ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Ταινίες avant-garde - Μια κριτική ιστορίας 2011, του William E.B. Verrone

Dvd_large_5990_1_0912
Σκηνοθεσία
του William E.B. Verrone

Μια κριτική ιστορία του avant-garde σινεμά, μέσα από ταινίες με εναλλακτικές προσεγγίσεις σε κινηματογραφικές πρακτικές.

Στην τέχνη δεν χωρούν κανόνες και αυτό αναμφισβήτητα το γνωρίζει όποιος αποκαλεί εαυτόν καλλιτέχνη. Το αντισυμβατικό και η πρωτοπορία είναι ίδιον κάθε σκηνοθέτη που θέλει να βλέπει το όνομά του γραμμένο με χρυσά γράμματα στην ιστορία _και όχι μόνο στο box office. Με αυτή ακριβώς την διαφορετική προσέγγιση ασχολείται το βιβλίο του William E.B. Verrone «The Avant-Garde Feature Film -
A Critical History» («Ταινίες avant-garde - Μια κριτική ιστορίας») που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Mcfarland. Μέσα από 230 σελίδες, παρουσιάζει με μια κριτική ματιά την ιστορία των αντισυμβατικών και προκλητικών όσον αφορά την αισθητική ταινιών μεγάλου μήκους. 
Ο συγγραφέας, καθηγητής κινηματογράφου στο University of North Alabama, επικεντρώνει σε συγκεκριμένες μορφές σύγχρονων ταινιών avant-garde, που συχνά  συνδέονται με ανάλογες ταινίες του παρελθόντος. Δημιουργοί όπως ο David Lynch, ο Luis Bunuel, ο Jean Cocteau, ο Jean-Luc Godard, ο Guy Maddin και ο Derek Jarman «παρελαύνουν» από τις σελίδες του και αναλύονται. Αρχίζει καθορίζοντας το τι εννοούμε λέγοντας σινεμά avant-garde, κάνει μια ιστορική αναδρομή, γράφει για την επίδραση αυτών των δημιουργών και αναλύει τη δουλειά συγκεκριμένων σκηνοθετών και ταινιών που άνοιξαν τους ορίζοντες της Εβδομης Τέχνης. Η αναδρομή του ξεκινά από το ντοκιμαντέρ για τη μαγεία «Haxan: Witchcraft Through the Ages» (1922) του Benjamin Christensen και φτάνει στο δημιούργημα του underground Ισπανού Carlos Atanes, «Maximum Shame» (2010).
Η ματιά του Verrone εξάλλου στο όλο θέμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με την κινηματογραφική avant-garde. Σε προηγούμενο βιβλίο του έχει αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο υιοθετούν οι σκηνοθέτες της πρωτοπορίας ένα έργο και το πώς το εκλαμβάνει το κοινό. Αν ψάχνετε για έναν κατάλογο του εναλλακτικού σε μια εποχή που το συμβατικό είναι μόδα, ή απλά για μια ευχάριστη διέξοδο από την κουλτούρα των blockbuster, το έργο αυτό είναι το κατάλληλο. 
 

Ελίνα Μπέη

 

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011