ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Ο έρωτας μόδας - κινηματογράφου

Dvd_large_2555_4_0610

Με αυτό ακριβώς το θέμα ασχολείται το νέο βιβλίο της Εϊντριαν Μούνιχ στο οποίο οι δύο ισχυρές βιομηχανίες δέχτηκαν χιλιάδες πολιτιστικές επιρροές, συμβάλλοντας σημαντικά στο σχηματισμό της ταυτότητας μιας ταινίας.

Με αυτό ακριβώς το θέμα ασχολείται το νέο βιβλίο της Εϊντριαν Μούνιχ στο οποίο οι δύο ισχυρές βιομηχανίες δέχτηκαν χιλιάδες πολιτιστικές επιρροές, συμβάλλοντας σημαντικά στο σχηματισμό της ταυτότητας μιας ταινίας.

 

Τι θα ήταν το «Πρόγευμα στο Τίφανις» χωρίς το κομψό, μαύρο φόρεμα της  Οντρεϊ Χέπμπορν; Πόσοι θα θυμούνταν το «Επτά χρόνια φαγούρα»  χωρίς το λευκό, «ατίθασο» φόρεμα της Μέριλιν Μονρόε; Ακόμα και ο «Δράκουλας» θα ήταν λιγότερο τρομακτικός και μυστήριος χωρίς τα περίτεχνα κοστούμια του. Η συνεργασία μόδας και κινηματογράφου ήταν ανέκαθεν ζωτική. Με αυτό ακριβώς το θέμα ασχολείται το νέο βιβλίο της Εϊντριαν Μούνιχ «Fashion in Film» («Η μόδα στον κινηματογράφο»), που κυκλοφορεί 30 Ιουνίου από τις εκδόσεις Indiana University Press.

Το βιβλίο των 376 σελίδων δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι δύο αυτές ισχυρές βιομηχανίες, η μόδα και ο κινηματογράφος, δέχτηκαν χιλιάδες πολιτιστικές επιρροές, συμβάλλοντας σημαντικά στο σχηματισμό της ταυτότητας μιας ταινίας. Η συγγραφέας εξάλλου δεν είναι κάποια τυχαία φασιονίστα, αλλά καθηγήτρια, μεταξύ άλλων, θεωρίας της μόδας στο CityUniversity της Νέας Υόρκης. Τα δοκίμιά της αφορούν ταινίες- παραδείγματα από τις απαρχές του κινηματογράφου ως σήμερα, με έμφαση στο πρωτότυπο και το κλασικό. Μέσα από την πλούσια εικονογράφηση, η δρ Μούνιχ αποδεικνύει ότι η μόδα σε σχέση με τον κινηματογράφο πρέπει να κατανοηθεί ως κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι την αντιλαμβανόμαστε μόνη της.

Το βιβλίο όμως δείχνει και το σοβαρό ρόλο της μόδας στη σωστή σκιαγράφηση του χαρακτήρα. Η συγγραφέας τονίζει το πόσο η κατάλληλη γκαρνταρόμπα δίνει στον ήρωα και στην ταινία την αυθεντικότητα που χρειάζονται. Επιπλέον όμως δείχνει το πόσο σημαντικά είναι τα κοστούμια σε ταινίες εποχής, καθώς μπορεί να καταστρέψουν ή να απογειώσουν την αξιοπιστία της ταινίας. Το παράδειγμα της «Μαρίας Αντουανέτας» που αναφέρεται, είναι ενδεικτικό: η ταινία της Σοφία Κόπολα κέρδισε Οσκαρ για τα  εμπνευσμένα κοστούμια της, που κατάφεραν να μεταφέρουν στο κοινό όλη τη λάμψη και τη ντεκαντάνς του 18ου αιώνα. Η έρευνα της Μούνιχ είναι μία εξαιρετική πηγή για όποιον θέλει να σκάψει βαθιά σε μια διαφορετική αλλά σημαντική πτυχή του κινηματογραφικού γίγνεσθαι.

[Ελίνα Μπέη]

 

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011