ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Βιβλίο | Νέα

Στον «Αγγλο Ασθενή» το Χρυσό Μπούκερ! 09 Ιουλίου 2018

Πριν από 26 χρόνια το βιβλίο είχε ισοψηφίσει με την «Ιερή Πείνα».

50 χρόνια ζωής «κλείνει» φέτος το βραβείο Μπούκερ, το σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο στο καλύτερο αγγλόφωνο μυθιστόρημα που έχει κυκλοφορήσει στη Βρετανία. Με αφορμή τους εορτασμούς για την επέτειο απονεμήθηκε ένα Χρυσό Μπούκερ, έπειτα από μια διαδικασία που περιλάμβανε ψήφους επιτροπής και κοινού, στον «Άγγλο Ασθενή» του Michael Ondaatje.
Σημειώστε πως πριν από 26 χρόνια η επιτροπή των βραβείων δεν είχε καταλήξει με βεβαιότητα αν το έργο του Ondaatje άξιζε το ετήσιο βραβείο και για δεύτερη φορά στην ιστορία του θεσμού προέκυψε ισοβαθμία ανάμεσα στον «Ασθενή» και την «Ιερή Πείνα» του Barry Unsworth.  

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την απονομή του Χρυσού Μπούκερ ήταν η εξής: Η επιτροπή διάβασε ξανά τα βιβλία των 52 προηγούμενων νικητών. Κάθε μέλος της μάλιστα «ανέλαβε» μια δεκαετία.
Ο Robert McCrum του Observer ανέλαβε τη δεκαετία του '70, επιλέγοντας το «In a Free State» του VS Naipaul. Ο Lemn Sissay ασχολήθηκε με τα βιβλία των '80s και κατέληξε στην «Τίγρη του Φεγγαριού» της Penelope Lively. Ο «Άγγλος Ασθενής» ήταν η επιλογή της Kamila Shamsie από τα '90s. O Simon Mayo επέλεξε το «Wolf Hall» της Hilary Mantel από τα '00s και η Hollie McNish κατέληξε στο «Λήθη και Λίνκολν» του George Saunders από τους νικητές της τρέχουσας δεκαετίας.
Ακολούθως, οι παραπάνω επιλογές τέθηκαν στην ψηφοφορία του κοινού.  Ο «Αγγλος Ασθενής» έλαβε περίπου 9.000 ψήφους από το κοινό.
Το βιβλίο – που έγινε και ταινία που σκηνοθέτησε ο Άντονι Μιγκέλα-  περιγράφει την ιστορία του κόμη Almasy, ενός Ούγγρου χαρτογράφου, τον οποίο προσέλαβε η Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία προκειμένου να χαρτογραφήσει τις τεράστιες εκτάσεις της ερήμου Σαχάρας με τη βοήθεια άλλων εθελοντών εργαζομένων. Καθώς ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται επί θύραις, ο Almasy εισέρχεται στον κόσμο του έρωτα, της προδοσίας και της πολιτικής, έναν κόσμο που (ξανα)ζωντανεύει με μια σειρά από flashbacks, καθώς ο Almasy βρίσκεται στο νεκρικό του κρεβάτι, με πολύ σοβαρά εγκαύματα σε όλο του το σώμα, έπειτα από τη συντριβή του αεροπλάνου του.

Τospirto team

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_ap_18263393555818- Μια 27χρονη και κάτι λίγο από... Οιδίποδα στην τελική ευθεία για το Man Booker 2018 Δείτε ποιοι είναι οι 6 φιναλίστ. Main_stack_of_books Λογοτεχνικός και κινηματογραφικός περίπατος στην Πλάκα Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου. Main_books_b2 Συνάντηση με ευρωπαίους λογοτέχνες στον Πύργο Βιβλίων Στις 29 Σεπτεμβρίου στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Main_ade Λογοτεχνία στο instagram; Γιατί όχι; Οι χρήστες μπορούν πλέον να διαβάζουν Insta Novels! Main_library-books Μελοποιημένη Ποίηση στο φετινό Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο Από τις 31 Αυγούστου έως και τις 16 Σεπτεμβρίου 2018. Main_slider Λογοτεχνικός Περίπατος στην Πλάκα Την Τετάρτη 1η Αυγούστου.
#load_content_with_ajax