ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Φανταστικές Αγάπες 2010, του Ξαβιέ Ντολάν

Dvd_large_1663_1_1103
Σκηνοθεσία
του Ξαβιέ Ντολάν

Η δεύτερη σεναριακή και σκηνοθετική δουλειά ενός 22χρονου παιδιού-θαύματος από τον Καναδά που δεν κρύβει τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, τις καλλιτεχνικές επιρροές του και την ευπρόσδεκτη έπαρσή του.

Εμφανίστηκε από το πουθενά στις Κάννες του 2009 για να συστήσει την πρώτη του ταινία, λιγότερο από δυο μήνες αφότου είχε γιορτάσει τα είκοσι χρόνια του. Το εν μέρει αυτοβιογραφικό «Σκότωσα τη Μητέρα μου» προβλήθηκε στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του αξιοσέβαστου Φεστιβάλ, εισέπραξε μόνο θετικά σχόλια και αναγόρευσε τον όμορφο Ξαβιέ Ντολάν σε νέο enfant terrible της μεγάλης οθόνης. Έναν χρόνο μετά, ο πολυσυζητημένος νεαρός ξαναγυρίζει στις Κάννες με τις «Φανταστικές Αγάπες» και απολαμβάνει ξανά θερμής υποδοχής. Γυρισμένο με όλο τον αυθορμητισμό, τον γοητευτικό κωλοπαιδισμό και τον αναμενόμενο ναρκισσισμό από έναν χαρισματικό νεαρό που δεν κρύβει το γεγονός ότι έχει απόλυτη συναίσθηση του ταλέντου του, οι «Φανταστικές Αγάπες» είναι η απλή ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου ανάμεσα σε ένα κορίτσι και ένα αγόρι, στενοί φίλοι μεταξύ τους, οι οποίοι διεκδικούν αισθηματικά και αφήνονται να παρασυρθούν από την επιθυμία τους για έναν αγγελικών χαρακτηριστικών νεαρό.
Ο Ντολάν δεν κερδίζει δάφνες σεναριακής πρωτοτυπίας για τον τρόπο με τον οποίο ξετυλίγει το πολυχρησιμοποιημένο αυτό ρομαντικό μοτίβο, πλαισιώνει όμως τους τρεις ήρωές του και το παρορμητικό πάθος που υποτίθεται πως βιώνουν μέσα από μια σκηνοθεσία που φετιχοποιεί τα πάντα. Πλάνα αρέσκονται να συλλαμβάνουν βλέμματα και χειρονομίες σε αργή κίνηση, η Νταλιντά ακούγεται από τα ηχεία να τραγουδά ξανά και ξανά «Bang Bang», τα ρούχα που φορούν οι χαρακτήρες παραπέμπουν σε παλιότερες δεκαετίες, τα δωμάτια στα οποία κατοικούν είναι γεμάτα με vintage έπιπλα και μικρο- αντικείμενα, η φωτογραφία αποθεώνει την πολυχρωμία και οι ήρωες συμπεριφέρονται σαν να έχουν ξεπηδήσει από κάποιο φιλμ της Nouvelle Vague.
Αντλώντας απλόχερα από το γαλλικό σινεμά της δεκαετίας του ’60, τις εκθαμβωτικές οπτικές συνθέσεις του Γουόνγκ Καρ Γουάι και τον τρόπο με τον οποίο ο Κινέζος εστέτ χρησιμοποιεί τη μουσική και αντιλαμβάνεται τον φιλμικό χρόνο, ο Ντολάν κατορθώνει να φτιάξει κάτι φρέσκο και εντελώς δικό του. Έστω κι αν, μέσα στην παστέλ ζαλάδα και τα νεανικά χτυποκάρδια τους, οι «Φανταστικές Αγάπες» προδίδουν πίσω από την κάμερα έναν αρκετά αυτάρεσκο αλλά ομολογουμένως προικισμένο σκηνοθέτη που βιάζεται να αποδείξει τον εαυτό του. Ευτυχώς που το νεαρό της ηλικίας του σημαίνει πως έχει όλο τον χρόνο μπροστά του για να ωριμάσει και να καλυτερεύσει.
Extras: Τίποτα, δυστυχώς. Η πλειοψηφία των ελληνικών dvd εκδόσεων επιμένει να μην κατανοεί ότι τα πρόσθετα υλικά που συνοδεύουν μια ταινία δεν αποτελούν αγγαρεία για τον θεατή αλλά ευχαρίστηση. Εταιρία: Feelgood Entertainment

Λουκάς Κατσίκας

 

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011