ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

4DVD BOX ΑΚΙΡΑ ΚΟΥΡΟΣΑΒΑ «Σουγκάτα Σανσίρο», «Η πιο όμορφη», «Σουγκάτα Σανσίρο 2», «Μια υπέροχη Κυριακή» (Εταιρεία: FM Records)

Dvd_large_1095_1_0354
Σκηνοθεσία
«Σουγκάτα Σανσίρο», «Η πιο όμορφη», «Σουγκάτα Σανσίρο 2», «Μια υπέροχη Κυριακή» (Εταιρεία: FM Records)

Τέσσερις άγνωστες ταινίες από την πρώιμη περίοδό του Κουροσάβα ολοκληρώνουν την εικόνα του ανθρώπου που επηρέασε σκηνοθέτες τόσο διαφορετικούς όσο είναι ο Λεόνε και ο Μπέργκμαν.

Πριν από 60 χρόνια, ο «τελευταίος αυτοκράτορας» Ακίρα Κουροσάβα γύρισε το «Ρασομόν» (1951), πήρε το βραβείο από τη Βενετία και εν συνεχεία κατέκτησε τον κόσμο ωσάν μία ιδιότυπη γέφυρα, μία λεπτεπίλεπτη μείξη δυτικής και ιαπωνικής κουλτούρας. Αλλά το πώς έφτασε σε αυτήν την κορυφαία στιγμή παραμένει λιγότερο γνωστό. Έχει αναφερθεί ότι σπούδασε ζωγραφική σε μία σχολή που έδινε έμφαση στη δυτική εικαστική έκφραση ή ότι εργάστηκε ως βοηθός σε ταινίες προτού γυρίσει δικές του. Αλλά αρκούν αυτά; Η έκδοση τεσσάρων πρώιμων έργων του σε dvd αποτελεί μία όψιμη προσπάθεια να μην αφεθεί ουδεμία πτυχή του Ακίρα Κουροσάβα ανεξερεύνητη. Ακόμη και αν εδώ δεν φαίνεται ακόμη μία υπό εκκόλαψη ιδιοφυία. Ακόμη και αν αυτά τα τέσσερα έργα απέχουν χρονολογικά από το εμβληματικό «Ράσομον».  Ιδού:
Το 1943, σε ηλικία 33 ετών, γυρίζει το «Σουγκάτα Σανσίρο»: ένας νεαρός του 19ου αιώνα εγκαταλείπει την ιαπωνική εξοχή για να σπουδάσει την πολεμική τέχνη του τζούντο στην πόλη. «Εκείνη την εποχή δυσκολευόσουν να απολαύσεις την κινηματογραφική διαδικασία, επειδή είχαμε πόλεμο και δεν σου επιτρεπόταν να μιλήσεις για οτιδήποτε με αξία», είχε εξηγήσει για το πρώτο του έργο ο Ακίρα Κουροσάβα. Υπακούοντας στο επιβεβλημένο πατριωτικό πνεύμα, η συνέχεια «Σουγκάτα Σανσίρο 2» (1945) απεικονίζει την υπεροχή του τζούντο έναντι του αμερικανικού μποξ. «Για να αφαιρέσω την πίεση που μου ασκείτο, συναντούσα άλλους καλλιτέχνες με τους οποίους γράφαμε ποιήματα χαϊκού», θυμάται σε μία συνέντευξή του.  Στο ίδιο προπαγανδιστικό πνεύμα κινείται και η «Η πιο Όμορφη» (1944), που παρακολουθεί τις ατομικές και συλλογικές προσπάθειες των εργαζομένων σε ένα εργοστάσιο κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μεταπολεμικά γυρίζει το πιο λυρικό «Μια Yπέροχη Κυριακή» (1947) όπου ένα ερωτευμένο ζευγάρι περιφέρεται στα ερείπια του Τόκιο προσπαθώντας να βρει καταφύγιο και διέξοδο στην ελευθερία των ονείρων. «Εξαιτίας της λογοκρισίας κατά τη διάρκεια του Πολέμου», είχε εξηγήσει ο δημιουργός, «πολλά κινηματογραφικά μου σχέδια υλοποιήθηκαν αργότερα - σαν το αλκοόλ που χρειάζεται ωρίμανση». Ο Ακίρα Κουροσάβα είναι ο πιο φημισμένος σκηνοθέτης της πατρίδας του όχι επειδή έχει την ίδια βαρύτητα ή εθνική αυθεντικότητα με τον Μιζογκούτσι ή τον Οζου, αλλά για τις εξαιρετικά λεπταίσθητες και συγχρόνως ισχυρές απεικονίσεις μύθων και τις αναφορές του σε ανθρωπιστικές αξίες καθολικής αποδοχής: όπως για παράδειγμα στον «Θρόνο του Αίματος» (1957),  προσαρμογή του σαιξπηρικού Μακμπέθ. Διόλου τυχαία, ο Σπίλμπεργκ αποκάλεσε τον ιάπωνα σκηνοθέτη «Σαίξπηρ των εικόνων της εποχής μας». Πέρυσι συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Κατερίνα Δαφέρμου

 

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011