ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Μαχαιροβγάλτης 2010, του Γιάννη Οικονομίδη

Dvd_large_1711_1_1030
Σκηνοθεσία
του Γιάννη Οικονομίδη

Μετά το «Σπιρτόκουτο» και την «Ψυχή στο Στόμα», ένας από τους πιο πολυσυζητημένους σκηνοθέτες του νέου ελληνικού σινεμά υπογράφει με τον «Μαχαιροβγάλτη» την πιο ενδιαφέρουσα ταινία του.

Παρ’ ότι δεν ανήκω στους θαυμαστές των ταινιών του Γιάννη Οικονομίδη, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι εκτίμησα τον «Μαχαιροβγάλτη» περισσότερο από τις προηγούμενες ταινίες του. Ίσως επειδή η τρίτη σκηνοθετική του δουλειά είναι μερικώς απαλλαγμένη από τα προβοκατόρικα τικ, τις γκροτέσκ σκιαγραφήσεις και τις λεκτικές σφυρηλατήσεις που έγιναν σήμα κατατεθέν του Οικονομίδη αλλά όχι απαραιτήτως και λόγοι ικανοί για να τον αναδείξουν σε πραγματικά σημαντικό δημιουργό. 
Ο «Μαχαιροβγάλτης» διηγείται άλλη μια μοντέρνα τραγωδία, τοποθετημένη στην ασφυκτική γεωμετρία μιας οικείας νεοελληνικής πραγματικότητας και μοιρασμένη σε τρεις βασικούς χαρακτήρες. Μετά τον χαμό του πατέρα του, ο κεντρικός ήρωας αποφασίζει να εγκαταλείψει τη σκυθρωπή βιομηχανούπολη στην οποία διαμένει και να κατέβει στην Αθήνα προκειμένου να φυλάξει έναντι αμοιβής, στέγης και τροφής τα δυο σκυλιά ενός θείου του. Η γεωγραφική κάθοδός του γίνεται, ωστόσο, σταδιακά, η μετεωρική πτώση του από την επαρχιακή αποχαύνωση στην αστική ψευδαίσθηση μιας καλύτερης ζωής και από εκεί κατευθείαν σε ένα ηθικό και υπαρξιακό βυθό από τον οποίο δεν θα μπορέσει ποτέ ξανά να αναδυθεί. 
Χτίζοντας έναν κλειστοφοβικό ασπρόμαυρο κόσμο φτιαγμένο από παγερές σιωπές, ατσαλένιες εντάσεις, υποβόσκοντα συναισθήματα και μια ελλοχεύουσα βία που δεν αργεί να εκδηλωθεί ψυχολογικά και σωματικά, ο Οικονομίδης αντιλαμβάνεται τις συνήθειες και συμπεριφορές της μικροαστικής ελληνικής τελετουργίας ως μια σειρά από κελιά, τοποθετημένα στο εσωτερικό μιας ευρύτερης, σύγχρονης κοινωνικής φυλακής. Εύκολη λύση διαφυγής δεν προσφέρεται, ελπίδα μοιάζει να μην υπάρχει, τα όνειρα πληρώνονται με πράξεις απελπισίας, οι φτωχοδιάβολοι ήρωες του φιλμ είναι γραπτό να συντριβούν και το κατ’ επίφαση ευτυχές φινάλε παραπέμπει σε μια νέα, μεταμφιεσμένη τραγωδία. 
Με ένα λιτό, αυστηρό ύφος που λειτουργεί ενισχυτικά στο αποπνικτικό κλίμα που τόσο επιμελώς μηχανεύεται η ταινία, ο Οικονομίδης δουλεύει με ένα πιο σφιχτοδεμένο σενάριο, αφήνει την φωτογραφία του Δημήτρη Κατσαΐτη να κάνει θαύματα, στηρίζεται σοφά στην ηλεκτρισμένη παρουσία του εκπληκτικού ηθοποιού που ονομάζεται Βαγγέλης Μουρίκης και καταλήγει με ένα δηλητηριώδες και ειρωνικό φιλμ. Ο «Μαχαιροβγάλτης» εισπνέει τις αναθυμιάσεις ενός υπαρκτού κόσμου που βρίσκεται πολύ κοντά στον δικό μας. Αυτό είναι που τον κάνει τόσο ανησυχητικό.
Extras: Βιογραφικό σημείωμα και φιλμογραφία του σκηνοθέτη, τρέιλερ και τηλεοπτικό σποτάκι, κριτικές και σκίτσα από την ταινία. 
(εταιρία: Feelgood Entertainment)

Λουκάς Κατσίκας

 

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011