ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Το απόλυτο βιβλίο των γκανγκστερικών ταινιών: Παρουσιάζοντας τις 100 σημαντικότερες γκανγκστερικές ταινίες όλων των εποχών 2011, των George Anastasia, Glen Macnow και Joe Pistone

Dvd_large_6183_1_1213
Σκηνοθεσία
των George Anastasia, Glen Macnow και Joe Pistone

Αρχηγοί από ρώσικες «φαμίλιες», ιταλοί νονοί, αμερικάνοι μαφιόζοι και επικεφαλής της ιαπωνικής Γιακούζα, σε μια έκδοση που αντιμετωπίζει το όλο θέμα με χιούμορ.

Όλοι συμπαθούμε τους κινηματογραφικούς συμμορίτες και το βιβλίο αυτό είναι η απόδειξη. Αρχηγοί από ρώσικες «φαμίλιες», ιταλοί νονοί, αμερικάνοι μαφιόζοι και επικεφαλής της ιαπωνικής Γιακούζα: με δυο λόγια, «είναι όλοι τους υπέροχοι». Το κοινό του κινηματογράφου λατρεύει τους γκάνγκστερ, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Και με αυτούς ασχολείται το βιβλίο «The Ultimate Book of Gangster Movies: Featuring the 100 Greatest Gangster Films of All Time» («Το απόλυτο βιβλίο των γκανγκστερικών ταινιών: Παρουσιάζοντας τις 100 σημαντικότερες γκανγκστερικές ταινίες όλων των εποχών», εκδόσεις Running Press). 
Και επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, μια σύντομη ιστορία του πώς ξεκίνησαν όλα είναι άκρως κατατοπιστική. Στα τέλη του ’20, μετά τη «μεγάλη κατάθλιψη», οι Αμερικανοί βρίσκονταν αντιμέτωποι με ένα σύστημα που τους απογοήτευσε πλήρως. Σε αυτό το κλίμα, ξεπήδησαν λαϊκοί ήρωες, σαν το ζεύγος Μπόνι και Κλάιντ, μέσα από την παρανομία. Η Warner Bros, ένα από τα μεγαλύτερα στούντιο με αίθουσες σε όλη την χώρα, ήθελε να δώσει «τροφή» στο μεγάλο κοινό της αστικής μετανάστευσης, προσφέροντας κάτι που θα τους άρεσε. Το 1931 παρουσίασε τρεις ταινίες: το «Little Caesar», το «Public Enemy» και το «Scarface». Κι όσο αν αυτό σόκαρε αστυνομία και λογοκρισία, το κοινό έμεινε ικανοποιημένο. Εξάλλου, ο «κακός», ήταν συνήθως ιδιαίτερα συμπαθής, ένας άνθρωπος της πιάτσας που απλά παρανόμησε για να πιάσει την καλή, σε μια χώρα που δεν του φέρθηκε και με τον καλύτερο τρόπο. 
Το καλό όμως όσον αφορά αυτή την έκδοση είναι ότι αντιμετωπίζει το όλο θέμα με χιούμορ. Μέσα από κεφάλαια με τίτλους τους στυλ «Έριξες κι έχασες» ή «Κάπου τον ξέρω αυτόν τον τύπο», παρουσιάζει και αναλύει τις 100 καλύτερες ταινίες του είδους. Φυσικά την αρχή κάνει ο «Νονός» του Coppola, «η ταινία που άλλαξε τα πάντα». Οι συγγραφείς όμως αποτίουν φόρο τιμής σε όλους τους μεγάλους σκηνοθέτες του είδους, τουτέστιν De Palma, Scorsese και Tarantino, αλλά αναφέρουν και πιο άγνωστες αλλά καλτ ταινίες.

Ελίνα Μπέη

 

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011