ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Βιβλίο | Νέα

«Κλαρινέτο» για το ελληνικό δράμα 22 Νοεμβρίου 2016

Με τη δύσκολη καθημερινότητα της χώρας μας αλλά και με τον θάνατο ασχολείται ο Βασίλης Αλεξάκης στο νέο βιβλίο του.

Δεν θα το’ λεγες και συνηθισμένο να παρουσιάζεται ένα βιβλίο σε ένα τραπέζι πινγκ πονγκ! Αλλά ποιος λέει πως ο Βασίλης Αλεξάκης είναι ένας συνηθισμένος συγγραφέας; Η παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Το κλαρινέτο» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, έγινε γύρω από ένα τραπέζι πινγκ πονγκ, σ’ ένα στιλάτο υπόγειο στο Κολωνάκι όπου δεσπόζει η πινακίδα «Οδός Βασιλείου Μεγάλου». Ακριβώς απέναντι, μια μεγάλη περίτεχνη κορνίζα πλαισιώνει δύο ευτελείς κάλτσες κρεμασμένες σε μανταλάκι.
Κεφάτος, και απολαυστικός όπως πάντα, ο Βασίλης Αλεξάκης μας υποδέχτηκε με μουσική Τζέϊμς Μποντ, υποσχόμενος έναν αγώνα πινγκ πονγκ.
Ως γνωστόν, ο Βασίλης Αλεξάκης από το 1969 ζει στο Παρίσι. Επί σαράντα χρόνια είχε τον ίδιο γάλλο εκδότη, τον Ζαν Μαρκ Ρομπέρ, όμως στον πυρήνα του βιβλίου του αυτού, που εκδόθηκε το 2015 στην Γαλλία, βρίσκεται ο επικείμενος θάνατος του εκδότη, ο οποίος διαγνώσθηκε με καρκίνο. «Το βιβλίο αφηγείται το τέλος του -που διαρκώς ελπίζω πως δεν θα υπάρξει…». Ο αφηγητής βρίσκει στην ίδια περίπου κατάσταση την πατρίδα του όταν επιστρέφει: «Αφήνει τον ένα καρκίνο εκεί, και βρίσκει τον άλλο εδώ».
Ένα βιβλίο χρειάζεται δύο θέματα, υποστηρίζει ο Β. Αλεξάκης. Ένα ανθρώπινο θέμα (σχέσεις, οικογένεια, θάνατος κλπ) κι ένα ευρύτερο θέμα. «Είναι όπως το πλέξιμο που θέλει δύο βελόνες. Στο δικό μου βιβλίο από την μια είναι ο θάνατος του εκδότη, κι από την άλλη το ελληνικό δράμα».
Ο συγγραφέας έκανε μεγάλη έρευνα για να αποδώσει σωστά το δράμα αυτό: «Ήρθα σε επαφή με άστεγους, τους έφερα εδώ για να μιλήσουμε, πούλησα την «Σχεδία», πήγα σε συσσίτια. Είναι απαραίτητο για μένα να έχω στο νου μου τους πραγματικούς ανθρώπους».
Το βιβλίο του μιλά για την φθορά του εκδότη, της Ελλάδας αλλά και της μνήμης. «Κάποια στιγμή συνειδητοποιώ στην γκαρσονιέρα μου στο Παρίσι πως έχω ξεχάσει την λέξη «κλαρινέτο» -και παθαίνω σοκ. Βγήκα στους δρόμους αναζητώντας την ξεχασμένη λέξη –που τελικά μου θύμισε ο εκδότης μου».

