ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Ο Μαρκήσιος ντε Σαντ στην οθόνη: Ευχαρίστηση, Πόνος και Σωματική παραβίαση στις ταινίες 2011, της Lindsay Anne Hallam

Dvd_large_5989_1_0903
Σκηνοθεσία
της Lindsay Anne Hallam

Ένα βιβλίο για τον Μαρκήσιο ντε Σαντ και την κινηματογραφική του «πορεία»

Εχουν ασχοληθεί μαζί του από τον Buñuel και τον Dalí, ως τον Pasolini και τον Philip Kaufman. Ο Μαρκήσιος ντε Σαντ και τα κατορθώματά του αναμφίβολα δεν θα μπορούσαν να λείψουν από το σινεμά. Το βιβλίο της Lindsay Anne Hallam, με τίτλο «Screening the Marquis de Sade: Pleasure, Pain and the Transgressive Body in Film» («Ο Μαρκήσιος ντε Σαντ στην οθόνη: Ευχαρίστηση, Πόνος και Σωματική παραβίαση στις ταινίες»),  είναι μια μελέτη στο πολύπλοκο κεφάλαιο Ντε Σαντ. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Mcfarland & Co Inc Pub στις 19 Νοεμβρίου και, παρότι είναι μια ακαδημαϊκή μελέτη, το θέμα από μόνο του είναι γαργαλιστικό, όσο και σοβαρό. 
Από τα πρώτα του έργα, ο ακόλαστος ευγενής προκάλεσε το ανυποψίαστο κοινό της εποχής του, εισάγοντάς το στην φιλοσοφία της φυσικής παραβίασης. Το βιβλίο αυτό αποτελεί την πρώτη μακροσκελή μελέτη ενός και μόνο συγγραφέα για την φιλοσοφία του Ντε Σαντ στον  κινηματογράφο. Ενσωματώνοντας την υλιστική φιλοσοφία του Ντε Σαντ στην κινηματογραφική ανάλυση, η συγγραφέας δίνει μια νέα προοπτική στην κατανόηση εννοιών όπως ο πόνος, η ευχαρίστηση και η  σωματική παραβίαση μέσα στις ταινίες. Σε αντίθεση με άλλες αναλύσεις που χρησιμοποιούν την θεωρία για να δικαιολογήσουν και να μετριάσουν τη δύναμη των εικόνων που περιέχουν βία και σεξ, το παρόν βιβλίο επιχειρεί να εξετάσει την αναπαράσταση των ανθρωπίνων σχέσεων στον κινηματογράφο με την ίδια τόλμη που το έκανε και ο Ντε Σαντ στα μυθιστορήματά του. 
Η Anne Hallam διδάσκει κινηματογράφο στο Curtin University του Περθ, στη Δυτική Αυστραλία. «Η σωματική εμπειρία της ευχαρίστησης, της σύγκρουσης ή ενός τραύματος υπήρξε η βάση για τις περισσότερες κινηματογραφικές αφηγήσεις και παρουσιάσεις, είτε mainstream είτε εναλλακτικές. Όταν οι ταινίες ωθούν αυτόν τον ενθουσιασμό με το σώμα σε τολμηρά άκρα, μέσα από την αναπαράσταση του σεξ, της βίας ή της ωμότητας, ως θεατές ενοχλούμαστε αλλά ταυτόχρονα συνειδητοποιούμε το ενδιαφέρον μας για τη θέα ενός σώματος που παραβιάζεται». Με λίγα λόγια, κάτι σαν ψυχανάλυση μέσω του Ντε Σαντ…
 

Ελίνα Μπέη

 

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011