ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Λογοκρισία στο Χόλιγουντ του Aubrey Malone

Dvd_large_5457_2_1231
Σκηνοθεσία
του Aubrey Malone

Κι όμως υπάρχει και αυτό, όπως αποδεικνύει το βιβλίο «Censoring Hollywood: Sex and Violence in Film and on the Cutting Room Floor» του Aubrey Malone

Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι υπάρχει λογοκρισία στο Χόλιγουντ και δη τη σήμερον ημέρα;  Κι όμως, από τις απαρχές του κινηματογράφου, η λογοκρισία ζει και βασιλεύει. Με το θέμα αυτό, τα τελευταία 100 χρόνια, ασχολείται το βιβλίο «Censoring Hollywood: Sex and Violence in Film and on the Cutting Room Floor» («Λογοκρίνοντας το Χόλιγουντ: Σεξ και βία στον Κινηματογράφο και στο Μοντάζ») του Aubrey Malone (εκδόσεις McFarland). ΄Οπερ και σημαίνει ότι καλύπτει όλο τον 20ο αιώνα μέσα από τις 224 σελίδες του. Από τις πρώτες δεκαετίες και την περίοδο της Ποτοαπαγόρευσης, ως την Οικονομική Κρίση του ’30 και τη δημιουργία της οργάνωσης Legion of Decency («Λεγεώνα της Ευπρέπειας») που σκοπό είχε την «εξυγίανση του κινηματογράφου»! 
Το παρόν δίνουν και ισχυροί διαμορφωτές της κοινής γνώμης και του γούστου, όπως ο «αρχιμάστορας» της λογοκρισίας Will H. Hays, ο οποίος το 1922 ως πρόεδρος της Motion Picture Producers and Distributors of America ανέλαβε να «καθαρίσει» τον χώρο _τελικά βέβαια πέτυχε το άκρως αντίθετο αφού ως γνωστόν το απαγορευμένο είναι πιο «γλυκό». ΄Η ο Joseph Breen «αρχιλογοκριτής» της εποχής και υπέρμαχος της σχετικής ρύθμισης, αποκαλούμενη και Production Code. Ο «κώδικας» πάντως κατάφερε να μείνει ενεργός επί 30 χρόνια προτού φτάσουμε στο σημερινό σύστημα αξιολόγησης. Η κατάσταση άλλαξε με την εμφάνιση σκηνοθετών οι οποίοι έκαναν την επανάσταση, με πρώτο και καλύτερο τον Otto Preminger που προκάλεσε το Χόλιγουντ του ’50 ασχολούμενος με θέματα ταμπού για την εποχή, όπως τα ναρκωτικά και η ομοφυλοφιλία. 
Ακόμα και σήμερα όμως, πολλά απ’ όσα κόπηκαν στις σκοτεινές αίθουσες του μοντάζ θα παραμείνουν κρυφά και δεν θα μάθουμε ποτέ πώς ξεκίνησαν και ποια ήταν η διαδρομή τους έως ότου οι ταινίες φτάσουν στις οθόνες μας ως υπέρλαμπρες παραγωγές. Γιατί τα λόμπι υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα. Το μόνο που μας μένει είναι να μαθαίνουμε που και που και μετά από χρόνια, κάτι, λίγο παραπάνω, από καμιά uncut έκδοση. 
 

Ελίνα Μπέη

 

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011