Βιβλίο | Νέα

Πέθανε ο Τζον Άσμπερι 04 Σεπτεμβρίου 2017

Ηταν ένα από τα λαμπρότερα ονόματα της σύγχρονης αμερικανικής ποίησης

Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ζωή ο βραβευμένος με  Πούλιτζερ Αμερικανός ποιητής (ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ποιητές των ΗΠΑ) Τζον Άσμπερι. Το θάνατό του, από φυσικά αίτια, ανακοίνωσε ο σύζυγός του, Ντέιβιντ Κερμάνι.

Ο Ασμπερι γεννήθηκε το 1927 στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, για να σπουδάσει αγγλική και γαλλική φιλολογία στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Κολούμπια. Το 1956 εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο «Some trees». Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές και εργάστηκε στο Παρίσι, ενώ μετά την επιστροφή του στην Αμερική, το 1965, εργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα ως αρχισυντάκτης του περιοδικού «Art News» και ως κριτικός τέχνης στο «Newsweek». Δίδαξε μεταξύ άλλων στο Brooklyn College του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και στο Χάρβαρντ, Αγγλική Φιλολογία. Εχει εκδώσει περισσότερα από τριάντα ποιητικά βιβλία, ένα μυθιστόρημα και έχει κάνει πολλές μεταφράσεις.

Για το βιβλίο του  «Αυτοπροσωπογραφία σε κυρτό κάτοπτρο» τιμήθηκε με Πούλιτζερ, με το National Book Award και με το National Book Critics' Circle Award, ενώ το 2011 του απονεμήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ μετάλλιο για τη συνολική του προσφορά στα αμερικανικά γράμματα. Βιβλία του κυκλοφορούν και στα Ελληνικά.

Tospirto Team

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_2_preview_(1) Τα εκπαιδευτικά προγράμματα Ιδρύματος Ωνάση είναι για όλους! «H ελληνική παιδεία είναι σημαντική, γιατί μπορεί να μας ενώνει όλους». Main_slider Οι νικητές των βραβείων της Εταιρείας Συγγραφέων Και οι υποψήφιοι πρωτοεμφανιζόμενοι. Main_eric_vuillard_9935.jpeg_north_760x_white Στον Ερίκ Βουιγιάρ το λογοτεχνικό βραβείο Γκονκούρ Για το βιβλίο του «L' ordre du jour» (Η ημερήσια διάταξη). Main_36388739_304 Ασλί Ερντογάν: Η γυναίκα-σύμβολο της αντίστασης στο Μέγαρο Η «Γραφή ως αντίσταση και ανάσταση». Main_main_original_slider_(1) Τα «Ελληνικά Γράμματα» επιστρέφουν Θα λειτουργούν παράλληλα με το «Πεδίο», τον εκδοτικό οίκο που ίδρυσε ο Παπαχριστοφίλου το 2009. Main_book-bazaar-benaki-museum2 Bazaar βιβλίων στο Μουσείο Μπενάκη 246 τίτλοι βιβλίων, που έχουν εκδοθεί από το Μουσείο και καθρεφτίζουν τη φυσιογνωμία του.
#load_content_with_ajax