Το ζήτημα της απώλειας της μνήμης τον απασχόλησε πολύ. «Λίγο έξω από το Παρίσι υπάρχει ένα κέντρο έρευνας του εγκεφάλου. Εκεί μίλησα με δύο νευρολόγους. Τους ρώτησα: “Είναι δυνατόν ποτέ να ξεχάσει κανείς την μορφή του; Να βρεθεί μπροστά από έναν καθρέφτη, μαζί με άλλους, και να μην αναγνωρίζει τον εαυτό του;». Και βέβαια, μου λένε. Μπορεί να βρίσκεται στο μπάνιο του σπιτιού του, να βλέπει τον εαυτό του στον καθρέφτη και να νομίζει πως αυτός είναι ένας ξένος. Που είτε τον αντιμετωπίζει ως έναν παρείσακτο, είτε, συχνότερα, πιάνει φιλίες μαζί του. Μπορεί μάλιστα να είναι ο τελευταίος φίλος που του έχει απομείνει. Ο γνωστός φίλος του μπάνιου”…».
Συχνά ρωτούν τον συγγραφέα αν τα βιβλία του είναι αυτοβιογραφικά. «Με ρωτούν αν είμαι εγώ ο ήρωας. Ε, νομίζω ότι είμαι ένα είδος φίλου του μπάνιου…
».

Στο «Κλαρινέτο» έγινε το εξής παράδοξο: ξεκίνησε να το γράφει στα ελληνικά, και στη συνέχεια το γύρισε στα γαλλικά –«ίσως γιατί τελικά συνειδητοποίησα πως απευθυνόμουν στον εκδότη μου (…) Για να γράψεις ένα μυθιστόρημα», κατέληξε με ένα πονηρό μειδίαμα, «δεν χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερα ευφυής. Όμως θέλει μια αθωότητα. Στο βιβλίο μου “Θα σε ξεχνάω κάθε μέρα” (σ.σ. επίσης κυκλοφορεί από το « Μεταίχμιο») μιλώ στην πεθαμένη μητέρα μου. Καθώς το έγραφα πίστευα πραγματικά πως καθόταν σε αυτήν εδώ την πολυθρόνα. Τόσο αφελής ήμουν. Οι έξυπνοι άνθρωποι ας γράφουν δοκίμια…».

Το «Κλαρινέτο» μιλά για τη φθορά της Ελλάδας, ναι… «Βλέπω την κατάθλιψη των φίλων μου, συνειδητοποιώ πως οι άστεγοι που έφυγαν από το σπίτι μου δεν έχουν πού να πάνε μετά. Βλέπω την άκρα Δεξιά να τα εκμεταλλεύεται όλα αυτά. Βλέπω πώς κολλάμε στο παρελθόν, στην Εκκλησία. Ακούω να λένε πως οι ρίζες μας είναι το μέλλον μας. Όμως οι παραδόσεις θέλουν μια αμφισβήτηση…».
Παρόλα αυτά, ο Βασίλης Αλεξάκης δεν θέλει να αντιμετωπίζει την Ελλάδα σαν κάτι πεθαμένο. «Είμαι υποχρεωμένος να είμαι αισιόδοξος. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που φεύγεις. Είναι μια χώρα που γυρίζεις».

Ευάννα Βενάρδου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_2_preview_(1) Τα εκπαιδευτικά προγράμματα Ιδρύματος Ωνάση είναι για όλους! «H ελληνική παιδεία είναι σημαντική, γιατί μπορεί να μας ενώνει όλους». Main_slider Οι νικητές των βραβείων της Εταιρείας Συγγραφέων Και οι υποψήφιοι πρωτοεμφανιζόμενοι. Main_eric_vuillard_9935.jpeg_north_760x_white Στον Ερίκ Βουιγιάρ το λογοτεχνικό βραβείο Γκονκούρ Για το βιβλίο του «L' ordre du jour» (Η ημερήσια διάταξη). Main_36388739_304 Ασλί Ερντογάν: Η γυναίκα-σύμβολο της αντίστασης στο Μέγαρο Η «Γραφή ως αντίσταση και ανάσταση». Main_main_original_slider_(1) Τα «Ελληνικά Γράμματα» επιστρέφουν Θα λειτουργούν παράλληλα με το «Πεδίο», τον εκδοτικό οίκο που ίδρυσε ο Παπαχριστοφίλου το 2009. Main_book-bazaar-benaki-museum2 Bazaar βιβλίων στο Μουσείο Μπενάκη 246 τίτλοι βιβλίων, που έχουν εκδοθεί από το Μουσείο και καθρεφτίζουν τη φυσιογνωμία του.
#load_content_with_ajax