ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Γνήσιο Αντίγραφο 2010, του Αμπάς Κιαροστάμι (Εταιρεία: Audiovisual)

Dvd_large_895_1_0430
Σκηνοθεσία
του Αμπάς Κιαροστάμι (Εταιρεία: Audiovisual)

Ένα ζευγάρι, που πιθανόν να υποδύεται το ζευγάρι, στο μυστηριώδες - λαβυρινθώδες φιλμ του Κιαροστάμι συγκινεί και τον πιο κυνικό θεατή.

Τελικά έχουν παντρευτεί οι ήρωες στο «Γνήσιο αντίγραφο» ή έχουν συνεννοηθεί να παίξουν το παιχνίδι του παντρεμένου ζευγαριού μπροστά στο θεατή; Παρακολουθούμε μία ημέρα στη ζωή μιας γαλλίδας αντικέρ στην Ιταλία (η Ζιλιέτ Μπινός κέρδισε το βραβείο καλύτερης ερμηνείας στις Κάννες) και ενός Άγγλου συγγραφέα (ο τενόρος Ουίλιαμ Σίμελ) ο οποίος έρχεται στην Τοσκάνη για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο «Γνήσιο αντίγραφο». Την Κυριακή μετά την παρουσίαση, ο άνδρας και η γυναίκα συναντιούνται για να κάνουν μία σύντομη εκδρομή στην εξοχή. Όταν κάτσουν σε ένα παραδοσιακό τοσκάνικο καφενείο, ο θεατής αρχίζει να αισθάνεται ότι αυτοί οι δύο έχουν κοινές μνήμες. Ότι έως τώρα έπαιζαν θέατρο για να κρύψουν την αμηχανία τους αφού συναντιούνται ύστερα από καιρό. Ή μήπως το θέατρο παίζεται τώρα;
Ο Κιαροστάμι δημιουργεί αυτή την αστάθεια στη σύλληψη και στο μυαλό του θεατή χωρίς καμία εντυπωσιακή ανατροπή, με έναν (απατηλά) νατουραλιστικό διάλογο. Ενώ εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι το «Γνήσιο αντίγραφο» εκτροχιάζεται από το περίφημο ύφος και τη φιλοσοφική του διερεύνηση (π.χ. χρήση επαγγελματία ηθοποιού, κανονικό σενάριο), τελικά ο Κιαροστάμι δεν έχει αλλάξει. Εδώ βρίσκεται το ιδιοφυές του παιχνίδι με τον θεατή και το ίδιο το μέσο του κινηματογράφου, που εκ φύσεως βασίζεται σε μία απάτη (φυσιολογικές και ψυχολογικές διαδικασίες δημιουργούν στο θεατή την ψευδαίσθηση της κινούμενης εικόνας). Και όπως ο πρωταγωνιστής δηλώνει στο έργο, «μια μελέτη της αυθεντικότητας μάς οδηγεί στην ανασκόπηση του εαυτού μας».
Extras: Τρέιλερ.

Κατερίνα Δαφέρμου

 

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011