ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Carlos 2010, του Ολιβιέ Ασαγιάς

Dvd_large_6037_6_0821
Σκηνοθεσία
του Ολιβιέ Ασαγιάς

Δύο δυνατότητες προσφέρονται: να επιλέξετε την διαρκείας 2,5 ωρών εκδοχή, με ελληνικούς υπότιτλους, ή την ταινία στην πλήρη διάρκειά της, με βροχή από extras και αγγλικούς υπότιτλους.

Τον αποκάλεσαν επαναστάτη και πολεμιστή. Αμείλικτο στρατιώτη και μαχητικό ιδεολόγο. Ακτιβιστή και ταραχοποιό. Τρομοκράτη και σταρ. Στην περίπτωση του Ίλιτς Ραμίρεζ Σάντσεζ, ωστόσο, κάθε χαρακτηρισμός που ειπώθηκε ποτέ γι’ αυτόν μπορεί και να υπήρξε σωστός. Γιος ενός θερμόαιμου μαρξιστή από τη Βενεζουέλα, ο Σάντσεζ προτίμησε να απαντά στο ψευδώνυμο «Κάρλος» όταν στρατολογήθηκε το 1970 από την αντάρτικη φράξια του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, εγκαινιάζοντας έτσι μια εκρηκτική δράση που άνοιξε δρόμο μέσα από δολοφονικές απόπειρες, βομβιστικές επιθέσεις και παράτολμες αποδράσεις για να μετατρέψει τον φλογερό νεαρό σε έναν από τους πιο περιζήτητους φυγάδες στα μοντέρνα χρονικά της αστυνομίας. Η ιλιγγιώδης πορεία του απλώθηκε σε αμέτρητες χώρες, πολυάριθμες εξτρεμιστικές επιχειρήσεις και έγινε αγαπημένο θέμα των μέσων μαζικής ενημέρωσης (που από ένα σημείο και έπειτα βάφτισαν τον Κάρλος σε «Τσακάλι») μέχρι που διακόπηκε οριστικά από τη σύλληψή του στο Σουδάν, το 1994, και την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη.
Ενώ ο πραγματικός Κάρλος εξακολουθεί να εκτίει την ποινή του σε γαλλική φυλακή υψίστης ασφαλείας, ο σκηνοθέτης Ολιβιέ Ασαγιάς ανέλαβε να διηγηθεί τον περιπετειώδη βίο του σε ένα φιλόδοξο και εικονογραφικά εντυπωσιακό έπος πεντέμισι ωρών. Γυρισμένο αρχικά για την τηλεόραση, το «Carlos» επαινέθηκε δικαιολογημένα τόσο πολύ για τις φιλμικές αρετές και την αφηγηματική του δεξιοτεχνία ώστε σε αρκετές χώρες ξεκίνησε να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες, έστω και σε μια συντομευμένη εκδοχή των δυόμισι περίπου ωρών. 
Ακόμη και στις μετριασμένες του διαστάσεις, όμως, το «Carlos» αρκεί για να χαρίσει στο κοινό μια γερή δόση από το εντυπωσιακό εικονογραφικά όραμα που κατάφερε να αποτυπώσει επί οθόνης ο Ασαγιάς. Δημιουργός τρομερά πολυσχιδής όσο και συστηματικά άνισος στην διάρκεια της μέχρι τώρα καριέρας του, ο γάλλος σκηνοθέτης κατακτά με το φιλμ του ένα δημιουργικό απόγειο που δύσκολα θα μπορέσει να υπερβεί στο εξής, παραδίδοντας με αλάνθαστη μαεστρία, σχολαστική έμφαση στην ακριβή ανασύσταση των ιστορικών γεγονότων και απόλυτο έλεγχο της αφήγησης έναν συναρπαστικό κινηματογραφικό άθλο. 
Χρησιμοποιώντας ως υπόβαθρο την σύγκρουση ισραηλινών και παλαιστινίων και την άνοδο του ισλαμικού εξτρεμισμού, η ταινία προαναγγέλλει σε μεγάλο βαθμό το άστατο γεωπολιτικό τοπίο και τις εθνικιστικές τρομοκρατικές απειλές που κατέληξαν να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στον σημερινό κόσμο. Οι αρετές του φιλμ δεν περιορίζονται, ωστόσο, στην σύνθετη προβληματική του. Ξεπερνώντας κάθε φιλοδοξία σε εύρος, σύλληψη και έμφαση στη λεπτομέρεια και στην ιστορική ακρίβεια, το «Carlos» δεν είναι ένα απλό βιογραφικό φιλμ αλλά ένα ξέφρενο όχημα που σε παρασύρει στη συναρπαστική δίνη του χάρη στη νευρώδη σκηνοθεσία του Ασαγιάς, την εξαιρετική ανασύσταση της εποχής (από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 μέχρι τα μέσα του ’80), το προσεκτικό πάντρεμα της μυθοπλασίας με την καταγεγραμμένη αλήθεια και την έξοχη ερμηνεία του νεαρού Έντγκαρ Ραμίρεζ στον κεντρικό ρόλο του Κάρλος. Σε μια εποχή όπου το εμπορικό σινεμά έχει γίνει πλέον συνώνυμο της μετριότητας και της επανάληψης των ίδιων πολυχρησιμοποιημένων συνταγών, δημιουργίες όπως το «Carlos» έρχονται για να προσφέρουν κινηματογραφική ψυχαγωγία υψηλής ποιότητας. Γι’ αυτό και μόνο το λόγο, το έπος του Ολιβιέ Ασαγιάς αποτελεί ένα μια από τις καλύτερες δημιουργίες της προηγούμενης σεζόν.  
 
Extras: Η ελληνική έκδοση περιέχει την διαρκείας δυόμισι ωρών βερσιόν της ταινίας και μόλις ένα τρέιλερ. Πάρτε τώρα βαθιά ανάσα και διαβάστε τι περιλαμβάνει η έκδοση της Criterion Collection, εκτός από την πλήρη (και μακράν καλύτερη) βερσιόν του φιλμ: συνεντεύξεις με τον σκηνοθέτη, τον πρωταγωνιστή και τον εξαίρετο διευθυντή φωτογραφίας, ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ πάνω στην δράση του πραγματικού Κάρλος και μια αρχειακή συνέντευξη με έναν από τους παλιούς συνεργάτες του, ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ με τίτλο «Maison de France» που αφορά μια βομβιστική επίθεση στην οποία δεν αναφέρεται η ταινία, ένα εικοσάλεπτο making of της εκπληκτικής σκηνής με την επίθεση στην βιεννέζικη έδρα του ΟΠΕΚ, ένα πλούσιο βιβλιαράκι με μελέτες και κείμενα κριτικής πάνω στο φιλμ και, φυσικά, ένα τρέιλερ. Λουκάς Κατσίκας
 
* * *Η ταινία κυκλοφορεί σε dvd με ελληνικούς υπότιτλους από την εταιρεία Odeon και σε dvd και blu-ray με αγγλικούς υπότιτλους από την ξένη εταιρεία Criterion Collection.
 

 

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011