ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Dark Star 1974, του Τζον Κάρπεντερ

Dvd_large_1413_1_0925
Σκηνοθεσία
του Τζον Κάρπεντερ

Η πρώτη σκηνοθετική δουλειά ενός από τους μαέστρους του κινηματογραφικού τρόμου αποτελεί μια σουρεαλιστική κωμωδία επιστημονικής φαντασίας. Ή όπως την έχει περιγράψει πολύ σωστά ο ίδιος ο δημιουργός της, ένα «Περιμένοντας τον Γκοντό» τοποθετημένο στο διάστημα.

Ο μετέπειτα σκηνοθέτης του «Halloween» τελείωνε το κολλέγιο, όταν δοκίμαζε μαζί με τον συμφοιτητή του, Νταν Ο’ Μπάνον, να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ένα σύντομο σενάριο επιστημονικής φαντασίας που είχε γράψει ο δεύτερος. Το «Dark Star» γυρίστηκε εξαρχής ως ένα φιλμάκι μικρού μήκους, προτού και οι δύο δημιουργοί του αποφασίσουν να το μεγεθύνουν στις διαστάσεις μιας κανονικής ταινίας. Τα οικονομικά μέσα που είχαν στη διάθεσή τους ήταν μηδαμινά και γι’ αυτό αποφάσισαν να επωμισθούν οι ίδιοι τις βασικές τεχνικές αρμοδιότητες της ταινίας. Κανείς τους, φυσικά, δεν είχε την ψευδαίσθηση ότι θα πρόσθετε ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του σινεμά φαντασίας, ούτε επιθυμούσε κάτι τέτοιο. Στόχος τους ήταν να προσφέρουν μια σαλταρισμένη απάντηση στη σοβαροφάνεια και τη φιλοσοφική βαρύτητα που βρισκόταν πίσω από κλασικές ταινίες του είδους, όπως το «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Τα εφέ ήταν υποτυπώδη και κακοφτιαγμένα, η παραγωγή δεν ξεπερνούσε την αισθητική μιας προχειροδουλειάς και οι ηθοποιοί που πρωταγωνιστούσαν ήταν ερασιτέχνες. Το «Dark Star» αποδείκνυε, ωστόσο, ότι η φαντασία και η έμπνευση μερικές φορές φτάνουν και περισσεύουν.
Το φιλμ διηγείται την καθημερινότητα του πληρώματος ενός διαστημόπλοιου. Οι τρεις βασικοί ήρωες περνούν τον καιρό τους πλήττοντας ή αντιπαθώντας όλο και περισσότερο ο ένας τον άλλο, την ίδια ώρα που ο τέταρτος συνάδελφός τους δεν κάνει τίποτε άλλο από το να αγναντεύει τα αστέρια. Με τα γένια και τα μακριά τους μαλλιά μοιάζουν και οι τέσσερις με ετεροχρονισμένους χίπις, επιβιβασμένοι σε ένα διαγαλαξιακό ταξίδι που δεν λέει να τελειώσει ποτέ. Συνοδός τους είναι το κατεψυγμένο πτώμα του άτυχου καπετάνιου τους που είναι παρ’ όλα αυτά σε θέση να επικοινωνεί και να δίνει συμβουλές στους άντρες του! Στο σκάφος κατοικεί επίσης κάτι που οι αστροναύτες ήρωες αποκαλούν ως την «πρώτη εξωγήινη μορφή νοημοσύνης», άσχετα αν μοιάζει με φουσκωτή μπάλα θαλάσσης στην οποία συμπεριφέρονται όλοι σαν να πρόκειται για το κατοικίδιό τους. Υπάρχει, τέλος, η κεντρική μονάδα ελέγχου που συνεννοείται μέσω μιας πολύ αισθαντικής γυναικείας φωνής, όπως και μια σειρά από ομιλούσες και έξυπνες βόμβες, οι οποίες αποχωρούν για τον μοιραίο προορισμό τους, όλες με ένα χαμόγελο. Όλες εκτός από την τελευταία, που απειλεί να τινάξει ολόκληρο το διαστημόπλοιο στον αέρα.
Παρά τις πολυάριθμες τεχνικές ελλείψεις, ο Κάρπεντερ καταφέρνει να δημιουργήσει μια απολύτως πειστική κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, αφήνοντας φυσικά άφθονο χώρο για τη χιουμοριστική πένα του Ο’ Μπάνον. Το σενάριο του ίδιου ανθρώπου που πέντε χρόνια αργότερα θα υπέγραφε συγγραφικά το αριστουργηματικό «Άλιεν: Ο Επιβάτης του Διαστήματος» του Ρίντλεϊ Σκοτ περιγράφει την απόλυτη αδράνεια και απραξία στο εσωτερικό του σκάφους με τρόπους συχνά ξεκαρδιστικούς, προσεγγίζει καταστάσεις που ξεπερνούν το παράλογο με ένα απολύτως σοβαρό και ευθύ ύφος που τις κάνει να μοιάζουν περισσότερο αστείες, στήνει διασκεδαστικές στιχομυθίες μεταξύ των ηρώων και προικίζει τα πάντα με μια σουρεαλιστική τρέλα που κάνει αυτό το φιλμ να μοιάζει με τριπαρισμένο b movie.
Ανορθόδοξο ξεκίνημα καριέρας για έναν δημιουργό ο οποίος πολύ σύντομα θα γέμιζε τη μεγάλη οθόνη με μερικούς από τους πιο διαχρονικούς κινηματογραφικούς της εφιάλτες, ο Κάρπεντερ φανερώνει στο ευρηματικό αυτό πρωτόλειο πόσο δεξιοτέχνης και ευφάνταστος σκηνοθέτης ήταν εξαρχής. Και πόσο εύκολα μπορεί να γεννήσει κανείς από το τίποτα κάτι πραγματικά σημαντικό, αρκεί εκεί που λείπουν τα χρήματα και οι τεχνικές ανέσεις να υπάρχουν ιδέες, πρακτικό μυαλό και κυρίως ταλέντο.

Extras: Με πλήρη τίτλο «Dark Star: HyperDrive Edition» η πιο πρόσφατη, βρετανικής προέλευσης και (υποτίθεται) πιο πλούσια dvd βερσιόν της ταινίας του Τζον Κάρπεντερ περιλαμβάνει αρκετές πρόσθετες παροχές (φωτογραφίες, τρέιλερ, σποτάκια), όπως και τις δυο εκδοχές του φιλμ (τη μικρότερη των 68 λεπτών που ο σκηνοθέτης είχε ετοιμάσει αρχικά και την «κανονική» των 83 λεπτών που κυκλοφόρησε εν τέλει στις αίθουσες), σε καμιά από τις δυο περιπτώσεις όμως η ποιότητα του ήχου και της εικόνας δεν δικαιολογεί το γιατί η ταινία δεν μπορούσε να τύχει καλύτερης ψηφιακής μεταφοράς.
(εταιρεία: Fabulous Films / Κυκλοφορία εξωτερικού που περιλαμβάνει δύο dvd, χωρίς ελληνικούς υπότιτλους)

Λουκάς Κατσίκας

 

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011