ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Επάγγελμα, πολιτικός σκηνοθέτης

Dvd_large_2620_1_1354

Το νέο βιβλίο του Τζον Χιλ για τον Κεν Λόουτς καταδεικνύει ότι ο Λόουτς δεν είναι απλά ένας από τους τελευταίους αγωνιστές, αλλά και ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους σκηνοθέτες της εποχής μας.

Το νέο βιβλίο του Τζον Χιλ για τον  Κεν Λόουτς καταδεικνύει ότι ο Λόουτς δεν είναι απλά ένας από τους τελευταίους αγωνιστές, αλλά και ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους σκηνοθέτες της εποχής μας.

Κάποιοι θεωρούν αυτονόητο ότι το να  κάνεις σινεμά σημαίνει ότι κάνεις και πολιτική. Ο Κεν Λόουτς δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Επειδή όλα τα έργα του είναι συνειδητοποιημένες πολιτικές δηλώσεις που δεν γίνονται τυχαία. Το νέο βιβλίο του Τζον Χιλ «Ken Loach: The Politics of Film and Television» («Κεν Λόουτς: η πολιτική του κινηματογράφου και της τηλεόρασης»), που κυκλοφορεί 5 Ιουλίου από τις εκδόσεις του British Film Institute, ασχολείται με την ιδιάζουσα περίπτωση του βρετανού σκηνοθέτη.
Ο Χιλ, καθηγητής Media Arts στο Royal Holloway του Λονδίνου και συγγραφέας πολλών βιβλίων σχετικά με το βρετανικό σινεμά, καταπιάνεται με την καριέρα και το συνολικό έργο του Λόουτς. Η μελέτη του ξεκινά από το τηλεοπτικό δράμα του 1966 «Cathy Come Home», που ήταν επαναστατικό για τον τρόπο με τον οποίο έφερνε τα κοινωνικά προβλήματα στην τηλεόραση. Συνεχίζει με τις ταινίες που του έδωσαν τον τίτλο «εκπρόσωπος του βρετανικού σοσιαλιστικού ρεαλισμού», καταγράφει την προσπάθειά του να θολώσει το τοπίο ανάμεσα στα γεγονότα και στη φαντασία με τα δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ, αναφέρεται στις ταινίες-σταθμούς του και στο πέρασμα από την τηλεοπτική λογοκρισία στο καλλιτεχνικό σινεμά και καταλήγει στο σήμερα, όπου ο σκηνοθέτης ακόμα «προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο».
«Αγανακτισμένος» προ πολλού, ο Κεν Λόουτς έχει φιλτράρει από τον φακό τους κάθε δεινοπαθούντα: άστεγο, μετανάστη, στρατιώτη ή βιοπαλαιστή. Στην έβδομη δεκαετία της ζωής του επιμένει ότι υπάρχει και μια άλλη οπτική, πέρα από αυτή που συνηθίζεται να βλέπουμε και τελικά αποδεχόμαστε συχνά ως δεδομένη. «Η ιστορία είναι σύγχρονη» διατείνεται. «Η αντίληψη της ιστορίας επιβεβαιώνει αυτό που σκεφτόμαστε για το παρόν. Δεν είναι ουδέτερη».
Η μελέτη του Χιλ καταδεικνύει ότι ο Λόουτς δεν είναι απλά ένας από τους τελευταίους αγωνιστές, αλλά και ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους σκηνοθέτες της εποχής μας.

[Ελίνα Μπέη]


 

 

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011