ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Κάτι παραπάνω από ένα φιλί: Οι καλύτερες ερωτικές ταινίες 2011, του Robert Marich

Dvd_large_6227_1_1031
Σκηνοθεσία
του Robert Marich

Μια έκδοση που θα ξυπνήσει τον ρομαντισμό μας μέσα από αξέχαστες σκηνές.

Στη μεγάλη οθόνη, ένα φιλί δεν είναι ποτέ, απλά, ένα φιλί. Είναι η ενσάρκωση μιας ελπίδας, η προσδοκία ότι η αγάπη θα βασιλέψει και ότι τελικά όλα τα παραμύθια μπορούν να γίνουν αληθινά. Το βιβλίο «More Than Just a Kiss: The Greatest Love Movies» («Κάτι παραπάνω από ένα φιλί: Οι σημαντικότερες ερωτικές ταινίες», από τον οίκο White Star Publishers) καταγράφει αυτό το όνειρο που λέγεται έρωτας στη μεγάλη οθόνη. 
Αν το καλοσκεφτεί κανείς, ο έρωτας είναι ούτως ή άλλως ο μοχλός που κινεί τα νήματα στις περισσότερες ταινίες. Ο συγγραφέας Robert Marich, γνωστός αναλυτής  κινηματογραφικών θεμάτων, αποτίει φόρο τιμής στις μεγαλύτερες ερωτικές σκηνές, μέσα από 55 ταινίες που αποτυπώθηκαν στη μνήμη μας. Κλασικά ασπρόμαυρα φιλμ αλλά και σύγχρονα blockbusters παρουσιάζονται μέσα από 288 σελίδες, πλούσια εικονογραφημένες. Ο μοιραίος έρωτας στην  καταχνιά της «Καζαμπλάνκα», η ελεγειακή σχέση στο «Πέρα από την Αφρική», η σοφιστικέ αντιμετώπιση του «΄Αγγλου ασθενή» και ο καλυμμένος έρωτας στον «Ερωτευμένο Σαίξπηρ», μας φέρνουν στη μνήμη αξέχαστες κινηματογραφικές σκηνές. Και φυσικά η επιτομή του βιβλίου, αλλά και όλων των σχετικών ταινιών, δεν είναι τίποτα άλλο από τη σκηνή που κοσμεί το εξώφυλλό του: ο Ρετ να φιλά την Σκάρλετ στο «Όσα παίρνει ο άνεμος». 
Ανυπέρβλητες ατάκες και κάποιες μοναδικές ερμηνείες σπουδαίων ηθοποιών από παλιότερες και πιο σύγχρονες εποχές συναντιούνται με κοινό παρονομαστή τον έρωτα. Ο συγγραφέας εξηγεί την διαχρονική επιρροή αυτών των ταινιών, μας δίνει μερικές ευχάριστες πληροφορίες για τους δημιουργούς τους και αποκαλύπτει κάποιες άγνωστες αλλά άκρως ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την ιστορία τους. Ακόμα και τίποτα απ’ αυτά να μην έκανε όμως, η ιδέα ενός τέτοιου βιβλίου αρκεί από μόνη της. Αλλωστε «μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις» και το ξεφύλλισμα και μόνο μιας τέτοιας έκδοσης θα ξυπνήσει αναμφίβολα τον ρομαντισμό που όλοι κρύβουμε μέσα μας. 
 

Ελίνα Μπέη

 

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011