ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

«Οσο κρατά ένα τραγούδι»

Dvd_large_4844_1_1047

Τη σχέση κινηματογράφου και μουσικής εξετάζει το νέο βιβλίο του Richard Dyer, «In the Space of a Song. The Uses of Song in Film».

Πώς θα ήταν η επανασύνδεση του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και της ΄Ινγκριντ Μπέργκμαν στην «Καζαμπλάνκα», χωρίς τον Σαμ να παίζει στο πιάνο το «As Time Goes By»; ΄Η το χορευτικό του Gene Kelly χωρίς το «Singin' in the Rain»; Η αλήθεια είναι ότι ο κινηματογράφος δεν θα ήταν ο ίδιος χωρίς τα τραγούδια του. Και αυτό ακριβώς είναι το θέμα που απασχολεί τον Richard Dyer στο νέο του βιβλίο «In the Space of a Song. The Uses of Song in Film» («Οσο κρατά ένα τραγούδι. Η χρήση των τραγουδιών στον κινηματογράφο»), που κυκλοφορεί από τον οίκο Routledge στις 14 Οκτωβρίου.
Ο Dyer, καθηγητής Κινηματογράφου στο King’s College του Λονδίνου και συγγραφέας πολλών σχετικών βιβλίων, αποδεικνύει επιχειρηματολογώντας αυτό που στον απλό θεατή θεωρείται αυτονόητο. Ότι δηλαδή τα τραγούδια παίζουν καθοριστικό ρόλο σε μια ταινία. Όπως υποστηρίζει, ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται στις ταινίες σημαίνει πολλά τόσο για τα τραγούδια όσο και για τα συναισθήματα που αντιπροσωπεύουν. Για να το αποδείξει φέρνει ένα σωρό παραδείγματα, από κλασικά μιούζικαλ της MGM ως τις ταινίες blaxploitation (είδος που εμφανίστηκε στις αρχές του ’70, με ανάλαφρη ιστορία, funk μουσική και μαύρους πρωταγωνιστές) και το Μπόλιγουντ. Και μέσα σε όλα αυτά, θεωρεί την καριέρα της Λένα Χορν, της πρώτης αφροαμερικανίδας που υπέγραψε συμβόλαιο με μεγάλο στούντιο του Χόλιγουντ,  σημείο καμπής στην δυναμική του συναισθήματος και της κουλτούρας.
Ο Dyer αναλύει κοινές ιδέες για τη χρήση των τραγουδιών στις ταινίες και δείχνει λεπτομερώς πώς παρουσιάζονται σε μια συγκεκριμένη σεκάνς, σε ένα είδος ή ακόμα και σε σχέση με έναν ηθοποιό. Παρουσιάζει το πάντρεμα τραγουδιού- ταινίας μέσα από διαφορετικές σχέσεις φύλων και φυλών. Η ιδεολογική του προσέγγιση σε ένα θέμα που καταρχήν αφορά την τέρψη, είναι όντως ενδιαφέρουσα. Εξάλλου, ο Dyer έχει περάσει μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής του καριέρας ερευνώντας και εξηγώντας μας το τί μας προκαλεί η διασκέδαση, πέραν της ευχαρίστησης. Τελικά, προκαλεί τους θεατές να σκεφτούν πόσο πιο πολύπλοκη μπορεί να είναι αυτή η ευχάριστη στιγμή, όταν ακούγεται ένα τραγούδι σε μια ταινία.

Ελίνα Μπέη

 

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011