Βιβλίο | Πρόσωπα

Συνέντευξη: Ο Ηλίας Κυριαζής μιλάει στο www.tospirto.net 15 Απριλίου 2013

Επιστρέφει με το βιβλίο, «It’s my party» και συμμετέχει στο «Comicdom Con Athens 2013».

Ο Ηλίας Κυριαζή, ο pop star των κόμικς, του «Manifesto» και της «Τούρτας» , ο δημιουργός που εδώ και χρόνια είναι «η καλλιτεχνική  αξία που ποτέ δεν πεθαίνει» επιστρέφει με όλα τα πάρτι της ζωής μας σε 20, έγχρωμες, σελίδες. Αν κάποτε κάναμε  ουρά στα φεστιβάλ για ένα υπογεγραμμένο του βιβλίο, τώρα εκεί όπου θα περιμένουμε, θα χορεύουμε κιόλας! Το «It’s my Party» είναι έτοιμο και η επίσημη κυκλοφορία του έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 19 Απριλίου, στην έναρξη του «Comicdom Con Athens 2013». Κι ενώ αυτή την εποχή ετοιμάζει το νέο του graphic novel, «Elysium Online» (που χρηματοδοτήθηκε μέσω crowdfunding) και σχεδιάζει μια μίνι σειρά για την Dynamite ο Ηλίας Κυριαζής τα αφήνει για λίγο στην άκρη και δίνει… απαντήσεις.

Η ιστορία του «It’s my party»…O Πέτρος βρίσκεται σ' ένα πάρτι χωρίς να θυμάται πως έφτασε εκεί και καθώς η ώρα περνάει όλα γίνονται πιο παράξενα. Συνειδητοποιεί ότι ξαναζεί όλα τα πάρτι της ζωής του με τρόπο, απολύτως, «κυριολεκτικό».

Οι διαφορές από τις προηγούμενες δουλειές… Έχει αυτό το ονειρικό / σουρεαλιστικό, κάτι που δεν είχα δοκιμάσει, μέχρι τώρα, στα κόμικς μου. Λίγο «Manifesto on drugs», αν και θεματολογικά τη μεγαλύτερη συγγένεια την έχει με την «Τούρτα».

Πόσο επίκαιρο είναι;… Στις δουλειές μου, προσπαθώ να είμαι κάπως πιο «διαχρονικός». Έτσι και το «It’s my party» καταπιάνεται με θέματα που μας απασχολούσαν και θα μας απασχολούν άσχετα με την επικαιρότητα. Σαν ιστορία απευθύνεται σε ένα πολύ ευρύ κοινό, από τον casual αναγνώστη μέχρι τον τακτικό fan.

Πόσο έχει αλλάξει ο τρόπος που δουλεύεις, σκέφτεσαι και δημιουργείς στο πέρασμα του χρόνου;

Συνέχεια αλλάζουν αυτά τα πράγματα. Νιώθω πολύ, πολύ μακριά από εκεί όπου θέλω να φτάσω καλλιτεχνικά οπότε το ψάχνω και το παλεύω. Το καλό είναι ότι τα παλιά μου κόμικς δεν πολυαντέχω να τα βλέπω που σημαίνει ότι ,μάλλον, εξελίσσομαι.

Ποιο είναι το άγχος που έχεις κάθε φορά που φτιάχνεις κάτι;

Δε νομίζω ότι άγχος είναι η σωστή λέξη. Ναι, έχω την έγνοια να βγει το αποτέλεσμα που θέλω αλλά κυρίως κοιτάω να είμαι οκ με τον εαυτό μου, να δώσω ό, τι έχω να δώσω.

Έχεις αγαπημένα θέματα, εμμονές και πηγές έμπνευσης;

Τον τελευταίο καιρό με ενδιαφέρει αρκετά το ίντερνετ και τα social media. Ως θέματα που θέλω να εξερευνήσω στα κόμικς μου εννοώ. Και το «Elysium Online» και το κόμικ που φιλοδοξώ να κάνω μετά έχουν κεντρικό άξονα αυτό ακριβώς.

Ποιους καλλιτέχνες θαυμάζεις;

Η λίστα είναι ατελείωτη. Τον τελευταίο καιρό παρακολουθώ πολύ τη δουλειά του Paolo Rivera και με έχει εντυπωσιάσει και η άποψη που έχει στο χρώμα ο Chris Bachalo. Αλλά γενικά είμαι μονίμως σε ένα «πωωω, κοίτα κι αυτόν τον τύπο τι παπάδες κάνει»!


Είναι εύκολο να αποτυπώσεις/σχεδιάσεις αυτό που έχεις στο μυαλό σου;

Όταν φτάσουμε στο σημείο να αποτυπώνουμε κάτι όπως το έχουμε στο μυαλό μας λέμε ότι  τερματίσαμε το ανώτατο level και φαντάζουμε αράζουμε και απολαμβάνουμε τις δάφνες μας.

Τι ετοιμάζεις;
Δουλεύω σε μια μίνι σειρά μυστηρίου για το εξωτερικό που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα οπότε δεν μπορώ να πω πολλά και παράλληλα ολοκληρώνω και το graphic novel μου «Elysium Online».

 

Info: Site http://iliaskyriazis.com/ 

Blog http://iliaskyriazis.blogspot.gr/

Comicdom Con Athens 2013
Παρασκευή 19 Απριλίου έως 21 Απριλίου 2013
Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22)
Από τις 10:00 έως τις 21:30
www.comicdom-con.gr

Γιώργος Βλαχογιάννης

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_dsc01333 Η ανέφικτη (;) ευτυχία της σύγχρονης γυναίκας Η Κατερίνα Μανανεδάκη μιλά στο www.tospirto.net Main_slider Ο «Χάρτινος έρωτας» της Ζοέλ Λοπινό Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Main_slider Ο Γιάννης Σκαραγκάς και η «λαχτάρα που περίσσεψε από χτες...» «Η ηρωίδα της ιστορίας πεισμώνει μέσα σε έναν αντρικό κόσμο που πάει από το κακό στο χειρότερο». Main_slider Η Παναγιώτα Παρασκευοπούλου και η «Ζωή της, τη δεύτερη φορά» Η συγγραφέας μιλά στο www.tospirto.net Main_slider Συνέντευξη: Ο Δημήτρης Σωτάκης, ένας Ρουμάνος και ένας... Κανίβαλος «Η ανθρωποφαγία στο κείμενο είναι απλώς ένα παιχνίδι, δεν προκύπτει τίποτα σκοτεινό ή μακάβριο από την ανάγνωσή του, πρόκειται για μια ιστορία με κύριο άξονα το κυνήγι της ευτυχίας». Main_artinos_foto Ο Αποστόλης Αρτινός και η αγαπημένη του... Lyda O συγγραφέας μιλά στο www.tospirto.net για το νέο του βιβλίο.
#load_content_with_ajax