερη είσοδο σε 63 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους Στις 18, 19, 20 και 21 Οκτωβρίου 2018. «Το πρόσωπο στην τέχνη και στη σκέψη» στην Εθνική Βιβλιοθήκη Στο πλαίσιο του «Λόγος 5». Main_%ce%9b%ce%95%ce%a0%ce%a4%ce%9f%ce%9c%ce%95%ce%a1%ce%95%ce%99%ce%91_%ce%91%ce%a0%ce%9f_%ce%a4%ce%97%ce%9d_%ce%95%ce%9b%ce%99%ce%91_2 Μία θλιμμένη ελιά με τον Μίκυ και τη Μίνι για τους πυρόπληκτους Έργο του καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Βαλαή και του tattoo artist “Sake”. Main_rwanda_2018 Γίνε η αλλαγή! Η ActionAid μας ζητάει να γίνουμε οι πρωταγωνιστές σε ένα τριήμερο δράσεων. Main_3755 Το μυστήριο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι 'Εχει αναζωπυρωθεί η θεωρία σύμφωνα με την οποία το έργο δεν είναι του Ντα Βίντσι ή δεν είναι μόνο του Ντα Βίντσι. Main_vh48_mvh_25568-11 Βίκτορ Ουγκό, ο… ζωγράφος! Μια νέα έκθεση στο Hammer Musem του Λος Αντζελες έρχεται να μας γνωρίσει και μία ιδιότητα του γνωστού συγγραφέα που οι πιο πολλοί αγνοούμε, αυτή τη ζωγράφου.
#load_content_with_ajax