ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Γουόλ Στριτ: Το χρήμα ποτέ δεν πεθαίνει 2010, του Όλιβερ Στόουν (Εταιρεία: Odeon, κυκλοφορεί και σε blu-ray)

Dvd_large_1100_1_0411
Σκηνοθεσία
του Όλιβερ Στόουν (Εταιρεία: Odeon, κυκλοφορεί και σε blu-ray)

Είκοσι τρία χρόνια μετά την τεράστια επιτυχία του αυθεντικού «Wall Street» (1987) o Όλιβερ Στόουν επιχειρεί το σίκουελ της ταινίας του, που έδωσε νόημα στη ζωή των απανταχού γιάπηδων, χάρισε στο Μάικλ Ντάγκλας ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο της καριέρας του μαζί με το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, αποδεικνύοντας σε όλους τους επικριτές του ότι είχε ταλέντο.

Στα μέσα της δεκαετία του 1980 (όπου λαμβάνει μέρος η πρώτη ταινία) η Αμερική ζούσε στον πυρετό του Χρηματιστηρίου. Οι γιάπηδες ήταν οι απόλυτοι άρχοντες του κοινωνικού γίγνεσθαι και το επάγγελμα του χρηματιστή ο Νο1 στόχος για όποιον επιθυμούσε να νιώσει άτρωτος και να ζήσει το Αμερικάνικο όνειρο άμεσα. Λεφτά, κοινωνική αναρρίχηση, δόξα, δύναμη, ακριβά σπίτια, πολλές γυναίκες, ανεξαρτησία. «Η απληστία είναι καλή» άλλωστε ήταν το μότο του αδίστακτου Γκόρντον Γκέκο που στο πρόσωπο του μια ολόκληρη γενιά βρήκε το alter ego της. Είκοσι τρία χρόνια μετά όλα έχουν αλλάξει. Το αμερικάνικο όνειρο έγινε εφιάλτης και η οικονομική κρίση του 2008 (όπου διαδραματίζεται η δεύτερη ταινία) έστειλε σπίτι αδιάβαστα πολλά golden boys της Wall Street. Θεωρητικά δεν θα υπήρχε ιδανικότερη εποχή για να γυριστεί η συνέχεια μιας ταινίας που αφορά ακριβώς αυτόν τον κόσμο. Κατά πόσο όμως αυτό ήταν απαραίτητο; Ο Όλιβερ Στόουν ξαναμπαίνει πίσω από την κάμερα και ο Μάικλ Ντάγκλας «ντύνεται» και πάλι Γκέκο. Αποφυλακίζεται και γυρνάει στον τόπο του εγκλήματος, τη Νέα Υόρκη, προσπαθώντας να βρει τον εαυτό και τη ζωή του. Οι θεατές πάλι δεν καταλαβαίνουν το γιατί μια τόσο ολοκληρωμένη ταινία χρειαζόταν ένα σίκουελ για να γράψει τον επίλογό της. Αυτός είναι συνήθως και ο κίνδυνος. Όταν το αυθεντικό είναι τόσο καλό, δύσκολα ξεπερνιέται. Δυο από τα πιο δυνατά σημεία της πρώτης ταινίας, το χρήμα και ο Γκέκο, περνάνε κρίση. Οικονομική και ταυτότητας αντίστοιχα. Βέβαια η τεχνολογία έχει κάνει αλματώδη βήματα και πλέον ο Γκέκο δεν μιλάει με ασύρματα τηλέφωνα σε μέγεθος τούβλου. Μετανιωμένος και γερασμένος σαν σκιά του εαυτού του, προσπαθεί να πληρώσει τις αμαρτίες του παρελθόντος και να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματά του, κάτι που απαγορευόταν δια ροπάλου στο πρώτο «Wall Street», αλλά και την ενήλικη πια κόρη του.
Παίζουν: Μαικλ Ντάγκλας, Κάρει Μάλιγκαν, Σούσαν Σάραντον, Τζός Μπρόλιν, Σάια Λα Μπέφ
Extras : Αρκετά καλό, με κομμένες σκηνές, συνεντεύξεις, αφιέρωμα στο Γκόρντον Γκέκο και ένα μίνι ντοκιμαντέρ για την άνοδο και τη πτώση της Wall Street.

Θανάσης Βλαχόπουλος

 

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011