ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Οι καλοί και οι κακοί σε μια έκδοση

Dvd_large_2203_1_0907

Γκάνγκστερ και αστυνομικοί, ψυχοπαθείς και υπερήρωες, πάνω από 100 στον αριθμό, παρελαύνουν μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό 200 σελίδων.

Τι σχέση μπορεί να έχει ο Τζόκερ με τον Ρόκι και ο Superman με τον Φρέντι Κρούγκερ; Εκ πρώτης όψεως καμιά. Με μια δεύτερη ματιά όμως εύκολα διαπιστώνει κανείς τι συνδέει αυτούς τους ακραίους κινηματογραφικές ήρωες: όλοι τους υπήρξαν πρότυπα του καλού ή του κακού. Με αυτό ακριβώς το θέμα ασχολείται το βιβλίο της Fien Meynendonckx «The Good - The Bad, The greatest heroes and villains in the history of film» (Οι καλοί- Οι κακοί: Οι μεγαλύτεροι ήρωες και κακοί στην ιστορία του κινηματογράφου») που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Tectum στις 15 Ιουνίου.
Γκάνγκστερ και αστυνομικοί, ψυχοπαθείς και υπερήρωες, πάνω από 100 στον αριθμό, παρελαύνουν μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό 200 σελίδων, από τις 240 του βιβλίου, δίνοντας στον αναγνώστη μια πλήρη καταγραφή των πιο δημοφιλών ηρώων της μεγάλης οθόνης. Το βιβλίο παρουσιάζει με φωτογραφίες τους πιο διάσημους ηθοποιούς που τους ενσάρκωσαν, μαζί με την πιο γνωστή ατάκα τους. Το συνοδευτικό κείμενο παρουσιάζει εν συντομία την ταινία και το πόσες φορές έχει διασκευαστεί. Και για να μην υπάρξει καμιά παρεξήγηση, η συγγραφέας φρόντισε στο τέλος κάθε ταινίας να βαθμολογήσει τους καλούς και τους κακούς, σε μια κλίμακα από το ένα ως το 10.
Στο κεφάλαιο «Γκάνγκστερ και αστυνόμοι», μια από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες καλών-κακών, υπάρχει «κάθε καρυδιάς καρύδι»: από τον Δον Κορλεόνε και τον Αλ Καπόνε ως τους Μπόνι και Κλάιντ, «χαρακτήρες που όλοι γνωρίζουμε και σχεδόν τους θεωρούμε φίλους μας». Στους «Σούπερ καλούς και σούπερ κακούς» πρωταγωνιστούν οι ήρωες των κόμικς. Στην «Φαντασία και τον τρόμο» περιλαμβάνονται «οι πιο ατρόμητοι ήρωες και τα πιο κακά πλάσματα», από τον Πίτερ Παν ως τον Κόμη Δράκουλα. Η «Επιστημονική φαντασία» παρουσιάζει τους ήρωες που «πολεμούν για να μην χάσουμε την ανθρώπινη υπόστασή μας» αλλά και τις «μηχανές που στρέφονται εναντίον μας», από τον δρ Σποκ ως τον Νταρθ Βέιντερ. Στους «Ψυχοπαθείς» συναντάμε τύπους σαν τον Αλεξ από το «Κουρδιστό πορτοκάλι» και τον Χάνιμπαλ Λέκτερ από τη «Σιωπή των Αμνών». Στους «Ηρωικούς ήρωες», ατρόμητους πολεμιστές σαν τον Τζέιμς Μποντ και τον Ράμπο. Στους «(Σχεδόν) αληθινούς», αυτούς που βασίζονται σε πραγματικά πρόσωπα, από την Κλεοπάτρα ως την Εριν Μπρόκοβιτς. Και τέλος, στους «Εκτός κατηγορίας» πρόσωπα σαν τον μοιραίο Ρετ Μπάτλερ του «Όσα παίρνει ο άνεμος» και την απροσδιόριστη Αμελί Πουλέν.

Ελίνα Μπέη

 

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011