ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Μαύρος Κύκνος του Ντάρεν Αρονόφσκι (Κυκλοφορεί και σε blu-ray)

Dvd_large_2283_1_0743
Σκηνοθεσία
του Ντάρεν Αρονόφσκι (Κυκλοφορεί και σε blu-ray)

Η ταινία που χάρισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου στη Νάταλι Πόρτμαν και στον Ντάρεν Αρονόφσκι τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία του, είναι ένα γκραν γκινιόλ τριπάκι στο μυαλό μιας ταραγμένης γυναικείας ψυχοσύνθεσης.

Νεαρή μπαλαρίνα που έχει δωρίσει τη ζωή της στον χορό βλέπει τη μεγάλη της ευκαιρία για αναγνώριση να κινδυνεύει από την εμφάνιση μιας πολλά υποσχόμενης καινούργιας χορεύτριας, η οποία εποφθαλμιά τον ίδιο πρωταγωνιστικό ρόλο με εκείνη, σε ένα μοντέρνο θεατρικό ανέβασμα της «Λίμνης των Κύκνων». Η αρχική καχυποψία και ανασφάλεια της ηρωίδας δίνει θέση στην υστερία και την κλιμακούμενη παράνοια, προτού τα πάντα στροβιλιστούν σε έναν συγκλονιστικό αυτοκαταστροφικό χορό, τον οποίο ο σκηνοθέτης φιλμάρει στη διαπασών, χωρίς καμιά αίσθηση εγκράτειας ή λεπτότητας αλλά με μια ένταση που κόβει την ανάσα.
Δημιουργός που αντιλαμβάνεται κάθε του ταινία πρωτίστως ως μια σφοδρή οπτικοακουστική εμπειρία, ο Αρονόφσκι επιλέγει εξαρχής να κάνει τον θεατή μέτοχο όχι μόνο του ακραίου δράματος της ηρωίδας, αλλά και του κάθε βήματος και ανάσας της. Με μια ανήσυχη κάμερα που ακολουθεί κατά πόδας τους χαρακτήρες παντού, ο σκηνοθέτης προσεγγίζει το μπαρόκ ψυχολογικό πορτρέτο που σκιαγραφεί ως ένα συναισθηματικό ντελίριο που καρδιοχτυπά διαρκώς, προτού εκραγεί εντυπωσιακά σε ένα τελικό εικοσάλεπτο κρεσέντο σκηνοθετικής δεξιοτεχνίας.
Αφοσιωμένη ψυχή και σώμα σε έναν ρόλο που απαίτησε εξουθενωτική σωματική προετοιμασία αρκετών μηνών πριν το ξεκίνημα των γυρισμάτων, η 30χρονη Πόρτμαν είναι προφανές ότι βιώνει επί οθόνης τον σημαντικότερο, ίσως, ρόλο της καριέρας της. Χάρη στην πυρετική και πολλαπλών απαιτήσεων ερμηνεία της, ο χαρακτήρας της εύθραυστης μπαλαρίνας που ανακαλύπτει ξαφνικά τη μυστική δίοδο στον ταραγμένο εσωτερικό της κόσμο και ξεκινά να εξερευνήσει τα κατάβαθα του κόσμου αυτού, παίρνει διαστάσεις τραγικής φιγούρας.
Extras: Ένα σχετικά μικρό αφιέρωμα στα γυρίσματα και το παραδοσιακό τρέιλερ. Τίποτα περισσότερο.
(Εταιρεία: Odeon / Με ελληνικούς υπότιτλους)

Λουκάς Κατσίκας

 

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011