ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Fish Tank 2009, της Αντρεα Αρνολντ (Εταιρεία: Criterion Collection, κυκλοφορία εξωτερικού χωρίς ελληνικούς υπότιτλους. Η ίδια έκδοση κυκλοφορεί και σε blu-ray)

Dvd_large_1182_1_0649
Σκηνοθεσία
της Αντρεα Αρνολντ (Εταιρεία: Criterion Collection, κυκλοφορία εξωτερικού χωρίς ελληνικούς υπότιτλους. Η ίδια έκδοση κυκλοφορεί και σε blu-ray)

Η δεύτερη σκηνοθετική δουλειά της Αντρεα Αρνολντ μετά το πολυβραβευμένο ”Red Road” αφηγείται μία αντίξοη ιστορία ενηλικίωσης με πρωταγωνίστρια μία ατίθαση νεαρή που βιώνει τη σεξουαλική της αφύπνιση.

Η ταινία «λερώνεται» μέσα στα άπλυτα μίας οικογένειας που απαρτίζεται από την ανύπαντρη μητέρα (διαθέσιμη, διαλυμένη και πανέμορφη) και τις δύο κόρες της στις εργατικές συνοικίες του Λονδίνου. Η ιστορία επικεντρώνεται στην ατίθαση (αλλά κατά βάθος ρομαντική) έφηβη Μία (Κέιτι Τζάρβις), τη μεγαλύτερη από τα δύο παιδιά. Ο φακός ακολουθεί αδιάλειπτα, εντατικά και με αγωνία την κάθε της διαδρομή γύρω από δύο άξονες: τη μοναχική της προσπάθεια να λάβει μέρος και να πετύχει σε έναν χορευτικό διαγωνισμό (η καταπληκτική ερασιτέχνης ηθοποιός έχει και εντυπωσιακές χορευτικές ικανότητες), ώστε να δραπετεύσει από το προδιαγεγραμμένο μέλλον που της επιφυλάσσει η εργατική τάξη και την ιδιαίτερη σχέση την οποία δημιουργεί με τον εραστή της μητέρας της (ο Μάικλ Φασμπέντερ του «Hunger»). Πάνω του διοχετεύει όλα της τα μπερδεμένα συναισθήματα αλλά και τις ελπίδες. Η Μία δεν απουσιάζει από καμία σκηνή. Η ταινία και ο θεατής αναπνέουν μαζί της. Και έτσι η ταύτιση λειτουργεί απόλυτα: το μεγάλο σοκ της ηρωίδας, όταν βλέπει κατάφατσα τη σκληρή αλήθεια, περνάει μέσα από τα μάτια της άμεσα στον θεατή. Η δημιουργός του «Fish Tank» Αντρεα Αρνολντ αφήνει το ρεαλισμό να δουλέψει με την καθηλωτική, σαρωτική του δύναμη. Με την κάμερα να ξεγυμνώνει τα πάντα (όπως όταν η μικρή κοιτάζει τη μητέρα της να κάνει έρωτα μέσα από την κλειδαρότρυπα), τίποτα να μην στρογγυλεύεται και τελικά να συγκινεί βαθιά και λυτρωτικά.
Extras: Οι τρεις μικρού μήκους ταινίες της Αρνολντ, μεταξύ των οποίων και η βρανευμένη με Όσκαρ "Wasp". Ηχητική συνέντευξη με τον ηθοποιό Μάικλ Φασμπέντερ. Βιντεοσκοημένη συνέντευξη με την ηθοποιό Κίρστον Γουάρινγκ. Βooklet με θεωρητικό κείμενο για την ταινία.

Κατερίνα Δαφέρμου

 

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011