ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Μιχάλης Κακογιάννης – Κινηματογράφος

Dvd_large_973_1_0842

Ελάχιστα μπορούν να ειπωθούν πλέον για τον Μιχάλη Κακογιάννη, χωρίς να ακουστούν γραφικά ή να πέσουν στην παγίδα της επανάληψης. Όταν λοιπόν τα λόγια περιττεύουν, τη σκυτάλη παίρνουν οι εικόνες.

Μεγάλο σε όγκο, προσεγμένο μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια και εντυπωσιακό. Όπως ακριβώς και το κινηματογραφικό έργο του Μιχάλη Κακογιάννη, ένα νέο φωτογραφικό λεύκωμα, ανατρέχει στη πορεία του στο χώρο της έβδομης τέχνης με έναν τρόπο ιδιαίτερο. «Το κορίτσι με τα μαύρα», η «Στέλλα», η «Ηλέκτρα». Ταινίες ορόσημο. Η Έλλη, η Μελίνα, η Ειρήνη. Μούσες του Κακογιάννη, λατρευτήκαν για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, τόσο από τον ίδιο όσο και από το φακό του. Τώρα, μέσα από 400 σελίδες και ένα επιλεκτικό κολάζ φωτογραφιών, «ερμηνεύουν» ξανά τους χαρακτηριστικούς ρόλους τους, μαζί με τον Άντονι Κουίν, την Κάθριν Χέμπορν και την Κάντις Μπέργκεν. Ξεδιπλώνεται έτσι μία ολόκληρη κινηματογραφική ιστορία όχι μόνο του Έλληνα σκηνοθέτη αλλά και της ίδιας της Ελλάδας καθώς ήταν ο πρώτος που ουσιαστικά την τοποθέτησε στο παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη.
Η φωτογραφική ρετροσπεκτίβα εμπλουτίζεται με αφηγήσεις του ίδιου και κριτικές από τον διεθνή και εγχώριο τύπο όπως και μηνύματα αγάπης και αφοσίωσης από καλούς φίλους σαν το Μίκη Θεοδωράκη και τη Κάτια Δανδουλάκη. Γίνεται έτσι άμεσα κατανοητό το γιατί ο Μιχάλης Κακογιάννης δικαίως θεωρείται κορυφαίος στο είδος του και ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες κινηματογραφιστές. Γνώριζε πάντα πολύ καλά το πώς να δημιουργεί ένα κλίμα μοναδικό. Να πραγματοποιεί με χειρουργική ακρίβεια μια αποκρυπτογράφηση της ελληνικής κοινωνίας του δεύτερου μισού του προηγούμενου αιώνα. Ενός ψυχογραφήματος των Ελλήνων μέσα από μια δραματουργία που πολλές φορές παρέπεμπε σε αρχαίο δράμα. Δεκαπέντε ταινίες, συνεργασίες που άφησαν εποχή, παγκόσμιες διακρίσεις, ιστορίες ρεαλιστικές και πρόσωπα τραγικά. Από το «Κυριακάτικο Ξύπνημα» και το «Τελευταίο Ψέμα» μέχρι το «Ζορμπά» και την τριλογία του «Ηλέκτρα» -«Τρωάδες»-«Ιφιγένεια» είναι παντού διάχυτη η αγάπη του για το σινεμά, τη λεπτομέρεια, το αρχαίο δράμα και εν κατακλείδι την Ελλάδα.
Εκδόσεις Μίλητος. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Θανάσης Βλαχόπουλος

 

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011