ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

”Hanna”: Η δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο 2010, του Τζο Ράιτ

Dvd_large_4564_11_1230
Σκηνοθεσία
του Τζο Ράιτ

Ανήλικη δολοφόνος ανοίγει βίαιο δρόμο προς την ενηλικίωση και την αυτογνωσία υπό την νευρώδη καθοδήγηση του σκηνοθέτη της «Εξιλέωσης» και τους καταιγιστικούς ήχους των Chemical Brothers.

16χρονη έφηβη μεγαλωμένη από τον πρώην πράκτορα της CIA πατέρα της ως μια τέλεια φονική μηχανή αποφασίζει πως ήρθε καιρός να εγκαταλείψει το δασώδες κρησφύγετό της, που βρισκόταν σε κάποιο απομονωμένο σημείο της παγωμένης Φινλανδίας, και να γνωρίσει ολομόναχη τον κόσμο. Αυτό, εντούτοις, σημαίνει ότι, εκτός από την πρώτη επαφή του με τον πολιτισμό και με πτυχές της ζωής παντελώς άγνωστες σε αυτό, το νεαρό κορίτσι θα χρειαστεί αναπόφευκτα να χρησιμοποιήσει στην πράξη τις (εγκυκλοπαιδικές και θανατηφόρες) γνώσεις που απέκτησε προκειμένου να αντιμετωπίσει μια σατανική πράκτορα που έχει τις απαντήσεις σε πολύ σημαντικά μυστικά τα οποία αφορούν την ταυτότητά του. 
Αιφνίδια αλλαγή πλεύσης για τον σκηνοθέτη δραματικών ταινιών εποχής όπως η «Εξιλέωση» και το «Περηφάνια και Προκατάληψη», η «Hanna» προσπαθεί πολύ ώστε να μην μοιάζει με τις παραδοσιακές ταινίες δράσης. Για τον λόγο αυτό ξετυλίγει μια πλοκή συνομωσίας και καταδίωξης, προσαρμόζοντας σε αυτήν στοιχεία από τον κόσμο των παραμυθιών και θυμίζοντας πότε εκμοντερνισμένη εκδοχή της «Κοκκινοσκουφίτσας» (με την Κέιτ Μπλάνσετ στον ρόλο του Κακού Λύκου), πότε αναφορά στον «Μάγο του Οζ» (με την Χάνα ως δολοφονική  Ντόροθι) και πότε φόρο τιμής στις σελίδες των αδελφών Γκριμ. 
Ικανότατος σκηνοθέτης με τάσεις ρεβιζιονισμού, ο βρετανός Τζο Ράιτ παραδίδει νευρώδη και κοφτή δράση, συγχρονίζει τους αφηγηματικούς ρυθμούς του στη βομβαστική μουσική υπόκρουση που συνέθεσαν οι Chemical Brothers για λογαριασμό του φιλμ, διαλέγει ασυνήθιστες γεωγραφικές τοποθεσίες ως ντεκόρ (η ταινία ταξιδεύει από την Φινλανδία, στο Μαρόκο και στο Βερολίνο) και επινοεί με ξεχωριστή φαντασία τους χαρακτήρες που πλαισιώνουν την ιλιγγιώδη κούρσα της μικρής ηρωίδας. Ανάμεσά τους έναν γκέι εκτελεστή με τα δυο νέο-Ναζί πρωτοπαλίκαρά του και μια χίπικη οικογένεια που περιπλανιέται οδικώς. 
Σε όλη την διάρκεια του φιλμ, ωστόσο, η κεντρική ηρωίδα μοιάζει με άδειο συναισθηματικά δοχείο, ο κακιότατος χαρακτήρας που ερμηνεύει η Μπλάνσετ αποτελεί καρικατούρα, οι πολλά υποσχόμενοι δεύτεροι χαρακτήρες μένουν αναξιοποίητοι, το κλιμακτικό φινάλε αποδεικνύεται άκρως απογοητευτικό και η ταινία τρέχει διαρκώς με ιλιγγιώδεις ταχύτητες αλλά ελάχιστη έμπνευση. Με την ψυχαγωγική και σφιχτοδεμένη «Hanna», πάντως, ο 39χρονος Ράιτ δίνει άριστα διαπιστευτήρια στο είδος της περιπέτειας.  
Extras: Τρέιλερ της ταινίας και σύντομες συνεντεύξεις με τους ηθοποιούς και με τον σκηνοθέτη.
 
(Η ταινία κυκλοφορεί από την εταιρία Odeon με ελληνικούς υπότιτλους)
 

Λουκάς Κατσίκας

 

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011