ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Τα Οπωροφόρα της Αθήνας 2010, του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Dvd_large_1795_1_1034
Σκηνοθεσία
του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Η πιο ανάλαφρη και παιχνιδιάρικη ταινία του πολυγραφότατου σκηνοθέτη αγνοήθηκε αδίκως πριν μερικούς μήνες, κατά την πρεμιέρα της στις ελληνικές αίθουσες. Με την κυκλοφορία της σε dvd είναι ευκαιρία να της δοθεί τώρα μια δεύτερη ευκαιρία.

Στη διάρκεια μιας εξαιρετικά σκυθρωπής και απαισιόδοξης χρονιάς για τις διαθέσεις και τις θεματικές των προσφερόμενων ελληνικών ταινιών, όπως είναι η κινηματογραφική σεζόν που διανύουμε, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος πρότεινε ένα ανακουφιστικό και αγχολυτικό αντίδοτο. Επιλέγοντας να διασκευάσει στην οθόνη το ομώνυμο μυθιστόρημα του Σωτήρη Δημητρίου, ο σκηνοθέτης προσκάλεσε σε μια ξένοιαστη και σκαμπρόζικη περιπλάνηση στους δρόμους και τις γειτονιές μιας σημερινής Αθήνας, αναζητώντας πανέμορφα μυστικά και νοσταλγικά απομεινάρια μιας χαμένης αστικής αθωότητας.
Ανορθόδοξοι ξεναγοί στη μητροπολιτική περιήγηση της ταινίας είναι ένας συγγραφέας και το λογοτεχνικό δημιούργημά του. Ο συγγραφέας (Λευτέρης Βογιατζής) πυροδοτεί τα μυθιστορηματικά βήματα του επινοήματός του μέσα από τους τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού και ο ήρωας αποκτά σάρκα, οστά και όνομα στο ανοιχτό και γεμάτο απρόσμενες συγκυρίες περιβάλλον της πόλης του. Γίνεται ο Καρπουζοκέφαλος (τον υποδύεται απολαυστικά ο Νίκος Κουρής), ένας αλαφροίσκιωτος, ενθουσιώδης και ξεκάθαρα ρομαντικός περιπατητής ο οποίος ιχνηλατεί την ακούραστη πορεία του αναζητώντας υποψίες πρασίνου και σειρές οπωροφόρων δέντρων πίσω από τα τσιμέντα και την άναρχη αρχιτεκτονική της Αθήνας.
Ο Παναγιωτόπουλος φέρνει σε αντιπαράθεση το ακίνητο, χρωματικά άτονο και σχεδόν βουβό «μέσα» του συγγραφέα με το πολύβουο, υπερκινητικό και πολύχρωμο «έξω» του ήρωα, δίνοντας στην ταινία του πότε τον χαρακτήρα μιας χαριτωμένης κομεντί και πότε ενός χαλαρού στοχασμού πάνω στις υπόγειες διόδους που ενώνουν έναν καλλιτέχνη με το δημιούργημά του. Οι δυο διαφορετικοί κινηματογραφικοί κόσμοι σπάνια εναλλάσσονται αρμονικά, εντούτοις, με αποτέλεσμα η ταινία να πάσχει από κυκλοθυμία, ενώ ο αποσπασματικός και επαναληπτικός χαρακτήρας με τον οποίο φιλμάρει ο σκηνοθέτης τους ετερόκλητους κόσμους των δυο πρωταγωνιστών του οδηγεί συχνά σε δραματουργικά αδιέξοδα.
Σαν να απελευθερώνεται, όμως, εδώ προσωρινά από τo βαρύ εγκεφαλικό φορτίο προηγούμενων ταινιών του, ο Παναγιωτόπουλος σκηνοθετεί λιγότερο με το μυαλό, περισσότερο από καρδιάς και εφευρίσκει καθ’ οδόν έναν αλέγκρο και ευπρόσδεκτα ευφορικό εαυτό. Τα «Οπωροφόρα της Αθήνας» είναι μια αυθόρμητη δήλωση εξωστρέφειας από μέρους του.
(Εταιρία: Feelgood Entertainment / Το dvd δεν περιλαμβάνει καθόλου extras)

Λουκάς Κατσίκας

 

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011