ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Τουρνέ στο Παρίσι 2010, του Ματιέ Αμαλρίκ

Dvd_large_1683_1_0414
Σκηνοθεσία
του Ματιέ Αμαλρίκ

Από τους καλύτερους ηθοποιούς του νέου γαλλικού σινεμά, ο Ματιέ Αμαλρίκ προσπαθεί εδώ και 20 περίπου χρόνια να εξερευνήσει τις ικανότητές του στη σκηνοθεσία, με άνισα ως επί το πλείστον αποτελέσματα. Αυτό δεν τον εμπόδισε, εντούτοις, να κερδίσει το σχετικό βραβείο στο περσινό Φεστιβάλ των Καννών.

Παρηκμασμένος τηλεοπτικός παραγωγός που διάλεξε πριν μερικά χρόνια να αφήσει πίσω του την οικεία παρισινή του πραγματικότητα, την οικογένεια και τους φίλους του, προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου τη ζωή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιστρέφει στη χώρα του παρέα με μια ομάδα χορευτριών του μιούζικ χολ, στις οποίες υπόσχεται μια πετυχημένη περιοδεία στη γαλλική ενδοχώρα. Ταξιδεύοντας από μέρος σε μέρος και από το ένα ψυχρό δωμάτιο ξενοδοχείου στο άλλο, παραγωγός και θίασος βλέπουν πολύ σύντομα τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται.
Ξεκινώντας τη σκηνοθετική του διαδρομή από το 1990, ο Ματιέ Αμαλρίκ έχει μέχρι στιγμής γυρίσει έξι μικρού μήκους φιλμ, τρεις μεγάλου και μία τηλεταινία. Με την «Τουρνέ στο Παρίσι» κατόρθωσε, παρ’ όλα αυτά, πέρσι να τρυπώσει στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών, να κερδίσει εντελώς απροσδόκητα το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας και να γνωρίσει μια σχετική διεθνή καριέρα, ταξιδεύοντας με το σχεδόν χειροποίητο φιλμ του σε φεστιβάλ και σε art house αίθουσες του εξωτερικού. Πράγμα μάλλον αξιοπερίεργο, δεδομένου ότι η «Τουρνέ» αποτελεί μια μικρή, ιδιοσυγκρασιακή και αρκετά προσωπική περίπτωση ταινίας, από αυτές που σπάνια κατορθώνουν να προσεγγίσουν θεατές εκτός των συνόρων της χώρας τους.
Ο Ματιέ Αμαλρίκ επιχειρεί ένα μελαγχολικό και άκρως απομυθοποιητικό σχόλιο πάνω στον αδηφάγο και γεμάτο ψευδαισθήσεις κόσμο του θεάματος και είναι προφανές ότι εμπνέεται σκηνοθετικά από το νατουραλισμό και το αυτοσχέδιο ύφος των ταινιών του Τζον Κασσαβέτη. Αφήνεται ωστόσο να παρασυρθεί από το πολύχρωμο και ζωηρό ταμπεραμέντο των πρωταγωνιστριών του - όλες τους πραγματικές (και άκρως τολμηρές) ερμηνεύτριες του μπουρλέσκ, εξορίζοντας εκτός οθόνης οποιαδήποτε υποψία σεναρίου ή μιας συμπαγούς αφήγησης. Ακολουθώντας έναν επεισοδιακό και αυθόρμητο χαρακτήρα, ο Αμαλρίκ καταλήγει με ένα road movie που μοιάζει να φτιάχνεται τη στιγμή που το παρακολουθούμε. Θα ήταν προτιμότερο, εντούτοις, αν η «Τουρνέ στο Παρίσι» έδινε περισσότερο την αίσθηση μιας κανονικής ταινίας, παρά ενός ενδιαφέροντος χάπενινγκ.
Extras: Σύμφωνα με την ενημέρωση της εταιρίας η συγκεκριμένη έκδοση δεν περιέχει κανένα πρόσθετο υλικό. Περιέχει, όμως, η ιστοσελίδα στην οποία βρίσκεστε, με σκηνές από την ταινία και ένα διασκεδαστικό απόσπασμα από την εξεζητημένη εμφάνιση των πρωταγωνιστών του φιλμ στην περσινή πρεμιέρα του Φεστιβάλ Καννών.
(εταιρία: Feelgood Entertainment)

Λουκάς Κατσίκας

 

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011