ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Ο Αμερικάνος 2010, του Αντον Κόρμπιν (Εταιρεία: Odeon)

Dvd_large_890_1_0433
Σκηνοθεσία
του Αντον Κόρμπιν (Εταιρεία: Odeon)

Με τον Τζορτζ Κλούνι ως ψυχρό και απομονωμένο δολοφόνο που κατά βάθος διψάει για ανθρώπινη επαφή (ειδικά όταν πρόκειται για μια πανέμορφη πόρνη) ο θεατής ξεμυαλίζεται.

Ο Τζορτζ Κλούνι - μισθωμένος δολοφόνος αποφασίζει να αναλάβει την τελευταία του δουλειά και καταφεύγει στην απόμακρη και ξεχασμένη ιταλική εξοχή. Ο Τζακ δεν συλλέγει ποτέ πληροφορίες γύρω από τους στόχους του -όπως δεν ξεδιαλύνει ούτε το γιατί ο ίδιος βρέθηκε κυνηγημένος από τους συνεργάτες του. Ο θεατής όμως παραμένει στο ίδιο σκοτάδι. Φαίνεται ότι ολόκληρο το θέμα του «Αμερικάνου» αποτελεί μία ακριβή παρατήρηση γύρω από την εσωτερική αγωνία του εγκληματία ο οποίος διαισθάνεται τον ερχομό του δικού του τέλους. Με στοχαστικά, αργά, επίμονα πλάνα που συγκεντρώνονται πάνω στις φαινομενικά πιο ασήμαντες ιδιωτικές στιγμές του δολοφόνου. Να πίνει καφέ, να συναρμολογεί το όπλο του. Σιωπή που σιγοβράζει με την υπαρξιακή του αγωνία.
Η αυστηρή συνέπεια και εγκράτεια του έργου «μουτζουρώνεται» με την εμφάνιση της πανέμορφης πόρνης Βιολάντε Πλασίντο (σχεδόν συνέχεια γυμνή). Το ύφος αλλάζει. Εκείνη εξελίσσεται σε φύλακα άγγελο και οι σκηνές ανάμεσά τους μοιάζουν ξεκομμένες από αισθηματική ταινία: Εκείνος διστάζει να τη βάλει στη ζωή του καθώς έχει μάθει να ζει ασκητικά, αλλά τελικά τη θεωρεί μοίρα και σωτηρία του. Η πόρνη θα γίνει γυναίκα του. Με τον «Αμερικάνο», ο Τζορτζ Κλούνι και ο ολλανδός σκηνοθέτης του Αντον Κόρμπιν («Control») βάζουν τα δυνατά τους να σύρουν το αμερικανικό θρίλερ προς την ευρωπαϊκή παράδοση. Όχι απόλυτα επιτυχημένα -πάντως η φωτογραφία του πρώην φωτογράφου Κόρμπιν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.
Extras: Κομμένες σκηνές, ντοκιμαντέρ από τα γυρίσματα με τίτλο «JOURNEY TO REDEMPTION: THE MAKING OF

 

 

 

 

 

 

 

ΤHE "AMERICAN"».

Κατερίνα Δαφέρμου

 

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011